Πώς δρούσε η «μαφία των κινητών τηλεφώνων». Κινητά αξίας... 58.000.000 ευρώ

Πώς δρούσε η «μαφία των κινητών τηλεφώνων». Κινητά αξίας... 58.000.000 ευρώ
PeopleImages via Getty Images

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας έχει μπει η «μαφία των κινητών τηλεφώνων», που πουλάει ολοκαίνουργες συσκευές σε… ανεξήγητα καλές τιμές.

Πρόκειται για οργάνωση που εισήγαγε στην Ελλάδα κινητά τηλέφωνα μέσω εταιριών-μαϊμού (χωρίς την καταβολή φόρου) και στη συνέχεια τα πουλούσε σε νόμιμες επιχειρήσεις. Για να τα καταφέρουν χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα με τα οποία εκδίδουν φορολογικές ενημερότητες και εκτελούν τραπεζικές συναλλαγές.

Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε την περασμένη εβδομάδα προμήθευε με κινητά τηλέφωνα εταιρίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στις ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι με τον ίδιο τρόπο δρουν και άλλα κυκλώματα, κάτι που αποκαλύφθηκε στους αρμόδιους αξιωματικούς από τις συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης που εξαρθρώθηκε. Οι κατηγορούμενοι σχολίαζαν στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες τη δράση των «ανταγωνιστών» τους. Μεταξύ των κυκλωμάτων αυτών μαίνεται «πόλεμος» για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Στο τηλέφωνο συνήθιζαν να μιλούν με κωδικές ονομασίες. Για παράδειγμα, όταν έλεγαν «παιδιά» εννοούσαν τις εικονικές εταιρίες που έφτιαχναν, ενώ όταν έλεγαν «πράγματα» εννοούσαν τα κινητά τηλέφωνα.

«Οι εταιρίες που αγόραζαν τα κινητά -και είναι γνωστές σε αρκετούς γιατί τις βλέπουν στις ιστοσελίδες πωλήσεων κινητών- δεν κατηγορούνται για κάτι. Νόμιμα αγόραζαν τα κινητά και δεν γνώριζαν τίποτα για την παράνομη δράση του κυκλώματος. Ο κόσμος, όμως, θα πρέπει να ξέρει ότι πολλές από τις συσκευές που πωλούνται στο ίντερνετ σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αρχική, προέρχονται από κυκλώματα που τις εισάγουν στην Ελλάδα χωρίς να πληρώσουν φόρο. Φυσικά ούτε ο αγοραστής του κινητού είναι υπεύθυνος, καθώς αυτός καταβάλλει κανονικά το φόρο του κατά την αγορά του τηλεφώνου. Να τονίσουμε, πάντως, ότι υπάρχουν και εισαγωγείς στον ίδιο κλάδο, που καταφέρνουν καλύτερες τιμές με νόμιμους τρόπους», λέει αστυνομική πηγή.

Στις 26 Απριλίου 2017 συνελήφθησαν δέκα άτομα, ανάμεσά τους εφτά αλλοδαποί από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και τρεις Έλληνες. Οι τρεις αλλοδαποί που φέρονται ως αρχηγοί ξεκίνησαν τη δράση τους το Μάρτιο του 2013 με κεφάλαιο ύψους 60.000 ευρώ και κατάφεραν να αποκτήσουν εμπορεύματα αξίας ύψους 58.000.000 ευρώ, από τα είχαν καθαρό κέρδος που υπολογίζεται από τους αστυνομικούς στα 5.000.000 ευρώ. Για να βρεθούν τα παραπάνω οικονομικά στοιχειά οι αστυνομικοί ζήτησαν να ανοίξουν συνολικά 93 διαφορετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί που σχετίζονταν με τους κατηγορούμενους.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ την υπόθεση ανέλαβε Ειδικός Ανακριτής Διαφθοράς.

Δημοφιλή