Στο τραπέζι και η έξοδος στις αγορές αν εξελιχθούν ομαλά αξιολόγηση, χρέος και ποσοτική χαλάρωση

Στο τραπέζι και η έξοδος στις αγορές αν εξελιχθούν ομαλά αξιολόγηση, χρέος και ποσοτική χαλάρωση
eurokinissi

Αυξάνει την πίεση στον Κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας επιλέγοντας κάθε αντίμετρο που θα έρθει στο νομοσχέδιο για την συμφωνία να είναι σε ξεχωριστό άρθρο. «Η μη ψήφιση των αντιμέτρων θα μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας», έλεγε μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κυβερνητικός παράγοντας υποστηρίζοντας ότι «ανεβάζουμε τον πήχη για την ηγεσία Μητσοτάκη». Η συζήτηση στη Βουλή θα έχεδι ολοκληρωθεί έως τις 17 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την άμεση έξοδο στις αγορές εφόσον κλείσει ομαλά η αξιολόγηση, απομειωθεί το χρέος και ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσα στο καλοκαίρι με μία μικρή δοκιμαστική έκδοση ομολόγων. «Το σίγουρο είναι όσο πιο άμεσα γίνει η πρώτη δοκιμαστική έξοδος αγορές θα προετοιμαστούμε για Αύγουστο 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα», είπε κυβερνητική πηγή. Η εκτίμηση κυβερνητικών πηγών είναι ότι, αν όχι έως τις 22 Μαΐου, έως το Eurogroup του Ιουνίου θα έχει αποσαφηνιστεί το θέμα απομείωσης του χρέους με την «συγκεκριμενοποίηση» των μέτρων και της ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε για την διαπραγμάτευση συγκρίνοντας αυτά που ζητούνταν από την Ελλάδα και αυτά που τελικά συμφωνήθηκαν. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ θεωρούσε πυροτέχνημα την συζήτηση για την απομείωση του χρέους, όμως τώρα αυτό συζητείται σε όλη την Ευρώπη. Μετά τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και ο υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές για την αντικειμενικότητα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. «Η αμεροληψία του επικεφαλής του έχει αμβλυνθεί», είπε αναφερόμενος στον Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν την εξέλιξη με το Ελληνικό. «Έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Θα μπει επικεφαλής ώστε να προχωρήσουν τα επενδυτικά πρότζεκτ απρόσκοπτα», τόνισαν και εκτίμησαν ότι «δεν θα υπάρξει θέμα με το Ελληνικό».

Οι ίδιες πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν την συνέντευξη του ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών ευρωβουλευτών Μάνφρεντ Βέμπερ στην οποία αποκάλεσε «κομμουνιστή» τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντίθετα σχολίασαν με την φράση «γελάει ο κόσμος» τις έμμεσες αιτήσεις της αντιπολίτευσης για παραίτηση του Ευκλ. Τσακαλώτου.

Δημοφιλή