Γερμανός στρατιώτης προσποιούταν τον Σύριο πρόσφυγα με στόχο προβοκατόρικη τρομοκρατική ενέργεια στη Βιέννη

Γερμανός στρατιώτης προσποιούταν τον Σύριο πρόσφυγα με στόχο προβοκατόρικη τρομοκρατική ενέργεια στη Βιέννη
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Philipp Guelland via Getty Images

Ένας Γερμανός στρατιώτης προσποιείτο τον πρόσφυγα από τη Συρία και συνελήφθη καθώς φέρεται να είχε κρύψει ένα πιστόλι στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο της Βιέννης με στόχο να προβεί σε βίαιη ενέργεια, έτσι ώστε να φανεί τρομοκρατική επίθεση, την οποία θα επέρριπτε στους αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent,ο στρατιώτης, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά συνελήφθη τη στιγμή που επιχειρούσε να πάρει το πιστόλι από την κρυψώνα που ήταν τοποθετημένο.

Ο εισαγγελέας στη Φρανκφούρτη δήλωσε ότι ο 28χρονος θεωρείται ύποπτος για το σχεδιασμό βίαιων ενεργειών που θα έθεταν σε κίνδυνο το κράτος. Ακόμη τον κατηγορεί για απάτη και παραβίαση του νόμου περί κατοχής οπλισμού.

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 90 Γερμανοί αστυνομικοί σε συνεργασία με Αυστριακούς και Γάλλους συνάδελφούς τους έχουν προχωρήσει σε έρευνες σε 16 περιοχές και στις τρεις χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία) έπειτα από τη σύλληψη, στη Βαυαρία, ακόμη ενός υπόπτου που φέρεται να συνεργαζόταν με τον 28χρονο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο 28χρονος υπολοχαγός ήταν τοποθετημένο στο Illkirch-Graffenstaden της Γαλλίας, ενώ είχε καταγραφεί ως πρόσφυγας, με ψευδή στοιχεία, στη χώρα του την Γερμανία. Αυτό το είχε κάνει το 2015 και προκαλούσε εντύπωση στους αρμόδιους ότι παρότι δήλωνε Σύριος μιλούσε γαλλικά αντί για αραβικά. Τον περασμένο Ιανουάριο κατέθεσε αίτημα για άσυλο. Έπειτα από αυτό του χορηγήθηκε μηνιαίο επίδομα και στέγη. Ο νεαρός αξιωματικός μοίραζε το χρόνο του μεταξύ του σπιτιού που του είχε παραχωρηθεί από την υπηρεσία ασύλου και τις στρατιωτικής βάσης που υπηρετούσε στη Γαλλία.

«Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα πως το κίνητρο του 28χρονου ήταν ξενοφοβικό και σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια επίθεση χρησιμοποιώντας το πιστόλι που είχε κρύψει στις τουαλέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βιέννης» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Telegraph ο Γερμανός υπολοχαγός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο στην προσπάθειά του να κρύψει το πιστόλι. Ωστόσο λίγο διάστημα αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Όμως οι υπηρεσίες ασφαλείας τον παρακολουθούσαν και οι έρευνες που διεξήγαγαν έφεραν στο φως απίστευτα ευρήματα.

Ερωτηματικά προκύπτουν για μια σειρά ζητημάτων, όπως για παράδειγμα πως χορηγήθηκε άσυλο σε έναν άνθρωπο που ισχυριζόταν ότι ενώ ήταν Σύριος μιλούσε μόνο γαλλικά.

Όπως και να έχει εάν το σχέδιο του στεφόταν με επιτυχία τότε τα αποτυπώματα που θα είχε το όπλο θα παρέπεμπαν στη βάση δεδομένων με τα στοιχεία για τους πρόσφυγες και οι ερευνητές θα ταυτοποιούσαν ως δράστη έναν Σύριο πρόσφυγα που είχε κάνει αίτημα για άσυλο. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση ενός νέου κύμματος αντιδράσεων ενάντια στους μετανάστες που έχουν καταφύγει στη Γερμανία.

Ο συνεργός του 28χρονου φέρεται να είναι ένας 24χρονος φοιτητής που συνελήφθη στο Hammelburg.

Οι αρχές έχουν ερευνήσει όχι μόνο τα σπίτια των δύο νεαρών αλλά και αυτά των συγγενών τους και φίλων. Από τις έρευνες κατάσχεσαν διάφορα έγγραφα, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Όπλα βρέθηκαν στο σπίτι του 28χρονου και του φερόμενου ως συνεργού του, για τα οποία δεν είχαν την ειδική άδεια που απαιτείται.

Σημειώνεται ότι οι αρχές στη Γερμανία έχουν αποκαλύψει τουλάχιστον δύο συνωμοσίες, ενορχηστρωμένες από νεοναζιστικές οργανώσεις, που στόχο είχαν τη διάπραξη βίαιων ενεργειών με στόχο να τις επιρρίψουν σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Δημοφιλή