Εύα Μπράουν: Η ζωή της ερωμένης του Χίτλερ, για την οποία η Γερμανία έμαθε πολύ αργά

Εύα Μπράουν: Η ζωή της ερωμένης του Χίτλερ, για την οποία η Γερμανία έμαθε πολύ αργά
(GERMANY OUT) *06.02.1912-30.04.1945+Lebensgefährtin von Adolf Hitler (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)
(GERMANY OUT) *06.02.1912-30.04.1945+Lebensgefährtin von Adolf Hitler (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)
ullstein bild via Getty Images

Η 30ή Απριλίου ήταν η 72η επέτειος της διπλής αυτοκτονίας του Αδόλφου Χίτλερ και της Εύα Μπράουν- και με αφορμή αυτό, το γερμανικό The Local δημοσίευσε αφιέρωμα στη ζωή της Μπράουν, η σχέση της οποίας με τον «Φύρερ» είχε αποτελέσει επτασφράγιστο μυστικό του Γ' Ράιχ.

Η Μπράουν αυτοκτόνησε με δηλητήριο, ενώ ο Χίτλερ αυτοπυροβολήθηκε. Σύμφωνα με τις επιθυμίες του «Φύρερ», τα πτώματά τους κάηκαν και θάφτηκαν στους κήπους της καγκελαρίας. Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, οι σοβιετικές δυνάμεις ανέβασαν τη σημαία της ΕΣΣΔ στο Ράιχσταγκ.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Χίτλερ και η Μπράουν – 28 χρόνια μικρότερή του- είχαν παντρευτεί, ολοκληρώνοντας μια σχέση που είχε μείνει στις σκιές για πολλά χρόνια.

Η Μπράουν είχε γεννηθεί το 1912 σε μια προβληματική οικογένεια του Μονάχου. Οι γονείς της χώρισαν και ξαναπαντρεύτηκαν, ενώ η οικογένεια είχε πολύ λίγα χρήματα. Σε ηλικία 17 ετών, η Μπράουν έπιασε δουλειά στα στούντιο του Ναζί φωτογράφου Χάινριχ Χόφμαν στο Μόναχο, όπου περιστασιακά πόζαρε. Εκεί συνάντησε για πρώτη φορά τον Χίτλερ, ο οποίος τότε ήταν ένας ριζοσπάστης, ακραίος πολιτικός του περιθωρίου. Δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες του ειδυλλίου, αν και υπάρχουν αναφορές πως η Μπράουν είχε βάλει χαρτομάντηλα κάτω από τη μπλούζα της για να τραβήξει την προσοχή του.

Κατά τα πρώτα χρόνια της σχέσης τους, η Μπράουν έκανε δύο φορές απόπειρα αυτοκτονίας: Το 1932 αυτοπυροβολήθηκε στο στήθος, ενώ το 1935 πήρε υπερβολική δόση από χάπια. Και οι δύο απόπειρες θεωρείται πως ήταν προσπάθειες να τραβήξει την προσοχή του Χίτλερ, και φαίνεται πως ήταν επιτυχείς, καθώς το 1935 μετέφερε την ίδια και την αδελφή της, Μαργκαρέτε, σε διαμέρισμα στο Μόναχο.

Η σχέση τους ήταν πολύπλοκη: Έχει αναφερθεί πως ήταν καθαρά πλατωνική- κοιμόντουσαν σε διαφορετικά υπνοδωμάτια, ενώ μετά τον πόλεμο, μέλη του προσωπικού του σπιτιού όπου ο Χίτλερ έκανε διακοπές στις Άλπεις είπαν πως δεν είχαν βρει στα σεντόνια ίχνη σεξουαλικής επαφής. Η ιστορικός Χάικε Γκέρτεμακερ λέει πως είναι πολύ λίγα αυτά που είναι γνωστά για την κοινή ζωή τους, καθώς όλα τα προσωπικά έγγραφα του Χίτλερ καταστράφηκαν με εντολή του το 1945. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η σχέση παρέμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αν και η ίδια ήταν ερωτευμένη μαζί του, κατά τη Γκερτεμάκερ.

Ο Χίτλερ φαίνεται πως πίστευε ότι μια σχέση γνωστή στο κοινό θα ήταν καταστροφή για την εικόνα του. «Πολλές γυναίκες με βρίσκουν ελκυστικό επειδή είμαι ανύπαντρος. Είναι όπως με έναν ηθοποιό , όταν παντρεύεται, χάνει κάτι για τις γυναίκες που τον λατρεύουν, και αυτές δεν τον βλέπουν με τον ίδιο τρόπο πλέον».

Οπότε η Μπράουν αποκρύφθηκε, και έτσι ήταν λίγοι αυτοί στον κύκλο του Χίτλερ που ήξεραν για τη σχέση τους. Μάλιστα, όταν ήταν μαζί, τη μεταχειριζόταν περίεργα: Όταν είχαν επισκέψεις, την έβαζε να κρυφτεί. Όταν περιστασιακά εμφανιζόταν, της φερόταν σαν μια απλή ερωμένη και της έδινε φακέλους με χρήματα μπροστά τους, σύμφωνα με τη Die Welt.

Παρόλα αυτά, η ζωή της ήταν πολυτελής, καθώς πέρασε μεγάλο μέρος του πολέμου σε βίλα στο βουνό (Μπέργκχοφ, Μπερχτερσγκάντεν). Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, έπινε και κάπνιζε- δύο συνήθειες που ο Χίτλερ απεχθανόταν. Στις 20 Απριλίου 1945, στα γενέθλιά του, έκανε πάρτι στα κατεστραμμένα διαμερίσματα της καγκελαρίας. Ωστόσο η Γκερτεμάκερ λέει ότι δεν ήταν ανόητη: «Τα σημερινά κλισέ- ότι ήταν ανόητη, εγωπαθής και είχε άγνοια- είναι υπερβολές: «Είχε πόστο στο Μπέργκχοφ: εργαζόταν για το πρώην αφεντικό της, τον Χόφμαν, ως φωτογράφος, και του πουλούσε προπαγανδιστικές φωτογραφίες» είπε στην Die Welt το 2015. «Έπαιζε τον ρόλο της όσον αφορά στην εικόνα του “Φύρερ” στη δημοσιότητα. Δεν ήταν κάποιο ανόητο παιδί».

Όταν έγινε ξεκάθαρο ότι η Γερμανία θα έχανε τον πόλεμο, αν και ήταν ασφαλής στις Άλπεις, η Μπράουν επέλεξε να πάει στο Βερολίνο για να είναι με τον Χίτλερ. «Η απόφασή της να ταξιδέψει σε ένα κατεστραμμένο Βερολίνο και να αυτοκτονήσει μαζί του σε ηλικία 33 ετών δείχνει μια βαθιά πίστη, αφοσίωση και σκληρότητα. Η επιφανειακότητα που της προσάπτουν είναι λανθασμένη. Αν είχε μείνει στο Μόναχο, θα είχε μια καλή ζωή» εκτιμά η Γκερτεμάκερ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μια ξαδέλφη της Μπράουν, η σχέση χαρακτηριζόταν από μιζέρια, και η αυτοκτονία ήταν ο μόνος τρόπος τον οποίο βρήκε για να κερδίσει πίσω σεβασμό. Χρόνια μετά, η Γκέρτρουντ Βάισκερ είπε στο Spiegel πως η σχέση είχε προκαλέσει ρήγμα στην οικογένεια. Παρέμεινε σε επαφή μόνο με τη νεαρή αδελφή της, Μαργκαρέτε, που επίσης παντρεύτηκε έναν ανώτερο Ναζί.

«Ήταν απελπιστικά δυστυχής. Για αυτό προσπάθησε να αυτοκτονήσει δύο φορές. Ήταν σε μια σχέση που μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο από τον γάμο και τον θάνατο μαζί» είπε η Βάισκερ.

Δημοφιλή