ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2017 14:12 EEST | Updated 04/05/2017 14:13 EEST

Ο Ομπάμα στηρίζει και επισήμως τον Μακρόν

Scott Olson via Getty Images
CHICAGO, IL - MAY 03: Former President Barack Obama moderates a roundtable discussion at the South Shore Cultural Center about the Obama Presidential Center, which is scheduled to be built in nearby Jackson Park, on May 3, 2017 in Chicago, Illinois. The Presidential Center design envisions three buildings, a museum, library and forum. Obama was accompanied at the event with his wife Michelle who was making her first trip back to Chicago since leaving the White House in January. (Photo by Scott Olson/Getty Images)

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι στηρίζει επίσημα την υποψηφιότητα του κεντρώου Εμμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας σε ένα βίντεο όπου εξήρε τον 39χρονο πρώην τραπεζίτη, καθώς επικαλείται «τις ελπίδες των πολιτών και όχι τους φόβους τους».

«Οι εκλογές στη Γαλλία είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της χώρας και τις αξίες για τις οποίες νοιαζόμαστε τόσο πολύ» είπε ο Ομπάμα στο μήνυμα, το οποίο διανεμήθηκε στο στρατόπεδο του Μακρόν και κυκλοφόρησε ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τους συνεργάτες του.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν «στηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες... Δεσμεύεται (στο να προσφέρει) ένα καλύτερο μέλλον για τους Γάλλους πολίτες. Απευθύνεται στις ελπίδες των πολιτών και όχι στους φόβους τους» επισήμανε ο πρώην επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι υποστηρίζω τον Εμμανουέλ Μακρόν προκειμένου να σας οδηγήσει μπροστά» τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη δήλωσή του επαναλαμβάνοντας το όνομα του κόμματος του κεντρώου υποψηφίου «En Marche!» και λέγοντας «Vive la France!».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τον 39χρονο υποψήφιο τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, χωρίς ωστόσο να δηλώσει ότι τον υποστηρίζει επίσημα, εξηγεί στο βίντεο ότι είναι «πάντα ευγνώμων για τη φιλία του λαού της Γαλλίας και το έργο που επιτεύχθηκε από κοινού» όταν εκείνος ήταν επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις τώρα που δεν είμαι πλέον πρόεδρος» σημείωσε, όμως, «η επιτυχία της Γαλλίας είναι σημαντική για ολόκληρο τον κόσμο».

«Θαυμάζω την εκστρατεία που ο Εμμανουέλ Μακρόν διεξήγαγε. Υπερασπίστηκε τις προοδευτικές αξίες, προέταξε τον σημαντικό ρόλο που η Γαλλία διαδραματίζει στην Ευρώπη και στον κόσμο, δεσμεύτηκε για ένα καλύτερο μέλλον για τους Γάλλους» συνέχισε ο Ομπάμα.

«Η ελπίδα βρίσκεται μπροστά μας! Ευχαριστώ Mπάρακ Ομπάμα», σχολίασε ο Εμμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)