Συνάντηση Μέρκελ–Πούτιν στο Σότσι: Η τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου για τις παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές

Συνάντηση Μέρκελ–Πούτιν στο Σότσι: Η τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου για τις παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές
SOCHI, RUSSIA - MAY 2, 2017: Russia's President Vladimir Putin (L) welcomes Germany's Chancellor Angela Merkel at Bocharov Ruchei residence. Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS (Photo by Alexei Nikolsky\TASS via Getty Images)
SOCHI, RUSSIA - MAY 2, 2017: Russia's President Vladimir Putin (L) welcomes Germany's Chancellor Angela Merkel at Bocharov Ruchei residence. Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS (Photo by Alexei Nikolsky\TASS via Getty Images)
Alexei Nikolsky via Getty Images

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγγελα Μερκελ, άρχισαν πριν λίγη ώρα στο Σότσι. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σημαντικά διεθνή θέματα, όπως είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Συρία, η κρίση στην Ουκρανία και οι διμερείς σχέσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποδεχόμενος την Γερμανίδα καγκελάριο, την ευχαρίστησε για την επίσκεψη της και την πρόθεση της να τον ενημερώσει όπως είπε για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο, δηλώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιήσει την επίσκεψη αυτή και να μη συζητήσει μαζί της τις διμερείς σχέσεις, όπως και τα κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως αυτά που αφορουν την Ουκρανία, τη Συρία και ενδεχομένως άλλες περιοχές του κόσμου.

Η Άγγελα Μέρκελ επεσήμανε από την πλευρά της ότι προσβλέπει να συζητήσει εκτός των άλλων με τον πρόεδρο Πούτιν και την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

Στις συνομιλίες παρευρίσκονται από ρωσικής πλευράς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και Βλαντισλάβ Σουρκόφ, ενώ από γερμανικής πλευράς ο σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου επι ζητήματων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Κριστόφ Χόϊσγκεν, ο σύμβουλος επι θεμάτων οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής Λαρς Χέντρικ Ριόλλερ και ο σύμβουλος επι ζητημάτων ευρωπαϊκής πολιτικής Ούβε Κορζέπιους.

Έρευνα για τη χρήση χημικών στη Συρία ζητά ο Πούτιν

Η Ρωσία καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων, από οποιονδήποτε και αν γίνεται, κι επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας πλήρους και αμερόληπτης έρευνας γύρω από την επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στη συριακή πόλη Χαν Σεϊχούν, τόνισε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν», είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. «Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από μια αμερόληπτη έρευνα», πρόσθεσε.

«Μια λύση για τη Συρία μπορεί να βρεθεί μόνο με ειρηνικά μέσα και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε εξάλλου ο Ρώσος ηγέτης.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υποτιθέμενη ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν επίσης φήμες ότι η Ρωσία μπορεί να παρέμβει στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, στις 24 Σεπτεμβρίου.

«Δεν παρεμβήκαμε ποτέ στην πολιτική ζωή και την πολιτική διαδικασία άλλων χωρών και δεν θέλουμε κανένας να επεμβαίνει στη δική μας πολιτική ζωή και την εξωτερική πολιτική», τόνισε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ξένες δυνάμεις έχουν προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να παρέμβουν στη ρωσική πολιτική σκηνή, ακόμη και μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν στις ΗΠΑ ήταν το αποτέλεσμα εγχώριων, αμερικανικών πολιτικών αντιπαραθέσεων, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, ρωτήθηκε σχετικά με μια ενδεχόμενη ανάμιξη της Μόσχας στην προεκλογική εκστρατεία για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και απάντησε ότι η ίδια δεν φοβάται και ότι θα αντιμετωπίσει τις ανακριβείς πληροφορίες αντιπαραθέτοντας γεγονότα.

«Δεν αγχώνομαι, θα αγωνιστώ στις εκλογές με βάση τις πεποιθήσεις μου» είπε η Άγγελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πούτιν. Πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί θα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα κάθε περίπτωση προβολής λανθασμένων πληροφοριών.

«Γνωρίζουμε ότι η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο είναι μια διεθνής πρόκληση» αλλά το Βερολίνο αναμένει ότι οι γερμανικές εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς πρόβλημα, κατέληξε η Μέρκελ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή