ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/05/2017 14:42 EEST | Updated 05/05/2017 14:42 EEST

Τι κατέθεσε ο Βουρλούμης στη δίκη για τη σύμβαση "8002" για το ΚΥΣΟΙΠ, τις συμβάσεις με τη Siemens το 1997 και τον ΟΤΕ

Eurokinissi

"Η απόφαση για την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΟΤΕ και Siemens ελήφθη το 1997 από το τότε Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ)", είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού την περίοδο 2004-2010 Παναγής Βουρλούμης που σήμερα συνέχισε την κατάθεση του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της σύμβασης "8002".

Όπως είπε ο μάρτυρας: "Η απόφαση για τις προγραμματικές συμβάσεις ελήφθη από το ΚΥΣΟΙΠ. Σε αυτό συμμετείχε όλη η τότε κυβέρνηση. Για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων ήταν υπεύθυνος ο ΟΤΕ και οι σύμβουλοί του".

Ο κ. Βουρλούμης, ο οποίος σε πολλές ερωτήσεις απαντούσε "δεν γνωρίζω" ή "αυτά συνέβησαν πριν από εμένα" επανέλαβε στο δικαστήριο πως η επίδικη συμφωνία με τη Siemens για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, υπεγράφη τη δεδομένη στιγμή "γιατί επιτρεπόταν η απευθείας ανάθεση ενώ στη συνέχεια το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε και θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός".

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη συμφωνία "ήταν μεγάλη και οικονομικά και τεχνολογικά για τον ΟΤΕ καθώς η προμήθεια εξοπλισμού καθορίζει την πορεία μιας εταιρείας στο μέλλον" ενώ τόνισε πως εκείνη την περίοδο υπήρχε έντονος ανταγωνισμός γιατί "άνοιγαν οι επικοινωνίες".

Κατά την εξέταση του από συνηγόρους υπεράσπισης ο κ. Βουρλούμης είπε πως ουδέποτε επιχείρησε κάποιος να τον επηρεάσει σε ζητήματα προμηθειών του οργανισμού και συμπλήρωσε πως όταν κάποιος είναι επικεφαλής του ΟΤΕ "μπορεί να τον πάρει ένας υπουργός και να του πει κάτι". Όπως κατέθεσε ο κ. Βουρλούμης όσο είχε τον έλεγχο του ΟΤΕ "είχαμε επαφή με το υπουργείο Μεταφορών για διάφορα θέματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, υπουργός Μεταφορών μου ζήτησε να παραιτηθώ και εγώ αρνήθηκα".

Ο κ. Βουρλούμης ρωτήθηκε από την Έδρα, για το συνολικό τίμημα της σύμβασης το οποίο είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερο από αυτό που προσδιορίζεται στις προγραμματικές συμφωνίες.

Μάρτυρας: Μπορεί να υπάρξει απόκλιση σε μια συμφωνία από συμπληρωματικές παραδόσεις υλικών. Δεν ξέρω..

Σύνεδρος: Πολλά δεν γνωρίζετε... Όταν υπάρχει απόκλιση κατά 1/3 του συνολικού τιμήματος δεν ξέρετε αν έχει ενημερωθεί ο υπουργός;

Μάρτυρας: Θα έπρεπε να το ξέρω αλλά δεν....

Σύνεδρος: Είχατε δικαστεί και εσείς για μια υπόθεση που αφορούσε απόκλιση....

Μάρτυρας: Για την περίπτωση της Siemens δεν ξέρω ποιοι και γιατί ενέκριναν αυτή την αύξηση. Δεν έχω στοιχεία και δεν μπορώ να απαντήσω..

Για τους Μιχάλη Χριστοφοράκο και Πρόδρομο Μαυρίδη, δύο εκ των θεωρούμενων βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας, είπε πως τα δύο στελέχη της Siemens τον είχαν επισκεφθεί δύο ή τρεις φορές στο γραφείο του για τεχνικά ζητήματα. Όπως ανέφερε ο κ. Βουρλούμης " ο κ. Μαυρίδης είχε έρθει για τον δορυφόρο του ΟΤΕ. Θυμάμαι τότε είχαμε μια διαφωνία επ' αυτού".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)