16 ημέρες προθεσμία έχει η κυβέρνηση για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες. Οι διαρροές για το χρέος και οι διαψεύσεις

16 ημέρες προθεσμία για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες
Menelaos Myrillas / SOOC

Στα χέρια των στελεχών της κυβέρνησης βρίσκεται, μετά και την οριστικοποίηση του από το EuroWorking Group (EWG), ο οδικός χάρτης με τα βήματα που θα οδηγήσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Τις επόμενες 16 ημέρες η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες προκειμένου να επιτευχθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών έκαναν σαφές στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο EWG, ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των συμφωνηθέντων. Τότε το EWG κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του στις 15 Μαΐου θα ετοιμάσει τη θετική εισήγηση του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ολοκλήρωση τη συμφωνίας.

Το ίδιο θα περιμένουν και οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεση συμμόρφωσης την οποία θα παραδώσουν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 22ας Μαΐου θα τους ενημερώσουν για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον η κυβέρνηση έχει προχωρήσει έγκαιρα στη ψήφιση των νέων δημοσιονομικών μέτρων το Eurogroup θα αποφασίσει τα προαπαιτούμενα τα οποία θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των υποδόσεων για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν στα επόμενα στάδια δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και στις 22 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών θα κλείσουν και τυπικά τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε αυτή τη βάση συνεχίζουν με τους δανειστές τις επαφές σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η συγγραφή του πολυνομοσχεδίου ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το χρέος

Πέρα όμως από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, στην Αθήνα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους και τη διάρκεια των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων-Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν εκ του σύνεγγυς επαφές στις 11 έως και 13 Μαΐου στη συνεδρίαση των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας. Εκεί αναμένεται να συνεδριάσει για ακόμα μια φορά το Washington Club προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Έστω και αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt σχετικά με το πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους το οποίο ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι σε συνεργασία με το ΔΝΤ, όλες οι πηγές από την πλευρά των δανειστών επιμένουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος για το θέμα και στις 22 Μαΐου θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ωστόσο το περιεχόμενο της συμφωνίας θα είναι μακριά από τις Ελληνικές επιδιώξεις καθώς θα κινηθεί στο πλαίσιο του συμβιβασμού Βερολίνου και ΔΝΤ προκειμένου το Ταμείο να επιστρέψει στο πρόγραμμα έως το τέλος του τρίτου μνημονίου και το Βερολίνο να αποφύγει την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων έως την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών.

Δημοφιλή