ΔΙΕΘΝΕΣ
02/05/2017 12:44 EEST | Updated 02/05/2017 12:44 EEST

Ξεκινούν οι διαδικασίες πτώχευσης για την Alitalia

TIZIANA FABI via Getty Images
The Alitalia plane transporting Pope Francis for a two-days visit in Egypt prepares to take-off on April 28, 2017 at Rome's Fiumicino airport. / AFP PHOTO / Tiziana FABI (Photo credit should read TIZIANA FABI/AFP/Getty Images)

H «ταλαιπωρημένη» αεροπορική εταιρεία Alitalia της Iταλίας θα ζητήσει επισήμως την έναρξη διαδικασίας πτώχευσης, αφού οι εργαζόμενοί της απέρριψαν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, αναφέρει το BBC.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το πρόγραμμα πτήσεων θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ οι διαχειριστές θα εξετάσουν εάν η επιχείρηση μπορεί να αλλάξει στρατηγική.

Διαβάστε επίσης:

Ήρθε το τέλος (και) της Alitalia; Στο «κενό» και οι ύστατες προσπάθειες διάσωσης της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας

Η Alitalia έλαβε από το ιταλικό κράτος περισσότερα από 7 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Αλλά χωρίς περαιτέρω υποστήριξη, μπορεί να καταλήξει μόνιμα στη χρεοκοπία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι των αεροπορικών εταιριών ψήφισαν κατά ενός σχεδίου μείωσης των θέσεων εργασίας και των μισθών που θα επέτρεπαν στην εταιρεία να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια.

Η Alitalia ανέφερε σε δήλωσή της ότι οι Ιταλοί μέτοχοι και η Etihad, η αεροπορική εταιρεία του Abu Dhabi που κατέχει το 49% της Alitalia, «δεσμεύθηκαν να ανακεφαλαιοποιήσουν και να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο με 2 δισ. Ευρώ», αλλά χωρίς την έγκριση των εργαζομένων δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.

Η Ρώμη χορήγησε στην Alitalia ένα δάνειο ύψους 400 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πτώχευσης.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας απέκλεισε την επανεθνικοποίηση ή την παροχή περαιτέρω πόρων για την αεροπορική εταιρεία.

Και η κοινή γνώμη φαίνεται να βρίσκεται πίσω από εν λόγω απόφαση. Οι Ιταλοί έχουν προσφύγει στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες ζητώντας από τους πολιτικούς να αντισταθούν σε δεύτερη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το 77% των Ιταλών πιστεύει ότι η αεροπορική εταιρεία πρέπει να αποτύχει.

Ωστόσο, με τις εκλογές που βρίσκονται στον ορίζοντα του επόμενου έτους, οι πολιτικοί ενδέχεται να διστάσουν να δουν τους 12.500 υπαλλήλους της Alitalia να χάνουν τη δουλειά τους.

Το διοικητικό συμβούλιο της Alitalia δήλωσε ότι λόγω της «σοβαρής οικονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης της εταιρείας, της μη διαθεσιμότητας των μετόχων για αναχρηματοδότηση και της αδυναμίας να βρεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μια εναλλακτική λύση», αποφάσισαν να προβούν στη σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου.

Sponsored Post