«Το κεφάλι του άνοιξε και έπεσε κάτω»: Ο Αμερικανός καταδρομέας που ισχυρίζεται πως σκότωσε τον μπιν Λάντεν έγραψε βιβλίο

«Το κεφάλι του άνοιξε και έπεσε κάτω»: Ο Αμερικανός καταδρομέας που ισχυρίζεται πως σκότωσε τον μπιν Λάντεν έγραψε βιβλίο
Robert O'Neill, a former U.S. Navy SEAL, speaks at the 'Best of Blount' Chamber of Commerce awards ceremony at the Clayton Center for the Arts in Maryville, Tennessee, U.S., on Thursday, Nov. 6, 2014. O'Neill, in an interview with the Washington Post, identified himself as the person who killed Osama bin Laden in a 2011 raid. Photographer: Luke Sharrett/Bloomberg via Getty Images
Robert O'Neill, a former U.S. Navy SEAL, speaks at the 'Best of Blount' Chamber of Commerce awards ceremony at the Clayton Center for the Arts in Maryville, Tennessee, U.S., on Thursday, Nov. 6, 2014. O'Neill, in an interview with the Washington Post, identified himself as the person who killed Osama bin Laden in a 2011 raid. Photographer: Luke Sharrett/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Τη στιγμή που τράβηξε τη σκανδάλη και πυροβόλησε- όπως ο ίδιος ισχυρίζεται – τον πιο καταζητούμενο άνδρα του κόσμου στο κεφάλι περιγράφει ο Ρόμπερτ Ο Νιλ, ένας από τους Αμερικανούς καταδρομείς (SEAL) που συμμετείχαν στην επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Ρόμπερτ Ο Νιλ, 41 ετών, παρασημοφορημένος βετεράνος, έχει συμμετάσχει σε 400 αποστολές, όπως γράφει στο βιβλίο του, «The Operator». Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, σε αυτό περιγράφει εκτενώς την αποστολή στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν την επίμαχη νύχτα του 2011- υποστηρίζοντας πως, όταν άρχισαν να βλέπουν σημάδια πως ο μπιν Λάντεν ήταν όντως εκεί μέσα, υπενθύμισε στον εαυτό του να «απολαύσει τη στιγμή», καθώς μπορεί να μην έβγαινε ζωντανός.

Όπως γράφει, μπήκαν στο κτίριο και ένας από τους καταδρομείς της ομάδας σκότωσε τον τελευταίο υπερασπιστή του μπιν Λάντεν, με τη βοήθεια μιας φράσης που είχε προβαριστεί νωρίτερα, πριν ο Ο Νιλ έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον μπιν Λάντεν, τον οποίο κάλυπτε η νεαρότερη γυναίκα του σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Ο καταδρομέας υποστηρίζει πως κατάλαβε πως βρίσκονταν κοντά όταν ένα από τα μέλη της ομάδας ανατίναξε τη μεταλλική πόρτα, απλά και μόνο για να βρει τοίχο στην άλλη πλευρά. «Όχι, αυτό είναι καλό, αυτή είναι ψεύτικη πόρτα. Αυτό σημαίνει πως είναι εδώ» είπε χαρακτηριστικά.

Σκέφτηκα «Γ..., εδώ είμαστε, αυτό είναι το σπίτι του μπιν Λάντεν. Τέλεια. Μάλλον δεν θα βγούμε ζωντανοί, αλλά είναι ιστορική στιγμή, και θα την απολαύσω».

Οι στρατιώτες κινήθηκαν σε δωμάτια γεμάτα με γυναίκες και παιδιά και ανέβηκαν σκάλες πριν παραβιάσουν άλλη μια πόρτα.

«Η αναλύτρια μας είχε πει ότι θα έπρεπε να αναμένουμε να είναι εκεί ο Καλίντ μπιν Λάντεν, ο 23χρονος γιος του Οσάμα, οπλισμένος και έτοιμος, τελευταία γραμμή άμυνας του πατέρα του. “Αν βρείτε τον Καλίντ”, μας είπε, “ο Οσάμα θα είναι στον επόμενο όροφο”».

Ένας άνδρας εμφανίστηκε από πάνω με ένα Καλάσνικοφ, πριν σπεύσει να καλυφθεί. Ο καταδρομές που προπορευόταν είχε μάθει να λέει «Καλίντ, έλα εδώ» στα αραβικά και τα Ούρντου, και ψιθύρισε τη φράση, μπερδεύοντας τον 23χρονο, ο οποίος σε εκείνη τη φάση δεν ήταν σίγουρος ότι ήταν Αμερικανοί στρατιώτες αυτοί που είχαν μπει στο κτίριο. Σήκωσε το κεφάλι του και και ρώτησε «τι;» πριν ο Ο Νιλ και ο άλλος καταδρομέας τον πυροβολήσουν στο κεφάλι.

Η ομάδα ανέβηκε για να εκκαθαρίσει τα άλλα δωμάτια, και οι δύο στρατιώτες αναζήτησαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. «Οι τακτικές μας έλεγαν να περιμένουμε και τους άλλους, αλλά έπρεπε να πάμε εκεί. Και μετά είχα μια σκέψη, ξεκάθαρη σαν φωνή μέσα στο κεφάλι μου. Κουράστηκα να ανησυχώ, ας τελειώνουμε. Δεν ήταν γενναιότητα, ήταν σαν κούραση- βαρέθηκα να περιμένω να συμβεί αυτό».

Όταν βρέθηκαν μπροστά σε δύο γυναίκες στις σκάλες, ο άλλος καταδρομέας έπεσε πάνω τους, νομίζοντας ότι φορούσαν γιλέκα αυτοκτονίας. «Αν ανατινάζονταν, το σώμα του θα απορροφούσε την έκρηξη και θα είχα περισσότερες πιθανότητες να επιζήσω και να κάνω αυτό που είχα πάει να κάνω» έγραψε ο Ο Νιλ.

Όταν μπήκε σε ένα από τα δωμάτια, είδε τον μπιν Λάντεν, «πιο ψηλό και πιο αδύνατο από ό,τι περίμενα, το μούσι του πιο κοντό και τα μαλλιά του πιο άσπρα». Μια γυναίκα ήταν μπροστά του, αλλά ο Ο Νιλ σημάδεψε πάνω από τον ώμο της και πίεσε τη σκανδάλη δύο φορές, γράφοντας «το κεφάλι του μπιν Λάντεν άνοιξε και έπεσε κάτω. Του φύτεψα άλλη μια σφαίρα στο κεφάλι. Ασφάλεια».

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αυτό που θέλει είναι να δείξει την ανθρώπινη διάσταση των αποστολών αυτών. Σημειώνεται πως υποστήριξε για πρώτη φορά πως ήταν αυτός που σκότωσε τον μπιν Λάντεν το 2014, έναν ισχυρισμό που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει. Περίπου την ίδια περίοδο ο επικεφαλής της Naval Special Warfare Command αποδοκίμασε με επίσημη επιστολή του τις παραβιάσεις του «κώδικα» των SEAL για αυτοπροβολή.

Σημειώνεται πως το 2012 άλλος ένας SEAL της αποστολής, ο Μάθιοθυ Μπισονέτ έγραψε το «Nο Easy Day», που έγινε μπεστ σέλερ, με το ψευδώνυμο «Μαρκ Όουεν», όπου περιέγραφε λεπτομερώς την επιδρομή, αλλά δεν κατονόμαζε τον καταδρομέα που σκότωσε τον μπιν Λάντεν.

Δημοφιλή