ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2017 15:06 EEST | Updated 07/05/2017 20:22 EEST

Πώς εξελίχθηκε η εκλογική αναμέτρηση στην Γαλλία

Jean-Paul Pelissier / Reuters
Ballot boxes are emptied as officials start counting the votes in the second round of the 2017 French presidential election at a polling station in Tulle, France May 7, 2017. REUTERS/Regis Duvignau

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, Κυριακή.

«Ανοίγει μια νέα σελίδα, αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εκφράζοντας την ευχή αυτή να είναι μια σελίδα «ελπίδας και εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται».

Η επικεφαλής παραδέχτηκε την ήττα της, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η ίδια κάλεσε τους υποστηριχτές του κόμματος να συσπειρωθούν, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στο ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο».

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, ο Μακρόν συγκέντρωσε το 65,1% των ψήφων, με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να μην ξεπερνά το 35,9%. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μεταδίδει η δημοσκοπική εταιρεία Ipsos/Sopra για την γαλλική δημόσια τηλεόραση, καθώς και η εφημερίδα Le Monde. Άλλες εκτιμήσεις δίνουν ποσοστά που επίσης ξεπερνούν το 60% για τον Μακρόν.

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη, καθώς μέχρι και πριν τον α' γύρο των εκλογών οι δύο υποψήφιοι φαίνονταν να κονταροχτυπιούνται. Σε ηλικία 39 ετών, ο Μακρόν θα είναι ο νεότερος πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων είναι μεγάλη, η Μαρίν Λεπέν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 10 εκατ. ψήφους. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Σημαντικό είναι ότι το ένα τρίτο των ψηφοφόρων ψήφισε άκυρο, λευκό ή απείχε.

Μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, οι δύο υποψήφιοι είχαν μια σύντομη, «φιλική» τηλεφωνική επικοινωνία.

Η HuffPost Greece παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις και σας ενημερώνει γι' αυτές...