ΔΙΕΘΝΕΣ
26/04/2017 04:13 EEST | Updated 26/04/2017 06:56 EEST

ΗΠΑ: Αρχίζει η μεταφορά του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα

Kim Kyung Hoon / Reuters
A ballistic missile is launched and tested in an undisclosed location, Iran, March 9, 2016. REUTERS/Mahmood Hosseini/TIMA ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. IT IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DIST

Ο αμερικανικός στρατός έχει αρχίσει να μεταφέρει τμήματα του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD σε συμφωνημένη τοποθεσία ανάπτυξης στη Νότια Κορέα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap χθες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα έχουν συμφωνήσει στην ανάπτυξη του συστήματος THAAD ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ενώ η Κίνα αντιτίθεται στο βήμα αυτό λέγοντας ότι δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερα αποτρεπτική κίνηση, ενώ θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της περιοχής.

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία σε δύο πόλεις γύρω από την περιοχή εγκατάστασης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, στη Νότια Κορέα.

Μερικοί από τους τραυματίες φέρουν κατάγματα, σύμφωνα με τον Κιμ Γιονγκ-κιανγκ που είναι μεταξύ των διοργανωτών της διαδήλωσης. Περισσότεροι από 200 κάτοικοι που αντιδρούν στην εγκατάσταση του THAAD στην περιοχή τους πραγματοποίησαν ολονύχτια διαδήλωση, ενώ θα παραμείνουν στην περιοχή που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξή του.

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ενώ υπάρχει χρόνος μέχρι το πυραυλικό σύστημα να τεθεί σε λειτουργία. Θα αγωνιστούμε μέχρι τα διάφορα υποσυστήματα του THAAD να μεταφερθούν από την περιοχή εγκατάστασής του, ενώ θα ζητήσουμε από τη νέα κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να επανεξετάσει τα σχέδια της,” δήλωσε τηλεφωνικά ο Κιμ στο Reuters.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας από την πόλη Σεοντζού, σε περιοχή της οποία θα εγκατασταθεί το THAAD, δήλωσε ότι η αστυνομία έχει απομακρυνθεί από το χώρο που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξη του συστήματος, ενώ δήλωσε άγνοια για τους τραυματίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Sponsored Post