Βίλες και εμπορικά καταστήματα αλλάζουν το Hilton Αθηνών

Βίλες και εμπορικά καταστήματα αλλάζουν το Hilton Αθηνών
Sooc

Κάθε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, επιφέρει περαιτέρω αλλαγές. Μολονότι το Hilton Αθηνών, όπως το ξέρουμε από τις 20 Απριλίου του 1963, όταν έγιναν τα εγκαίνιά του, παραμένει στην κεντρική δομή του ίδιο μέχρι σήμερα, πρόκειται να αλλάξει σύντομα και να μεταβληθεί σε έναν πολυχώρο, με ξενοδοχείο, πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια.

Το Hilton κατασκευάστηκε την περίοδο 1958-1963, από σπουδαίους αρχιτέκτονες της εποχής, τον Εμμανουήλ Βουρέκα, τον Προκόπη Βασιλειάδη και τον Σπύρο Στάικο, ενώ την ανάγλυφη όψη επί της οδό Βασιλίσσης Σοφίας επιμελήθηκε ο επίσης σπουδαίος Γιάννης Μόραλης.

Εκτοτε, η μοναδική μεγάλη αλλαγή έγινε με την ανακαίνιση εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Προστέθηκε ένα ακόμη κτίριο στην πίσω πλευρά, ώστε να αυξηθούν τα δωμάτια, ενώ ανακαινίσθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι χώροι. Τώρα, αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο ριζικές αλλαγές, όπως ανακοινώθηκε από τις προθέσεις της νέας ιδιοκτησίας, από τον Απρίλιο του 2018 που λήγει η σύμβαση του ξενοδοχείου με την Χίλτον.

Για την ιστορία, στα τέλη Οκτωβρίου 2016, η εταιρεία Home Holdings Συμμετοχών Α.Ε., με μετόχους τις ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και D-Marine Investments Holding B.V. προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με την Alpha Bank A.E. για την αγορά του πλειοψηφικού ποσοστού (περίπου 97,3%) του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονική Ξενοδοχεια καί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτρια εταιρία του Ηilton Athens. Για όσους δεν γνωρίζουν, η ΤΕΜΕΣ διαθέτει μεν τεράστια τουριστική μονάδα Costa Navarino στην Μεσσηνία και είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, με τον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη να έχει κάνει πράξη το μεγάλο του όραμα που ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια αγοράζοντας εκτάσεις στην περιοχή αυτή.

Από την άλλη, η D-Marine Investments Holding B.V. εδρεύει στην Ολλανδία (Άμστερνταμ). Δραστηριοποιείται ως θυγατρική της Dogus Holding A.S. Ο ΟΟμιλος Dogus ιδρύθηκε το 1951 και απασχολεί περισσότερους από 55,000 εργαζόμενους. Κατέχει δεσπόζουσα θέση στην Τουρκική και διεθνή οικονομία με παρουσία σε 8 βασικούς τομείς – χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αντιπροσώπευση αυτοκινητοβιομηχανιών, κατασκευές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, τουρισμός, διαχείριση ακινήτων, ενέργεια και εστίαση – με περισσότερες από 330 θυγατρικές και συγγενείς εταιρείες. Με έτος ίδρυσης το 1976, ο τουριστικός βραχίονας του Ομίλου, Dogus Tourism Group, δραστηριοποιείται στους τομείς της φιλοξενίας (D-Hotels and Resorts), του θαλάσσιου τουρισμού / μαρινών (D-Marin) και MICE (Antur) σε επτά χώρες (Τουρκία, Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Καραϊβική). Στον κλάδο της φιλοξενίας, ο Ομιλος Dogus Tourism Group έχει στην κατοχή του 18 ξενοδοχεία, σε 6 χώρες, με δυναμική 2.036 δωματίων υπό την διαχείριση της D-Hotels and Resorts. H D-Hotels and Resorts κατέχει (εξ ολοκλήρου ή μέσω συνεργασιών) και διαχειρίζεται πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, beach και yacht clubs στην Τουρκία, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Καραϊβική, εγκατεστημένα σε ιστορικούς προορισμούς παγκοσμίας φήμης και κάλλους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ομιλος Dogus με επενδυτές από το Αμπού Ντάμπι, έχουν αγοράσει και τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ένα άλλο σπουδαίο ξενοδοχείο της Αττικής, το οποίο θα αλλάξει και αυτό ριζικά.

Τώρα, στις 5 Μαϊου έχουμε καταληκτική ημερομηνία για την αποδοχή της πρότασης της Home Holdings για τις μετοχές της Ιονικής, που έχουν περάσει ήδη στην κατοχή της. Είναι καθαρά τυπικού χαρακτήρα η διαδικασία και αφού παρέλθει αυτή η ημερομηνία θα αρχίσει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στο Hilton Αθηνών.

Σύμφωνα με όσα έχει παρουσιάσει η νέα ιδιοκτησία, «ο Προτείνων η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία) δεν προτίθεται να μεταβάλει σημαντικά τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις με τους εργαζομένους και τα στελέχη της Εταιρείας ως προς τους όρους απασχόλησης ή τον αριθμό των θέσεων εργασίας μέχρι τη λήξη της σύμβασης διαχείρισης με τη Χίλτον (Ελλάς) Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, η οποία λήγει την 31η Μαρτίου 2018, πλην αλλαγών εντός του πλαισίου της συνήθους δραστηριότητάς του και στο βαθμό που δεν θα επέλθουν σημαντικές μεταβολές στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς. Τέλος, μέχρι τη διαγραφή των μετοχών της Εταιρείας από το Χ.Α. ο Προτείνων δεν προτίθεται να μεταβάλει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Επιχειρηματικά, το Hilton Αθηνών θεωρείται αρχιτεκτονικά ένα κτήριο ορόσημο του κέντρου των Αθηνών και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, μεγάλου μεγέθους και ποιοτικά κατασκευασμένα ξενοδοχεία της πόλης. Από την ολοκλήρωση της ανέγερσής του το 1963 έως και σήμερα το ξενοδοχείο φέρει τα σήματα της Hilton, ενώ από το 2003 έως και σήμερα η διαχείριση του ξενοδοχείου έχει αναληφθεί από τη Χίλτον (Ελλάς) Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης μέσω προσωπικού της Ιονικής Ξενοδοχειακής. Η υφιστάμενη σύμβαση διαχείρισης με τη Χίλτον (Ελλάς) Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, όπως προαναφέρθηκε, θα λήξει την 31η Μαρτίου 2018. Ο Προτείνων προτίθεται να συνεχίσει την υφιστάμενη επιχειρηματική δραστηριότητα ενόσω η ως άνω σύμβαση είναι σε ισχύ. Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος ο Προτείνων θα προβεί στις απαραίτητες μελέτες για την οριστικοποίηση των μελλοντικών επιχειρηματικών του σχεδίων. Στόχος του Προτείνοντα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και επανατοποθέτηση στην αγορά του ακινήτου ως ένα εμπορικά αναγνωρίσιμο προορισμό που θα περιλαμβάνει κορυφαίας ποιότητας ξενοδοχειακές υπηρεσίες, πολυτελείς κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς γαστρονομικούς προορισμούς και αναβαθμισμένους εμπορικούς χώρους. Ειδικότερα, o Προτείνων προσβλέπει στην ανάπλαση του ακινήτου με την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και τη μερική αλλαγή της χρήσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και ειδικότερα (α) τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες (condominia), στο πλαίσιο του νόμου 4276/2014, όπως ισχύει, για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, (β) τη μετατροπή μέρους των χώρων συμπληρωματικών χρήσεων, όπως κυρίως δημόσιους και συνεδριακούς χώρους, σε εμπορικούς χώρους (λιανικής) και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής και (γ) τη μερική ή ολική εκμετάλλευση του υπολοίπου συντελεστή δόμησης για παρόμοιες χρήσεις εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα. Στον ανώτερο σχεδιασμό, μετά τη λήξη της ανωτέρω σύμβασης διαχείρισης, περιλαμβάνεται και η επιλογή διαχειριστή του αναβαθμισμένου ξενοδοχείου και των διαμερισμάτων, μεταξύ εταιρειών οι οποίες διαθέτουν σήματα διεθνούς εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένης της Hilton International.»

ΠΗΓΗ: NEWS247

Δημοφιλή