Ανοίγει ο δρόμος για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους: Ποιο είναι το προσωρινό σχέδιο, τι θα συμβεί με τα πλεονάσματα

Ανοίγει ο δρόμος για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) sits next to Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) as he attends a parliamentary session in Athens, Greece July 15, 2015. Prime Minister Alexis Tsipras battled to win lawmakers' approval on Wednesday for a bailout deal to keep Greece in the euro, while the country's creditors, pressed by the IMF to provide massive debt relief, struggled to agree a financial lifeline. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) sits next to Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) as he attends a parliamentary session in Athens, Greece July 15, 2015. Prime Minister Alexis Tsipras battled to win lawmakers' approval on Wednesday for a bailout deal to keep Greece in the euro, while the country's creditors, pressed by the IMF to provide massive debt relief, struggled to agree a financial lifeline. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters

Με τα νέα σκληρά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019 να αποτελούν τη νέα μνημονιακή πραγματικότητα, και τα «αντισταθμιστικά» μέτρα να περιμένουν για την εφαρμογή τους την επίτευξη των δύσκολων στόχων για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα το 2018 και το 2019, η κυβέρνηση στρέφει όλο της το ενδιαφέρον στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Η προκαταρκτική τεχνική συμφωνία η οποία επετεύχθη στις 6.00 το πρωί της Τρίτης, άνοιξε το δρόμο προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους, καθώς και για τη διάρκεια και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια.

Οι πληροφορίες για μια έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) στις 4 Μαΐου δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Βασικός σταθμός αποτελεί η συνεδρίαση των G7 στο Μπάρι από τις 11 έως 13 Μαΐου Εκεί αναμένεται να συμφωνηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που Βερολίνο και ΔΝΤ θα διαχειριστούν το θέμα του Ελληνικού χρέους στο εκλογικό κοινό η μία πλευρά και στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού η άλλη.

Ο συμβιβασμός θα πρέπει να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, προκειμένου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην δυσαρεστήσει το εκλογικό του κοινό και το ΔΝΤ να ικανοποιήσει τις καταστατικές του υποχρεώσεις προκειμένου να επιστρέψει στο Ελληνικό πρόγραμμα. Σφήνα σε αυτούς τους δύο μπαίνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι για να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θέλει να έχει στα χέρια της έγγραφα με συγκεκριμένες αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το «προσωρινό» σχέδιο για το χρέος

Την μορφή του συμβιβασμού περιέγραψε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόλ Τόμσεν. «Ενώ μπορούμε να αποδεχτούμε πως η ελάφρυνση χρέους θα εγκριθεί και θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος, θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε από τώρα το Συμβούλιο πως έχουμε μια κοινή κατανόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το τί είδους μέτρα είναι αναγκαία ώστε να επιτευχθεί αυτή η ελάφρυνση χρέους», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση την οποία οι δύο πλευρές επεξεργάζονται εδώ και αρκετό καιρό περιλαμβάνει τη διατήρηση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα με την επιμήκυνση της λήξης των δανείων προς τους Ευρωπαίους. Τα κεφάλαια τα οποία θα χρειαστούν θα αντληθούν από τα χρήματα της ανακεφλαιοποίησης των τραπεζών που δεν χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και τα SMPs και ANFAs που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και δεν αποδίδουν στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια.

Με αυτό το σχέδιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα δείξει ότι οι Γερμανοί δεν θα «επωμιστούν μεγαλύτερα βαρύ για την Ελλάδα», ενώ το Ταμείο θα μπορεί να αποδεχτεί (έστω και προσωρινά) τη βιωσιμότητα του χρέους προκειμένου να συμμετέχει στο Ελληνικό πρόγραμμα με νέα χρηματοδότηση.

Συμβιβαστική θα είναι η λύση και για τα πλεονάσματα καθώς φαίνεται πως οι δύο πλευρές καταλήγουν στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και μείωση των πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Το πακέτο των μέτρων

Προϋπόθεση για να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και τα πλεονάσματα είναι η ψήφιση του πακέτου των μέτρων και των προαπαιτούμενων δράσεων από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια (μέτρα-προαπαιτούμενα και «αντισταθμιστικά») την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εισαχθούν στην αρμόδια υποτροπή για συζήτηση στις 11 και 12 Μαΐου και στην ολομέλεια στις 15 για να ψηφιστούν στις 16 Μαΐου

Το ιδιαίτερα βαρύ πακέτο των νέων υφεσιακών μέτρων η κυβέρνηση επιχειρεί να το ελαφρύνει με τα «αντισταθμιστικά» μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν το 2018 και το 2019 πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ.

Το νέο πολυνομοσχέδιο φέρνει μειώσεις σε όσους συνταξιούχους παίρνουν προσωπική διαφορά. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα υπάρξει πλαφόν 18%, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις σε κύρια και επικουρική που μεσοσταθμικά θα φτάνουν το 9%. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου από τις μειώσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα πληγεί το 1/3 των συνταξιούχων.

Οι περικοπές δεν εξαντλούνται όμως μόνο στα μέτρα εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ από το Ασφαλιστικό. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα εφαρμοστεί και το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο. Συγκεκριμένα για τον άγαμο ή τον συνταξιούχο χωρίς προστατευόμενα μέλη η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 ευρώ. Δηλαδή το αφορολόγητο από τις 8.636 ευρώ θα μειωθεί στις 5.865 ευρώ.

Αντίστοιχη θα είναι η μείωση της έκπτωσης φόρους για φορολογούμενο με ένα προστατευόμενο μέλος, καθώς από 1.950 ευρώ θα φτάσει τα 1.300 ευρώ (αφορολόγητο 5.905 ευρώ από 8.864ευρώ). Στα 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ μειώνεται η έκπτωση φόρου για φορολογούμενο με δύο προστατευόμενα μέλη (αφορολόγητο 6.135 από 9.090 ευρώ). Στα 1.450 ευρώ από τα 2.100 θα μειωθεί η έκπτωση φόρου και για τους φορολογούμενους με τρία προστατευόμενα μέλη (αφορολόγητο 6.595 ευρώ από 9.545).

Τα αντίμετρα

Ωστόσο η κυβέρνηση, έστω και υπό όρους, διασφάλισε την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία θα περιορίσουν τις απώλειες σε συνταξιούχους και μισθωτούς. Συγκεκριμένα από το 2020 προβλέπεται η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, μειώνοντας έτσι τη νέα επιβάρυνση. Για παράδειγμα η επιβάρυνση για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ από τα 650 ευρώ περιορίζεται στα 250 ευρώ.

Ακόμα από το 2020 μειωμένος προβλέπεται να είναι και ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων καθώς από το 29% θα πάει στο 26%, ενώ προβλέπεται και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν εισόδημα έως 30.000 και μειώνονται οι υπόλοιποι συντελεστές για εισόδημα έως και 65.000 ευρώ. Μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ κατά 200εκατ ευρώ ενώ θα επανακαθοριστεί στο άμεσο μέλλον με βάση τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Από το 2019 θα εφαρμοστεί και η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για όλους τους ασφαλισμένους. Έτσι για παράδειγμα, όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ τον μήνα από μισθό ή σύνταξη, η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ενώ για εισοδήματα από 701 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 50%.

Επίσης στα «αντισταθμιστικά» μέτρα προβλέπεται:

* Επιδότηση ενοικίου κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ τον χρόνο σε 600.000 οικογένειες.

* Ενίσχυση της επιδότησης πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.

* Επέκταση των σχολικών γευμάτων, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια.

* Αύξηση των συμμετεχόντων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών έως τεσσάρων ετών.

* Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών μέτρων μέσω του ΠΔΕ με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.

Δημοφιλή