ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/04/2017 03:33 EEST | Updated 28/04/2017 03:33 EEST

Αισιόδοξη για τεχνική συμφωνία έως την Κυριακή η κυβέρνηση. Τα νέα μέτρα και ο γρίφος του χρέους

Kostas Tsironis / Reuters
A pedestrian walks past a graffiti in central Athens, April 26, 2015. REUTERS/Kostas Tsironis

«Ο δρόμος για την τεχνική συμφωνία είναι ανοιχτός, αλλά μένει να δούμε αν υπάρχουν εμπόδια στα τελευταία μέτρα και για τη συνολική συμφωνία», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στη HuffPost Greece σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Μετά και τη συνάντηση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών την Πέμπτη, στην κυβέρνηση εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να ολοκληρωθούν σε τεχνικό επίπεδο έως την Κυριακή. Πλέον οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι πολύ μικρές και από σήμερα θα ξεκινήσουν οι θεματικές συζητήσεις επί των τεσσάρων κειμένων τα οποία έχουν παραδώσει οι Θεσμοί στον υπουργό Οικονομικών.

Στόχος είναι η δουλεία να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να μείνουν για του επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων και τους υπουργούς της κυβέρνησης μόνο τα βασικά ζητήματα στα οποία θα υπάρχουν διαφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στις επαφές των δύο πλευρών είναι καλό, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για διάθεση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και από την πλευρά των δανειστών. Όπως αναφέρουν, παρά τις ενστάσεις τις οποίες συνεχίζει να έχει το ΔΝΤ σε ορισμένα θέματα φαίνεται ότι και σε αυτά στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία.

Τα νέα μέτρα

Στα κείμενα τα οποία έχουν παραδώσει οι Θεσμοί στην κυβέρνηση περιγράφονται αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά το 2018, όπως οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου.

Για τις συντάξεις προβλέπεται από το 2019 η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ορίζοντας «πλαφόν» για τις περικοπές το 22%. Τα επόμενα 24ωρα θα ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει πρόβλεψη για περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Ανοιχτό φαίνεται πως παραμένει και το ενδεχόμενο εφαρμογής του νέου μειωμένου αφορολόγητου από το 2019 και όχι από το 2020, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τους Θεσμούς. Η μείωση του ορίου θα «ψαλιδίσει» την έκπτωση φόρου από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 ευρώ, οδηγώντας το αφορολόγητο από τα 8.636 ευρώ στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο, στα 5.905 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί (από 8.864), στα 6.135 ευρώ (από 9.090) για οικογένεια με δύο παιδιά και στα 6.595 ευρώ (από 9.545) για οικογένειες με τρία παιδιά και άνω.

Ο γρίφος του χρέους

Στην κυβέρνηση επιθυμούν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος και για τη ψήφιση των μέτρων, αλλά και για τις τεχνικές διεργασίες των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, προκειμένου στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να ληφθεί η πολιτική απόφαση.

Τουλάχιστον προς το παρόν στην κυβέρνηση αρνούνται τα σενάρια «σαλαμοποίησης» των αποφάσεων, επιμένοντας ότι στις 22 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για το χρέος και τα πλεονάσματα.

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ των Θεσμών τόσο για να καταλήξουν στη λύση για το χρέος, όσο και στη διάρκεια των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Κρίσιμο θεωρείται το ραντεβού κατά τη συνεδρίαση των G7 στο Μπάρι από τις 11 έως τις 13 Μαΐου, όπου στο περιθώριο της συνεδρίασης αναμένεται να υπάρξει συνάντηση για το θέμα σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost