ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2017 08:30 EEST | Updated 03/05/2017 08:30 EEST

Μέρκελ: H θανατική ποινή λόγος διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα

ODD ANDERSEN via Getty Images
German Chancellor Angela Merkel reads documents at the start of the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin on May 3, 2017. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

H καγκελάριος Μέρκελ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι είναι ευάλωτη σε εκβιασμό λόγω της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό: «Είμαι απολύτως ελεύθερη να διατυπώνω με σαφήνεια απόψεις σχετικά με τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία».

Και τούτο ισχύει όχι μόνο δημοσίως, αλλά κυρίως σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Είναι απολύτως σωστό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση της δίνει βοήθεια, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει δεχτεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, όπως προβλέπει η εν λόγω συμφωνία", δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξή της στην Kölner Stadt-Anzeiger.

Σχετικά με το πρόσφατο δημοψήφισμα η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε στην εφημερίδα της Κολωνίας ότι «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με την κριτική μας, δεν τίθεται θέμα, αλλά παράλληλα πρέπει να είμαστε επίσης και έξυπνοι, διότι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον μας. Εντούτοις η επαναφορά της θανατικής ποινής θα αφαιρούσε τη βάση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση».