ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2017 13:54 EEST | Updated 03/05/2017 13:55 EEST

Η συγκινητική ιστορία μιας άγνωστης Κινέζας που διάβασαν εκατομμύρια άνθρωποι

pidjoe via Getty Images
Rice farmer couple ploughing his field on in LongSheng mountains in springtime

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Κίνα έχουν διαβάσει την ιστορία της 44χρονης Φαν Γιουσού, η ζωή της οποίας θυμίζει αρκετά εκείνη των πρωταγωνιστών των βιβλίων του Καρόλου Ντίκενς. Το αναγνωστικό κοινό ταυτίζεται με τις εμπειρίες της, με την ίδια να περιγράφει το πως μετανάστευσε από την επαρχία σε μια μεγαλούπολη, ελπίζοντας να βρει την ευτυχία.

Η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα WeChat έχει ήδη διαγραφεί, πιθανότατα λόγω των πολιτικών της μηνυμάτων που αντικρούουν εκείνα της κομμουνιστικής κυβέρνησης, όμως δεκάδες δημοσιογράφοι την αναζητούν για να πάρουν μια δήλωσή της. Ο κινεζικός Τύπος την αποκαλεί την «συγγραφέα της χρονιάς», με την ίδια να αλλάζει σπίτι για να γλιτώσει από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η ιστορία της Φαν ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σε ένα μικρό χωριό της κεντρικής Κίνας, σε μια περίοδο που η Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο έρχεται στο τέλος της. Η ίδια, ένα από τα πέντε παιδιά μιας φτωχής οικογένειας, άρχισε να δουλεύει από τα 12 χρόνια της. Όνειρό της ήταν να μετακομίσει στο Πεκίνο και να ανακαλύψει έναν άλλο κόσμο, με τα βιβλία να της κρατούν συντροφιά.

Όταν έγινε 20 ετών, εγκατέλειψε την ζωή στο χωριό για να αναζητήσει την τύχη της στο Πεκίνο. Αντί όμως να βρει την επιτυχία, βρέθηκε εγκλωβισμένη σε έναν γάμο με έναν βίαιο άνδρα που έμελλε να γίνει ο πατέρας των παιδιών της.

«Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για εμένα στο Πεκίνο. Και αυτό κυρίως γιατί ήμουν τεμπέλα και χαζή και γιατί τα χέρια μου και τα πόδια μου ήταν αδέξια. Αυτά που μπορούσαν οι άλλοι να κάνουν σε μισή ώρα, δεν μπορούσα να το τελειώσει σε τρεις. Τα χέρια μου ήταν τόσο αργά, πιο αργά από τους περισσότερους ανθρώπους. Εργαζόμουν σαν υπηρέτρια σε ένα εστιατόριο και συχνά μου έπεφτε ο δίσκος και τα πιάτα έσπαγαν. Έχασα δύο χρόνια από την ζωή μου στο Πεκίνο και δεν μπορούσα να δω παραπέρα. Κι έπειτα βιάστηκα να παντρευτώ έναν άνδρα από την βόρεια Κίνα», γράφει.

Λίγα χρόνια αργότερα, η ίδια εγκατέλειψε τον σύζυγό της και γύρισε στο χωριό με τις δύο κόρες της, μέχρι που επέστρεψε και πάλι στο Πεκίνο για να εργαστεί ως νταντά. Η Φαν, όπως αποκαλύφθηκε, παρακολουθούσε δωρεάν μαθήματα συγγραφής για μετανάστες, χωρίς όμως να περιμένει να επιτύχει χάρη στην πένα της.

Η ίδια λέει πως δεν έχει ταλέντο και αποφεύγει την δημοσιότητα, όμως, χάρη στον τρόπο με τον οποίο έχει συγκινήσει το αναγνωστικό κοινό της Κίνας, δεν είναι απίθανο να δεχτεί σύντομα προτάσεις από εκδοτικούς οίκους.

Sponsored Box