ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/05/2017 17:23 EEST | Updated 06/05/2017 17:23 EEST

Τζέφρι Πάιατ: O Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία για ένα νέο αφήγημα

NurPhoto via Getty Images
US Ambassador to Ukraine Geoffrey R. Pyatt. Ukraine's parliament ratified an agreement to accept a 610 million euro loan from the EU, agreed in February 2013 but never ratified under deposed pro-Russian president Viktor Yanukovich. (Photo by NurPhoto/Corbis via Getty Images)

Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, σε συνέντευξή στο Βήμα της Κυριακής, τονίζει ότι είναι αμερικανικό συμφέρον να μπει η Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά τονίζει ότι το βάρος και η ευθύνη ανήκουν στον πρωθυπουργό. Θετικά βλέπει τη χρονική επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει μπροστά της την ευκαιρία να αλλάξει το αφήγημα της κρίσης σε αφήγημα ευκαιρίας μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εκτιμά ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα εμφανίζεται έτοιμος για δυναμικές πρωτοβουλίες στους πυλώνες της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και της προσέλκυσαης επενδύσεων στην Ελλάδα.

Λέει δημοσίως ότι η Ουάσιγκτον βλέπει θετικά την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας για τη βάση της Σούδας, αναγνωρίζει τη σημασία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο και εμφανίζεται έτοιμη να συνδράμει με στρατιωτικό υλικό.

Παράλληλα, ο ίδιος θα μεταβεί σύντομα στις ΗΠΑ για να διερευνήσει και να προωθήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σε σχέση με την Τουρκία, ο κ. Πάιατ είναι προσεκτικός και αναγνωρίζει την ψύχραιμη στάση της Αθήνας απέναντι στη γειτονική χώρα -χωρίς να παραγνωρίζει το ιστορικό βάρος των σχέσεων.

Τέλος, θεωρεί ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης επιστρέφουν σταδιακά σε μια ισορροπία μετά την αρχική δύσκολη περίοδο της κυβέρνησης Τραμπ