Αυτή η κοπέλα χρησιμοποιεί την τέχνη για να μιλήσει για την σχιζοφρένεια

Αυτή η κοπέλα χρησιμοποιεί την τέχνη για να μιλήσει για την σχιζοφρένεια

Είναι πολύ δύσκολο να μπεις στην θέση κάποιου που πάσχει από μία ψυχική ασθένεια, αλλά η τέχνη μπορεί να γεφυρώσει αυτό το χάσμα.

Η 18χρονη καλλιτέχνης, Kate Fenner, χρησιμοποιεί την καλλιτεχνική διαδικασία για εξηγήσει καλύτερα πως η διάγνωση της σχιζοφρένειας που της έχει γίνει επηρεάζει την καθημερινότητά της. Το αποτέλεσμα είναι μία σειρά από εικόνες που αντικατοπτρίζουν πως βιώνει κάποιος μία ψυχική διαταραχή.

«Με έχουν διαγνώσει με πολλές ταμπέλες τα τελευταία χρόνια, αλλά στα 17 μου διαγνώστηκε επιτέλους με σχιζοφρένεια, αφού οι γονείς μου συνειδητοποίησαν ότι η ψυχική μου υγεία χειροτέρευε», έγραψε η ίδια στο Bored Panda.

Η τέχνη της Fenner είναι επικεντρωμένη στα συμπτώματά της, που περιλαμβάνουν παραισθήσεις με ζωύφια και φωνές. Ελπίζει ότι μιλώντας περισσότερο ανοιχτά για την προσωπική της εμπειρία ανοίγει τον δρόμο για να μοιραστούν και άλλοι τις ιστορίες τους. Επιπλέον, θέλει να διαλύσει τις παρανοήσεις που θέλουν όσους πάσχουν από ψυχικές διαταραχές να είναι είτε τεμπέληδες, είτε βίαιοι.

«Μόλις λέω στους ανθρώπους από τι πάσχω, νιώθω ότι μόνο αυτό βλέπουν σε εμένα. Υπάρχει στίγμα που διαιωνίζεται από τα ΜΜΕ και τα ανακριβή στερεότυπα που παρουσιάζονται στο Χόλιγουντ. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που είμαι τόσο ανοιχτή για αυτό που ζω», προσέθεσε.

Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες που βιώνει οι ίδια όταν έχει παραισθήσεις.