Κυβερνητικός αξιωματούχος: Επιμένει το ΔΝΤ, αλλά θα έχουμε συμφωνία σύντομα

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Επιμένει το ΔΝΤ, αλλά θα έχουμε συμφωνία σύντομα
SOOC

Την πεποίθηση του ότι παρ' ότι το Διεθνές νομισματικό Ταμείο, εγείρει συνεχώς νέα ζητήματα , η τεχνική συμφωνία θα κλείσει μέσα στην εβδομάδα εξέφρασε κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Επιμένει το ΔΝΤ σε πολλά θέματα που δεν μου αρέσουν, αλλά δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ έχει έρθει με σκοπό να κωλυσιεργήσει η συμφωνία. Δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα ζητήματα. Λύσαμε τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα κι έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα. Δεν νομίζω ότι αυτά τα θέματα μπορεί να μην κλείσουν την συμφωνία. Αυτή άλλωστε ήταν η πρόταση Ντάισελμπλουμ να προηγηθεί η πολιτική συμφωνία και μετά να επικεντρωθούν οι δυο πλευρές στις λεπτομέρειες. Θέλω να τελειώσουμε την Κυριακή. Θα γίνουν θεματικές συζητήσεις στα τέσσερα κείμενα της συμφωνίας. Και οι δυο πλευρές έχουν δώσει οδηγίες να καθαρίζεται το κείμενο για να μείνουν μόνο βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγαλύτερες διαφορές έχουν καταγραφεί στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, καθώς το Ταμείο εμμένει στις Θέσεις του. Συγκεκριμένα στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την επαναφορά τους μετά το 2018. Αντίθετα έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων καθώς φαίνεται ότι το Ταμείο έχει αποδεχθεί να μην αυξηθεί το όριο από το 5% στο 10% και μένει να αποφασιστεί το οριστικό ποσοστό για μια μικρότερη αύξηση.

Διαφορές υπάρχουν και στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι τα μέτρα δεν αρκούν ώστε να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ (1,8δις ευρώ) και εμφανίζεται αντίθετο με την πρόταση των Ευρωπαϊκών Θεσμών για το πλαφόν 22% στις περικοπές. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου φαίνεται να έχουν διαμηνύσει ότι εάν δεν αποσυρθεί το πλαφόν ή δεν βρεθούν και άλλες πηγές για την εξοικονόμηση πόρων στο Ασφαλιστικό, τότε θα πρέπει η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου να γίνει από το 2019 και όχι το 2020.

Στις συναντήσεις της Πέμπτης (27/4) υα θέματα που συζητήθηκαν ήταν κυρίως οργανωτικά. Η έναρξη των συζητήσεων επί των κειμένων συνεργασίας αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής.

Δημοφιλή