Η Yael Perlov μετέτρεψε μια 6ωρη συνέντευξη του Ben Gurion, ιδρυτή του ισραηλινού κράτους, σε ένα επίκαιρο ντοκιμαντέρ

Η Yael Perlov μετέτρεψε μια 6ωρη συνέντευξη του Ben Gurion, ιδρυτή του ισραηλινού κράτους, σε ένα επίκαιρο ντοκιμαντέρ

Η Τετάρτη, 3 Μαΐου, σηματοδοτεί την έναρξη της 5ης Εβδομάδας Ισραηλινού Κινηματογράφου, η οποία πραγματοποιείται για άλλη μια χρονιά στον αγαπημένο χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, φέρνοντας το ελληνικό κοινό σε άμεση επαφή με το σύγχρονο ισραηλινό κινηματογράφο. Η εβδομάδα αυτή, που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 7 Μαΐου, φιλοδοξεί να παρουσιάσει την ποικιλομορφία του σύγχρονου κινηματογράφου του Ισραήλ, αναδεικνύοντας μαζί με τον πολιτισμό του και μια νέα γενιά αραβόφωνων κινηματογραφιστών που έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια.

Η έναρξη της 5ης Εβδομάδας Ισραηλινού Κινηματογράφου στην Αθήνα θα γίνει με την πρεμιέρα της ταινίας «Μπεν Γκουριόν, επίλογος» των Yariv Mozer και Yael Perlov.

Βασισμένο σε μια εξάωρη κινηματογραφημένη συνέντευξη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί τον David Ben-Gurion, ιδρυτή του Κράτους του Ισραήλ και επί 14 χρόνια πρωθυπουργό. Βρισκόμαστε το 1968, ο Ben-Gurion είναι 82 ετών, ζει απομονωμένος στην έρημο, έχοντας αποσυρθεί από την πολιτική. Με εντυπωσιακή πνευματική διαύγεια αποτιμά το παρελθόν και θέτει τα προβλήματα του μέλλοντος, σε ένα διαχρονικό μάθημα πολιτικής από το οποίο όλοι μας μπορούμε να μάθουμε κάποια πράγματα.

Η HuffPost Greece μίλησε με τη Yael Perlov, κινηματογραφική παραγωγό, μοντέρ και μία εκ των δύο δημιουργών της ταινίας, για να μάθουμε περισσότερα για το «Ben Gurion, Epilogue».

Πώς σας ήρθε η ιδέα να γυρίσετε μια ταινία για τον Ben-Gurion, τον ιδρυτή του κράτους του Ισραήλ; Πώς ανακαλύψατε τη χαμένη, 6ώρη συνέντευξη;

Πριν από τρία χρόνια αποφάσισα να ανακατασκευάσω ένα φιλμ που είχε γυρίσει ο πατέρας μου, ο σκηνοθέτης David Perlov. Επρόκειτο για μια ταινία μεγάλου μήκους για τον David Ben-Gurion, η οποία γυρίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1960 και είχε τίτλο «42:6». Μαζί με τα αρνητικά, βρήκα ένα φιλμ 35mm από μια συνέντευξη με τον Ben-Gurion, η οποία είχε γίνει ως ερευνητική εργασία για την ταινία. Η συνέντευξη είχε γυριστεί ένα χρόνο πριν ξεκινήσει η παραγωγή της ταινίας και αποτέλεσε τη βάση για το σενάριο. Δυστυχώς αυτή η συνέντευξη, η οποία δεν είχε προβληθεί ποτέ δημοσίως, ήταν μόνο εικόνα, χωρίς ήχο. Μαζί με τον Yariv Mozer, το σκηνοθέτη, ξεκινήσαμε ένα μακρύ ταξίδι αναζήτησης σε εργαστήρια στο εξωτερικό, αναζητώντας και προσεγγίζοντας ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει στην ταινία πριν από 50 χρόνια, μέχρι που τελικά ανακαλύψαμε κατά τύχη το χαμένο ηχητικό αρχείο στο Ben Gurion Institute στο Sde Boker. Κανείς δεν ήξερε πως άνηκε σε μια ταινία, πίστευαν πως ήταν από μαγνητοφωνημένη συνέντευξη. Και έτσι η συνέντευξη ήρθε ξανά στη ζωή.

Σε εκείνο το σημείο, εγώ και ο συνεργάτης μου, Yariv Mozer, αποφασίσαμε να γυρίσουμε μια ταινία για τον Ben-Gurion, βασισμένη εξ ολοκλήρου σε αρχειακό υλικό.

Πώς επιλέξατε τα θέματα και τις σκηνές για την κινηματογράφηση της 6ωρης αυτής συνέντευξης;

Η ίδια η συνέντευξη μας υπέδειξε τη φόρμα της ταινίας. Ήξερα πως η ταινία δεν θα μπορούσε να έχει τη μορφή μιας καταχώρησης στη Wikipedia, αλλά θα έπρεπε να ταξιδεύει μπρος και πίσω στο χρόνο. Αποφασίσαμε λοιπόν να επικεντρωθούμε στα τελευταία χρόνια του Ben-Gurion, από το 1953 όταν και αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή και μετακόμισε στην έρημο. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησής μας.

Επιπροσθέτως, θέλαμε να σκιαγραφήσουμε το πορτρέτο ενός ηγέτη που, από τη στιγμή που αποσύρθηκε, μπορούσες να τον δεις υπό μία πολύ ευρύτερη προοπτική, να συζητά χιλιάδες θέματα, από τη θρησκεία και τη Βίβλο μέχρι το Βουδισμό και το να στηρίζεσαι ανάποδα στο κεφάλι σου.

Στην ταινία, βλέπουμε τον Ben-Gurion να λέει «Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε ολόκληρη τη χώρα και την ειρήνη, πιστεύω πως η ειρήνη είναι πιο σημαντική». Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, πιστεύετε πως θα ένιωθε απογοήτευση με την τωρινή κατάσταση της χώρας;

Πιστεύω πως δεν ταιριάζει η λέξη «απογοήτευση». Ο Ben-Gurion ήταν πραγματιστής, οπότε είμαι σίγουρη πως αν ζούσε σήμερα θα έκανε τα πάντα για να αλλάξει την κατάσταση, να εκκενώσει τα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη και να οδηγήσει τη χώρα που ο ίδιος ίδρυσε, στην ειρήνη. Δεν ήταν άνθρωπος των λέξεων και των φαντασιώσεων. Και, αν μου επιτρέπεται να αναφέρω μια φράση του από την ταινία: «Οι λέξεις χωρίς τις πράξεις, δε σημαίνουν απολύτως τίποτα».

Ο Ben-Gurion είναι ένας άνθρωπος-κλειδί στην ιστορία του Ισραήλ. Η στενή επαφή που είχατε με την προσωπικότητά του κατά τη διαδικασία των γυρισμάτων και της παραγωγής της ταινίας, άλλαξε την εικόνα που είχατε γι' αυτόν;

Μεγάλωσα σε μια Σιωνιστική Σοσιαλιστική οικογένεια, υπό τις αξίες του Αριστερού Εργατικού Κόμματος, οπότε ο Ben-Gurion ήταν πάντα ένα είδωλο για εμένα, ένας λατρευτός, αν και ξεχασμένος, ηγέτης. Η ταινία, στα μάτια μου, τον μετέτρεψε από ένα είδωλο σε ένα ανθρώπινο ον, μια ζωντανή φιγούρα που βρισκόταν δίπλα μου και η οποία προκαλεί τη λαχτάρα και τη νοσταλγία για έναν ηγέτη και για περισσότερες ηθικές αξίες που απουσιάζουν από το σημερινό Ισραήλ (και ίσως όχι μόνο από αυτό).

Υπάρχει επίσης και μια νέα γενιά Αράβων σκηνοθετών. Τι είδους ταινίες γυρίζουν; Τους απασχολεί η πολιτική;

Τα τελευταία δύο χρόνια έχω ξεκινήσει ένα κινηματογραφικό project σε συνεργασία με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους φοιτητές από το Tel Aviv University. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί δημιούργησαν ταινίες μεγάλου μήκους, ενώ οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι προτίμησαν να κάνουν ντοκιμαντέρ που απεικόνιζαν τη δύσκολη πραγματικότητα των ζωών τους. Είναι ένας λαός που αγωνίζεται συνεχώς, και είναι φυσικό οι ταινίες τους να το απεικονίζουν.

Με θλίβει όταν βλέπω πόσο μικρή ενασχόληση με την πολιτική έχουν οι Ισραηλινοί φοιτητές. Πρόκειται για ενός είδους αδιαφορία που προκαλείται από την παρούσα απελπισία απέναντι στη κυβέρνησή τους. Είναι επικίνδυνο κι εγώ, ως καθηγήτρια, προσπαθώ να το αλλάξω.

Είναι εύκολο για μια γυναίκα παραγωγό να εργάζεται στην κινηματογραφική βιομηχανία του Ισραήλ;

Αν μου είχατε κάνει αυτή την ερώτηση πριν από 20 χρόνια, θα σας έλεγα πως τα πράγματα για μια γυναίκα παραγωγό εδώ, είναι δύσκολα. Σήμερα, όμως, είναι πολύ καλύτερα, πολλές γυναίκες εργάζονται στον κινηματογράφο τόσο ως παραγωγοί όσο και ως σκηνοθέτες. Και είναι υπέροχο.

INFO

Μπεν Γκουριόν, επίλογος / Ben Gurion, Epilogue

Ντοκιμαντέρ, Ισραήλ/Γαλλία, 2016, 61’

Τετάρτη 3/5 (επίσημη έναρξη) στις 20:30

Στα εβραϊκά και αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

5η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου

3-7/5 2017

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48, Αθήνα

www.tainiothiki.gr

Δημοφιλή