Γιατί η Μέρκελ θέλει στο πλευρό της την Ιβάνκα Τραμπ;

Γιατί η Μέρκελ θέλει στο πλευρό της την Ιβάνκα Τραμπ;

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 17 Μαρτίου 2017, όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ. Κατά γενική ομολογία η συνάντηση των δύο ηγετών δεν πήγε και τόσο καλά. Ποικίλα όμως ήταν και τα σχόλια σε ΜΜΕ αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις...θανατηφόρες ματιές που έριχνε η κ.Μέρκελ στην κόρη και σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ.

Η κ.Μέρκελ μετείχε σε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ -παρουσία κορυφαίων Αμερικανών και Γερμανών επιχειρηματιών- αλλά η γερμανίδα πολιτικός τις στιγμές που η «πρώτη κόρη» δεν την κοιτούσε, φαινόταν να μην τρέφει και τα πιο θερμά αισθήματα για την πολυαγαπημένη του Προέδρου.

Όπως αποδείχθηκε όμως η κ.Μέρκελ ξέρει να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που της δίνεται και αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα πως το «μέσο» για να καλλιεργήσει κατά το βέλτιστο τρόπο τις σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν η κόρη του.

Εξ ου και η άφιξη σήμερα, Τρίτη της Ιβάνκα Τραμπ στο Βερολίνο, στο παρθενικός της επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του πατέρα της και προκειμένου να μετάσχει στην Women20 Summit, μια εκδήλωση στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της ομάδας του G20.

Όπως τονίζει η DW «κατά την εκδοχή του Λευκού Οίκου η ιδέα της πρόσκλησης προέκυψε όταν η Μέρκελ συνάντησε την Ιβάνκα κατά την πρώτη της επίσκεψη στη Ουάσιγκτον. Στις τότε συνομιλίες μάλιστα κάθισαν μάλιστα δίπλα-δίπλα στο μεγάλο στρογγυλό τραπέζι και είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις». Κατά τη γερμανική εκδοχή «H Ιβάνκα προσκλήθηκε από τον Σύνδεσμο Γυναικών Επιχειρηματιών έπειτα από νεύμα της καγκελαρίου».

Σε κάθε περίπτωση, το Βερολίνο φαίνεται να επενδύει πολιτικά σε αυτή την επίσκεψη. Η δε κ.Μέρκελ «προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στη συνάντηση» ενώ φρόντισε να μετέχει στο ίδιο πάνελ με την Ιβάνκα Τραμπ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τη βασίλισσα της Ολλανδίας Μαξίμα και την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ.

Δεν αποκλείεται δε να υπάρξει και ένα τετ α τετ Μέρκελ-Τραμπ.

H Ιβάνκα δεν...γλίτωσε τις αποδοκιμασίες

Βέβαια, παρά τα φιλικά ενσταντανέ με την Μέρκελ, το κοινό που παρακολουθούσε τη συζήτηση με τις πιο δημοφιλείς ομιλήτριες της Συνόδου, δεν χαρίστηκε στην κ.Τραμπ.

Όταν μάλιστα προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει πως ο πατέρας της και πρόεδρος των ΗΠΑ είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών η Ιβάνκα Τραμπ έπεσε θύμα έντονων αποδοκιμασιών.

«Είναι μεγάλος υπέρμαχος των προσπαθειών στήριξης των οικογενειών» είπε η κ.Τραμπ δηλώνοντας υπερήφανη για τη στάση του πατέρας της ενώ το κοινό τη γιουχάιζε.

Η συντονίστρια του πάνελ, γερμανίδα δημοσιογράφος Μίριαμ Μέκελ ζήτησε από την Ιβάνκα Τραμπ να απαντήσει στις κατηγορίες για μισογυνισμό που ακούγονταν από το κοινό και τη ρώτησε ποια είναι η άποψή για μια σειρά δηλώσεων του Προέδρου των ΗΠΑ που έχουν χαρακτηριστεί ως σεξιστικές.

«Έχω ακούσει την κριτική στα ΜΜΕ και όλο αυτό διαιωνίζεται...Η προσωπική μου εμπειρία και αυτές χιλιάδων γυναικών που έχουν εργαστεί μαζί του επί δεκαετίες αποτελούν μια ισχυρή μαρτυρία των πεποιθήσεων του για τις δυνατότητες των γυναικών και την ικανότητά τους να φέρουν σε πέρας μια δουλειά το ίδιο καλά με τους άντρες» ανέφερε. Συμπλήρωσε δε, σύμφωνα με την HuffPost US, πως ο πατέρας της την ενθάρρυνε για να εξελιχθεί σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, έχει αναθέσει πολλές σημαντικές θέσεις και αρμοδιότητες στον Λευκό Οίκο σε γυναίκες ενώ η ίδια δήλωσε φεμινίστρια. «Ναι, χαρακτηρίζω τον εαυτό μου ως φεμινίστρια και σκέφτομαι τον όρο αυτό με μια πολύ ευρεία έννοια».

Εκτός πάντως από το κοινό στο Βερολίνο, ήταν και οι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τις δηλώσεις της Iβάνκα Τραμπ ενώ ο πατέρας της έστελνε μηνύματα υπερηφάνειας μέσω Twitter.

Ιβάνκα Τραμπ Μερκελ

Δημοφιλή