Προσπάθειες επιτάχυνσης ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας. Ο κίνδυνος νέων εμπλοκών

Προσπάθειες επιτάχυνσης ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας. Ο κίνδυνος νέων εμπλοκών
Sooc

Επιτάχυνση της διαδικασίας και ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement- SLA) το συντομότερο δυνατό επιθυμούν στην κυβέρνηση, καθώς βλέπουν ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων ελλοχεύει σειρά κινδύνων.

Οι επαφές της πρώτης ημέρας στην Αθήνα με τους δανειστές δεν έβγαλάν μεγάλες ειδήσεις. Ωστόσο έδειξαν ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνία. Είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωσε κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της βραδινής συνάντησης με τους Θεσμούς, προσθέτοντας ότι « θα υπάρξουν πράγματα στα οποία η συζήτηση θα σκαλώσει και θα μας πάρει η κουβέντα μέχρι το πρωί, αλλά αυτά δεν θα είναι ούτε σχετικά με το υπερταμείο ούτε με τις ιδιωτικοποιήσεις» . Στο τέλος της ημέρας όμως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι « τελικά θα κλείσουμε».

Οι πρώτες ενδείξεις για το αν οι διαπραγματεύσεις θα κινηθούν με αργούς ή γρήγορους ρυθμούς θα διαφανούν από το μεσημεριανό ραντεβού σήμερα όπου θα συναντηθούν οι κ. Ευκλείδης Τςακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρατζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και την απεσταλμένη του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου. Στο επίκεντρο της νέας συνάντησης θα βρεθεί το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να οριστούν τα επόμενα ραντεβού αλλά και η ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Στο τραπέζι όμως θα βρεθούν και οι απαντήσεις τις οποίες απέστειλε χθες, Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών, στα κείμενα που έστειλαν στην κυβέρνηση οι Θεσμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες από την εξέταση των προσχέδιων της συμφωνίας δεν έχουν προκύψει μεγάλες διαφορές, με εξαίρεση διατυπώσεις σε σημεία του κειμένου. «Θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα» εκτίμησε κυβερνητικός αξιωματούχος, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες.

Ο κίνδυνος νέων εμπλοκών

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι όλες οι πλευρές των Θεσμών δεν επιθυμούν μια γρήγορη συμφωνία. Ως εκ τούτου στόχος είναι να προχωρήσει η αξιολόγηση χωρίς νέες εμπλοκές και κυρίως χωρίς να ανοίξουν καινούργια μέτωπα με τους δανειστές. Οι προειδοποιητικές βολές του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος χαρακτήρισε τη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των συντάξεων ως προκαταβολή των μέτρων που θα ζητήσει το Ταμείο, προς το παρόν μένουν ασχολίαστες από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος σε σχετική ερώτηση για τις αναφορές Τόμσεν αρκέστηκε να πει « δεν ξέρω κάτι τέτοιο, δεν έχει συζητηθεί».

Ωστόσο, με δεδομένο ότι το Ταμείο διατηρεί ανοιχτά όλα τα θέματα με πρώτο το ζήτημα του χρέους, αλλά και τη χρονική διάρκεια των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης νέες απαιτήσεις, γεγονός που θα προκαλέσει νέα εμπλοκή και νέες καθυστερήσεις.

Δημοφιλή