ΔΙΕΘΝΕΣ
29/04/2017 19:26 EEST | Updated 29/04/2017 19:26 EEST

Το μήνυμα Γιούνκερ στη Μεγάλη Βρετανία: Κάποιοι υποτιμούν τις δυσκολίες του Brexit

Dan Kitwood via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 29: President of the European Commission Jean-Claude Juncker speaks to the media as he arrives at the Council of the European Union ahead of an EU Council meeting on April 29, 2017 in Brussels, Belgium. The 27 members of the European Union will meet in Brussels for a special European Council meeting to discuss the continuing Brexit negotiations. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τη Βρετανία να άρει το βέτο που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα για τις δαπάνες της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκάρει σήμερα μια απόφαση και θα ήταν επιθυμητό και θα διευκόλυνε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσε να άρει την επιφύλαξή» του, δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το Brexit.

Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Λονδίνο αρνήθηκε να εγκρίνει την Τετάρτη την αποδέσμευση ποσού περίπου έξι δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, το οποίο προοριζόταν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στη Μεσόγειο, λόγω μιας πολιτικής που αναβάλλει τη λήψη πολιτικά ευαίσθητων αποφάσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από τις βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι ορισμένοι πολιτικοί στη Βρετανία δεν καταλαβαίνουν τις δύσκολες συνομιλίες που πρόκειται να ακολουθήσουν, κυρίως όταν λένε ότι η ΕΕ πρέπει να προσφέρει άμεση εγγύηση για τα δικαιώματα των μεταναστών.

«Έχω την εντύπωση μερικές φορές ότι οι βρετανοί φίλοι μας, όχι όλοι τους, υποτιμούν τις τεχνικές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουμε. Αυτό το όχι απλό θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών είναι στην πραγματικότητα ένα κοκτέιλ 25 διαφορετικών ερωτήσεων που πρέπει να επιλυθούν», τόνισε.