Συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά

Συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά
Eurokinissi

Πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Συγκέντρωση στις 11.00 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καλώντας σε κινητοποιήσεις κατά των νέων μέτρων και της λιτότητας.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με κεντρικό σύνθημα ενάντια στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση. Εν όψει και της γενικής απεργίας της 17ης Μαΐου έγινε κάλεσμα για μαζική κινητοποίηση με στόχο να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές έχοντας ως παράδειγμα τη σημερινή ημέρα μνήμης.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία προς την Βουλή όπου οι διαδηλωτές έμειναν για λίγη ώρα, φωνάζοντας συνθήματα.

Το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10:00 και στη συνέχεια πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Εργατικά σωματεία, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι «για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τα σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ». Όπως αναφέρουν στα καλέσματα τους η σημερινή μέρα είναι «ένας αγώνας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν κεφάλαιο, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ».

Με σύνθημα την «εναντίωση στα νέα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, κόντρα σε παλιά και νέα μνημόνια», οι διαδηλωτές ζήτησαν να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας απαιτώντας «ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις» καθώς επίσης και «διαγραφή του χρέους και έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης. «Να σταματήσει ο κατήφορος και οι μνημονιακές πολιτικές» τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης των ΕΚΘ- ΕΔΟΘ, που έγινε μπροστά στο ΕΚΘ, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και εργαζόμενος της ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας. «Λέμε ακόμη μια φορά πως είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ξεπουλήματος. Της ΕΛΒΟ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΒΖ, των λιμανιών και της ΕΥΑΘ» συνέχισε και ζήτησε κατάργηση «αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων» στα εργασιακά, μέτρα ανακούφισης των ανέργων, πολιτικές ανάπτυξης, διασφάλιση της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης, επαναφορά των συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης, κ.ά. Το ψήφισμα του ΕΚΘ ανέγνωσε το μέλος της διοίκησης, Παύλος Σαββουλίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ και ενός λεπτού σιγή.

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στο εργοτάξιο στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου (παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη).

Συγκέντρωση στην Καμάρα πραγματοποίησαν τα «πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.α.), συλλογικότητες, κ.τ.λ.

Με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε σήμερα στην Πάτρα η εργατική πρωτομαγιά. Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το εργατικό κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και συμμετείχαν μεταξύ άλλων, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι κ.ά. Η δεύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και συνδικάτα στην πλατεία Γεωργίου. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, άνεργοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.Η τρίτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τριών Συμμάχων και συμμετείχαν μέλη αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, μετανάστες, αλληλέγγυοι, καθώς και μέλη αντιεξουσιαστικών κινήσεων.

Μετά τις τρεις συγκεντρώσεις, ακολούθησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Επίσης, συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο, στο Αίγιο, στην Ναύπακτο κ.α.

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες τιμήθηκε στα Χανιά η εργατική Πρωτομαγιά. Η συγκέντρωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο της πόλης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς και οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία της δημοτικής αγοράς πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.Η δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση που οιργανώθηκε από το ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 1866.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στο παλιό λιμάνι των Χανίων και οργάνωσαν λαϊκό γλέντι στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων.

Με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η μια από το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ, τιμήθηκε στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά. Με δύο συγκεντρώσεις γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά και στη Λάρισα, με το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ να δίνει το ραντεβού του στη κεντρική πλατεία της πόλης και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη πλατεία Νομαρχίας. Μετά το τέλος των ομιλιών οι διαδηλωτές και από τις δύο συγκεντρώσεις προχώρησαν σε πορείες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή