Τσίπρας: Δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα αν δεν δοθεί λύση για το χρέος

Τσίπρας: Δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα αν δεν δοθεί λύση για το χρέος
SOOC

Τα επερχόμενα μέτρα θα ψηφιστούν προκειμένου να πάρουμε τη λύση για το χρέος, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως δεν θα εφαρμοστούν εάν θα δοθεί λύση για το χρέος- και υπογραμμίζοντας ότι μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία. «Μπήκαμε σε διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα. Αφορά και το χρέος» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επανειλημμένα στο αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας πως το ΔΝΤ προέβλεπε 42 φορές μικρότερο από αυτό που επιτεύχθηκε. «Μας ζητούσαν 42 φορές πιο πολλά μέτρα από αυτά που χρειάζονταν» είπε χαρακτηριστικά ενώ, ερωτηθείς για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ανέφερε πως οι μόνοι που έμειναν να λένε ότι φταίει η κυβέρνηση για την καθυστέρηση είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της. «Καθυστερήσεις κάνεις όταν θες να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν έκλεινα τη συμφωνία με 42 φορές περισσότερα μέτρα».

Τα μέτρα και τα αντίμετρα, διευκρίνισε, ισόποσα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα και θα ισχύσουν/εφαρμοστούν ταυτόχρονα, με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε εντός στόχου.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η συμφωνία έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο- «κάποια χάσαμε, κάποια κερδίσαμε», σημείωσε, αναφέροντας τα αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις- ενώ συμπλήρωσε πως μέσω της πολιτικοποίησης της διαπραγμάτευσης επετεύχθη απομόνωση του ΔΝΤ. Παράλληλα, είπε πως όση είναι η επιβάρυνση, τόση είναι και η ελάφρυνση.

«Έχουμε πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος» είπε ο πρωθυπουργός.

Εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, είπε πως «ο ένας ήθελε να ρίξει την ευθύνη στον άλλο...θέλανε να τους πούμε ότι δεν δεχόμαστε τίποτα, δεν πάμε σε συμβιβασμό, και θα έλεγαν το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε ότι φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις». Μεταξύ αυτών που ζητούνταν ήταν η αύξηση των ομαδικών απολύσεων και το lockout, όπως σημείωσε.

«Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε τη λύση για το χρέος. Αν δεν πάρουμε την λύση για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν», τόνισε ο πρωθυπουργός. Και στην ερώτηση αν μπορεί να γίνει αυτό, απάντησε εμφατικά: «αλήθεια; Δεν μπορεί μία κυρίαρχη κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα;».

Όσον αφορά το τι θα ισχύσει για μέτρα και αντίμετρα ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι τα ισόποσα μέτρα και αντίμετρα «θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα το 2019 και το 2020 με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η πρόβλεψη ότι πιάνουμε το στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος του 3,5%.

«Η Ελλάδα με άλλους όρους μπορεί να διαπραγματευτεί την επόμενη ημέρα όταν θα είναι έξω από τα μνημόνια όταν θα έχει διαρκή ανάπτυξη και όταν θα συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία. Αυτά τα μέτρα για τα οποία μου ασκείτε κριτική είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και τώρα έχει πλεόνασμα 4%, ότι η εικόνα της Ελλάδας ήταν αυτή μίας διεφθαρμένης χώρας ενώ τώρα είναι μίας χώρας με αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα αντίμετρα, τα οποία υποστήριξε λέγοντας ότι είναι κόντρα στην ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, ενώ εκτίμησε ότι δεν είναι «άπιαστο όνειρο» να επιτευχθεί στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%»- και τόνισε πως η χώρα δεν αντέχει 8ο, 9ο, 10 χρόνο επιτροπείας.

Πιο αναλυτικά υπογράμμισε: «Δεν είναι σωστό να υποβαθμίζουμε τα αντίμετρα. Είναι 2% του ΑΕΠ όση και η επιβάρυνση και έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους. Έχουν να κάνουν με μείωση φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι αυτά για να λέμε ότι είναι της πλάκας». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «για τον συνταξιούχο αυτό που συμβαίνει δεν είναι ευχάριστο», όμως «κάποια στιγμή οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάνουν τόπο και εμείς αποδείξαμε ότι μπορούν να πιάσουν τόπο».

Σχετικά με τον κόφτη, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν ενεργοποιήθηκε και δεν θα ενεργοποιηθεί. Πιάσαμε τον στόχο επειδή έχουν ενεργοποιηθεί άλλοι κόφτες, στις μίζες, στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στη φοροδιαφυγή κ.α. Υπήρχε υψηλή φορολογία και πριν έρθουμε εμείς» είπε, σημειώνοντας ότι η φορολογία είναι τώρα, μόνο λίγο πιο υψηλή.

Ειδικότερα, υπογράμμισε:

«Εδώ και περίπου ένα χρόνο όταν θεσμοθετήθηκε ο κόφτης, αντί για μέτρα 2% του ΑΕΠ που ήθελε το ΔΝΤ, όλοι έλεγαν ότι θα ενεργοποιείτο ο κόφτης. Τελικά, δεν ενεργοποιήθηκε και δεν θα ενεργοποιηθεί. Τον στόχο τον πιάσαμε γιατί ενεργοποιήθηκαν οι κόφτες στις μίζες, την ρεμούλα, την φοροδιαφυγή. Δεν αντιλέγω ότι υπάρχει υψηλή φορολογία αλλά υπήρχε και πριν. Γιατί τότε δεν έπιαναν τους στόχους;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «εμείς σκουπίσαμε την παραοικονομία την μίζα την ρεμούλα την φοροδιαφυγή».

Αναφερόμενος εκ νέου στο πρωτογενές πλεόνασμα, είπε πως «κάνει το σταυρό του» που επετεύχθη το εν λόγω αποτέλεσμα, καθώς «αν δεν είχαμε αυτό το πλεόνασμα τώρα θα ήμασταν μπαλάκι του πινγκ πονγκ μεταξύ Σόιμπλε και Λαγκάρντ».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως «είχε αυταπάτες», ωστόσο σημείωσε ότι η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά, ενώ επεσήμανε πως στην Ευρώπη διεξάγεται συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης και τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα, «που χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο».

«Δικαιωνόμαστε δυστυχώς εκ των υστέρων, οι υπεύθυνοι του ΔΝΤ λένε διαρκώς mea culpa. Και βλέπω και τον Σόιμπλε να βγαίνει και να λέει ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι εκτός πραγματικότητας και η ελληνική κυβέρνηση είναι πιο σοβαρή» πρόσθεσε. Οι ξένοι, είπε, έβλεπαν το «πάρτι» τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, ωστόσο σήμερα δεν μιλούν για «τεμπέληδες Έλληνες» και «διεφθαρμένη κυβέρνηση». «Η μάχη δεν δόθηκε εν αδίκω» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις μειώσεις των συντάξεων, ανέφερε ότι «η σύνταξη των 1.000 ευρώ δεν είναι μεσαίο εισόδημα» και υπογράμμισε ότι «το 40% των μειώσεων δεν τις έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να πάνε σε νέα περικοπή».

«Πράγματι έχουμε επιβαρύνει κάποιους που βρίσκονται σε μεσαία και ανώτερα εισοδήματα. Όμως έχουμε φροντίσει τις αόρατες κοινωνικές πλειοψηφίες που οι προηγούμενοι τους είχαν για πλέμπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό αν δεν είναι κοινωνική αποδοχή η τουλάχιστον κατανόηση. Ξέρει ο κόσμος ότι ούτε μίζες πήραμε ούτε πάρτι κάνουμε ούτε θαλασσοδάνεια έχουμε ούτε πορφυρογέννητοι στις καρέκλες της εξουσίας είμαστε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν ήταν δική μας η επιλογή, δεν θα επιλέγαμε να πουλήσουμε σε περίοδο κρίσης. Εμείς είμαστε υπέρ των συμπράξεων. Όμως δεν ήταν δική μας επιλογή. Παραλάβαμε μία χώρα χρεοκοπημένη και δώσαμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης και παραδεχτήκαμε ότι πέσαμε σε τοίχο. Γνωρίζουμε ότι έχουμε να διαχειριστούμε μία χρεοκοπημένη χώρα. Δεν πουλήσαμε μπιρ παρά και αλλάξαμε και τις συμβάσεις όπου τις βρήκαμε».

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίσθηκε την πώληση του ΟΛΘ υπενθυμίζοντας ότι έπιασε 70% πάνω από την χρηματιστηριακή του αξία και ότι υπάρχει συμβατική δέσμευση για επενδύσεις από τους αγοραστές. «Να το βλέπουν αυτό όσοι λένε ότι θα πουλήσουμε μπιρ παρά», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «άλλαξε η εικόνα της χώρας αυτά τα δύο χρόνια. δεν λένε πια διεφθαρμένη χώρα και τεμπέληδες Έλληνες. Έχουμε μία χώρα που πατά στα πόδια της και μπορεί να βγει από την επιτροπεία στην οποία μας έβαλαν αυτοί που την λεηλάτησαν».

Όσον αφορά την ΔΕΗ ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει στην εκποίηση του 30% της ΔΕΗ και των «φιλέτων» της (υδροηλεκτρικά φράγματα) και του 60% των δικτύων που ελέγχει ο ΑΔΜΗΕ. Εμείς διασφαλίσαμε ότι το 51% του ΑΔΜΗΕ που έχει τα δίκτυα θα μείνει στο Δημόσιο και δεν θα πουληθεί η ΔΕΗ».

Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε ότι «δεν τις έχουμε ξεχάσει», «αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του, η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και μετά να διεκδικεί».

Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι έχει αλλάξει άποψη για την Μέρκελ από την ώρα που την γνώρισε προσωπικά, ενώ ήταν πολύ προσεκτικός για τον Σόιμπλε λέγοντας ότι «είναι ένας σοβαρός πολιτικός αλλά δεν είναι μόνος του». Αντίθετα για την καγκελάριο τόνισε ότι «είναι πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και, όπως φάνηκε στο προσφυγικό, είναι ανοιχτόμυαλη παρά το ότι είναι πολιτικός του κεντροδεξιού χώρου. Στην Ελλάδα όμως συνεχίζει να κάνει λάθος».

Δημοφιλή