ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2017 05:49 EEST | Updated 06/05/2017 05:50 EEST

Αλβανία: Νέες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

Florian Gaertner via Getty Images
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 15: Edi Rama, Prime Minister of Albania, is pictured during a press conference on March 10, 2017 in Berlin, Germany. (Photo by Florian Gaertner/Photothek via Getty Images)

Νέες εξελίξεις σημειώθηκαν χθες Παρασκευή στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα ανακοίνωσε την απόσυρση του υποψηφίου δημάρχου του Κόμματός του από τις πρόωρες δημοτικές εκλογές στο Δήμο της Καβάγια στη Μέση Αλβανία που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν αύριο Κυριακή 7 Μαΐου. Ο λόγος της απόφασης αυτής, κατά τον Πρωθυπουργό, οφείλεται στο γεγονός ότι οι προβλεπόμενες κινητοποιήσεις από την αντιπολίτευση την ημέρα των εκλογών στην Καβάγια αποσκοπούσαν στην αποσταθεροποίηση της χώρας.

Όπως είναι γνωστό, η αντιπολίτευση έχει δηλώσει αποχή τόσο από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όσο και από τις πρόωρες δημοτικές εκλογές στην Καβάγια, δηλώνοντας ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές στη χώρα, αν δεν σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση χωρίς τον νυν Πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσια έκρινε την απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος ως την πρώτη νίκη. Την ίδια στιγμή, ενώ ανακοίνωσε ότι αναβάλει για αύριο τις κινητοποιήσεις στην Καβάγια, συμπλήρωσε ότι αυτές θα συνεχιστούν αρχίζοντας από την επόμενη Κυριακή στα Τίρανα. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε επίσης χθες την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του να μην κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών της 18ης Ιουνίου.

Την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να αποσύρει τον υποψήφιό του από τις πρόωρες δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Καβάγια με αποτέλεσμα οι εκλογές αυτές να μη διεξαχθούν, όπως είχε αποφασιστεί, χαιρετήθηκε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισιάνι, ο οποίος θεώρησε ότι εξυπηρετεί τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ξεπέρασμα της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)