Στο έκτακτο EuroWorking Group η προκαταρκτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση

Στο έκτακτο EuroWorking Group η προκαταρκτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση
Alexandros Michailidis / SOOC

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group σήμερα αποτελεί τον επόμενο σταθμό του διαπραγματευτικού μαραθώνιου μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Στο επίκεντρο της έκτακτης συνάντησης των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρώζωνης αναμένεται να βρεθεί η προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Τρίτη το πρωί η κυβέρνηση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Παρά την αναχώρηση από την Αθήνα των τεσσάρων επικεφαλής των Θεσμών, οι επαφές του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές συνεχίζονται με ανταλλαγή κειμένων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγγραφή των δύο πολυνομοσχεδίων με τα μέτρα, τα «αντισταθμιστικά» μέτρα και τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες τις συμφωνίας, αλλά και την πορεία της τεχνικής δουλειάς η οποία συνεχίζεται με ανταλλαγή email προκειμένου να αποτυπωθούν στον νόμο αυτά έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους οι δύο πλευρές. Στη συνεδρίαση την Ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα ενημερώσει το EWG σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη ψήφιση των μέτρων από την Ελληνική πλευρά.

Ταυτόχρονα θα γίνει αναλυτική συζήτηση σχετικά με τα προαπαιτούμενα και το χρόνο υλοποίησης τους, καθώς η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων θα ανοίγει κάθε φορά το δρόμο για την έγκαιρη καταβολή των υποδόσεων προς την Ελλάδα.

Αναλυτική συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τη διάρκεια, αλλά και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, καθώς το Βερολίνο συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση. Αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» του, θεωρείται βέβαιο ότι δεν αναμένεται να αποδεχθεί διάρκεια μικρότερη των 5 χρόνων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προτείνει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021, ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελληνική Οικονομία δεν μπορεί να επιτύχει για τόσα χρόνια τόσο υψηλά πλεονάσματα.

Η διαπραγμάτευση για το χρέος

Η συνεδρίαση του EWG σήμερα θα αποτελέσει και προπαρασκευαστική συνάντηση για τη σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλία από τις 11 έως τις 13 Μαΐου Εκεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών αναμένεται να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Εκεί αναμένεται για ακόμα μια φορά να αναμετρηθούν Γερμανία και ΔΝΤ, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου

Από την πλευρά των δανειστών εκτιμούν ότι εάν η κυβέρνηση ψηφίσει εγκαίρως τα μέτρα και στην Ιταλία υπάρξει προσέγγιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, τότε θα είναι εφικτό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ανακοινώσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδα και δανειστών.

Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η τεχνικές διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων και τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διάρκεια των πλεονασμάτων θα ολοκληρωθούν έως τις 22 Μαΐου, χωρίς να υπάρξουν νέες εμπλοκές και καθυστερήσεις.

Δημοφιλή