ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2017 11:39 EEST | Updated 04/05/2017 11:39 EEST

Πίσω από τις στάχτες αυτού του ορφανοτροφείου θηλέων κρύβεται ένας αέναος κύκλος κακοποίησης και σιωπής

RODRIGO ARANGUA via Getty Images
A woman takes part in a demonstration in front of the Guatemala embassy in Panama City on March 14, 2017 to demand justice for the death of 34 girls in a recent fire at a state-run children's shelter in San Jose Pinula, Guatemala. / AFP PHOTO / Rodrigo ARANGUA (Photo credit should read RODRIGO ARANGUA/AFP/Getty Images)

Ένα κύκλος από ξύλινους σταυρούς περικυκλώνει τις στάχτες του ορφανοτροφείου που τυλίχτηκε στις φλόγες τον προηγούμενο μήνα στην Γουατεμάλα. Και οι 41 αναγράφουν τα ονόματα κάθε κοριτσιού που έχασε την ζωή του από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα από τα δωμάτια απομόνωσης.

Η ιστορία πίσω από την τραγωδία κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό που κρατούνταν καλά κρυμμένο για χρόνια και βγήκε στην επιφάνεια όταν οι καπνοί σκέπασαν το κτίριο. Οι γυναίκες στην Γουατεμάλα βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας δικαίωση τόσο για τις τροφίμους, όσο και για όλα τα θύματα κακοποίησης, βιασμού και δολοφονιών, σε μια χώρα που κατέχει την πρώτη θέση στους φόνους γυναικών.

Το «Virgen de la Asuncion», ένα από τα μεγαλύτερα ορφανοτροφεία θηλέων στην Πόλη της Γουατεμάλας, φιλοξενούσε περισσότερα από 750 παιδιά, αν και διέθετε υποδομές για την φιλοξενία μόλις 400. Τα περισσότερα κορίτσια ήταν ηλικίας 14 με 17 ετών και δεν είχαν χάσει τους γονείς τους. Ήταν οι οικογένειές τους εκείνες που τις οδηγούσαν εκεί, πιστεύοντας ότι θα τους παρεχόταν καλύτερη φροντίδα και ένα πιο λαμπρό μέλλον.

Στην πραγματικότητα, το ορφανοτροφείο αυτό είχε μια από τις χειρότερες φήμες, με αρκετές έφηβες να καταγγέλλουν ότι έχουν κακοποιηθεί ή βιαστεί εκεί. Άλλες έχουν εξαφανιστεί και έκτοτε δεν έχουν βρεθεί, με τις τοπικές αρχές να λένε πως το έχουν σκάσει και τους ντόπιους να ανησυχούν πως ίσως πωλήθηκαν σε κυκλώματα μαστροπείας. Οι αρχές φέρονται να παρείχαν πλήρη κάλυψη στην διεύθυνση και τους εργαζομένους στο «Virgen de la Asuncion», με τις τροφίμους να προβαίνουν σε ακραίες ενέργειες για να γνωστοποιηθούν τα σκάνδαλα.

Την ημέρα που το κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες, 41 κορίτσια βρίσκονταν κλειδωμένα στο δωμάτιο απομόνωσης. Όλες τους τιμωρούνταν επειδή διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την συγκάλυψη των βιασμών ορισμένων εξ αυτών. Πάνω στην απόγνωσή της, μια έφηβη έβαλε φωτιά σε ένα από τα στρώματα. Οι άνθρωποι που είχαν κληθεί να τις φυλάσσουν αρνήθηκαν να ανοίξουν την πόρτα. Η φωτιά εξαπλώθηκε και αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα υπόλοιπα δωμάτια. Τα 41 κορίτσια όμως είχαν καεί ζωντανά.

Αν και ένας μήνας έχει περάσει από το συμβάν, οι αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε καμία σύλληψη, ενώ διαπιστώθηκε πως οι θάνατοι προέκυψαν από κάποιο ατύχημα. Οι γονείς των παιδιών ζητούν δικαίωση, να τιμωρηθούν όσοι τα κράτησαν κλειδωμένα στο δωμάτιο και όσοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν την κακοποίηση που είχαν υποστεί. Στην Γουατεμάλα, το 98% των υποθέσεων βιασμών και δολοφονιών γυναικών δεν φτάνουν ποτέ στα δικαστήρια.