Η Ρωσία «φυτεύει» πυρηνικά όπλα στα ανοιχτά των ακτών των ΗΠΑ, λέει Ρώσος ειδικός σε στρατιωτικά θέματα

Η Ρωσία «φυτεύει» πυρηνικά όπλα στα ανοιχτά των ακτών των ΗΠΑ, λέει Ρώσος ειδικός σε στρατιωτικά θέματα
Russian submarines sail during a rehearsal for the Navy Day parade in the far eastern port of Vladivostok, Russia, July 30, 2016. REUTERS/Yuri Maltsev
Russian submarines sail during a rehearsal for the Navy Day parade in the far eastern port of Vladivostok, Russia, July 30, 2016. REUTERS/Yuri Maltsev
Yuri Maltsev / Reuters

Ένας Ρώσος ειδικός σε στρατιωτικά θέματα προέβη στον αλλόκοτο ισχυρισμό πως η Μόσχα έχει «φυτέψει» πυρηνικά όπλα στα ανοιχτά των αμερικανικών ακτών.

Ο Βίκτορ Μπάρανετς, πρώην συνταγματάρχης και εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, έγραψε στην Komsomolskaya Pravda ότι η Ρωσία «κρυφά “ναρκοθετεί” τις αμερικανικές ακτές με θαμμένους πυρηνικούς πυραύλους». Πρόκειται για μέτρα «ασύμμετρης αντίδρασης» στις μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες, προσθέτει.

«Θάβονται και “κοιμούνται”, μέχρι να λάβουν την εντολή» έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα- το οποίο μετέφρασε το Middle East Media Research Research Institute.

«Η Ρωσία δεν θα ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στις αμυντικές δαπάνες. Είμαστε σε διαφορετική κατηγορία. Για εμάς, το βασικό ερώτημα είναι πώς θα διασφαλίσουμε την άμυνα της Ρωσίας σε χαμηλότερο κόστος. Είμαι σίγουρος πως έχουμε ήδη βρει ασύμμετρες απαντήσεις. Δεν βλέπω πρόβλημα εδώ. Ποιες είναι αυτές οι ασύμμετρες αντιδράσεις, για τις οποίες οι πολιτικοί και οι στρατηγοί μας μιλούν τόσο συχνά; Μήπως είναι μύθος ή ένα ωραίο σχήμα λόγου; Όχι. Η ασύμμετρη απάντησή μας είναι πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να αλλάξουν πορεία και ύψος, έτσι ώστε οι υπολογιστές να μη μπορούν να υπολογίσουν την τροχιά τους. Ή, για παράδειγμα, οι Αμερικανοί αναπτύσσουν τα άρματά τους, τα αεροπλάνα τους και τις ειδικές δυνάμεις τους κατά μήκος των ρωσικών συνόρων. Και εμείς αθόρυβα “ναρκοθετούμε” τις αμερικανικές ακτές με πυρηνικούς πυραύλους- “τυφλοπόντικες” (θάβονται και “κοιμούνται” μέχρι να λάβουν την εντολή)».

«Ω, φαίνεται ότι είπα πολλά, Θα έπρεπε να προσέχω τι λέω. Εν ολίγοις, έχουμε κάτι που αποτελεί μια ασύμμετρη (και φθηνότερη) απάντηση στους Αμερικανούς. Αλλά αν ο Τραμπ έχει λεφτά να ξοδέψει, ας τα ξοδέψει σε όπλα που οι ΗΠΑ μπορεί να μη χρειαστούν ποτέ. Και λένε ότι ο Τραμπ είναι καλός επιχειρηματίας...» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, το Κρεμλίνο απέρριψε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό ως «αλλοπρόσαλλο» («συνιστώ να μην παίρνετε ρεπορτάζ σαν αυτά στα σοβαρά» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης), ενώ ένας ανεξάρτητος ειδικός έκανε λόγο για μια ενέργεια «πολιτικού πολέμου»: Ειδικότερα, ο Τζέιμς Νίξεϊ, επικεφαλής του κλάδου Ρωσίας και Ευρασίας του Chatham House χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές άλλο ένα επεισόδιο του «υβριδικού πολέμου» που, όπως υποστήριξε, είναι σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί πυρηνική ρητορική συχνά- μέσα από ΜΜΕ, εκπροσώπους και ακόμα και τον πρόεδρο. Υπάρχουν “συνεχείς υπενθυμίσεις” πως είναι πυρηνική δύναμη» είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως τα πυρηνικά όπλα της δίνουν μια αίσθηση ισχύος/ υπερδύναμης που μπορεί να περιοριστεί όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, ή να κλιμακωθεί αν «ο Τραμπ δεν συνεργάζεται».

«Είναι πολιτικός πόλεμος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή