Πόσο αληθεύει η θεωρία με τους «ψευδομάρτυρες» των αμερικανικών καναλιών;

Πόσο αληθεύει η θεωρία με τους «ψευδομάρτυρες» των αμερικανικών καναλιών;
YouTube

Οι θεωρίες συνωμοσίας υπάρχουν όσο υπάρχει και το διαδίκτυο. Από την κυριαρχία των Ιλουμινάτι, μέχρι την θεωρία που θέλει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους να βρίσκεται πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου, οι συνωμοσιολόγοι παρουσιάζουν μια εναλλακτική ερμηνεία των γεγονότων. Ορισμένες θεωρίες μοιάζουν απίθανες, άλλες όμως παρουσιάζουν στοιχεία που δύσκολα μπορεί να διαψεύσει κανείς.

Μία από τις πιο πιστευτές θεωρίες είναι εκείνη που θέλει τα μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNN και το Fox News, να έχουν προσλάβει κομπάρσους για να παριστάνουν τους μάρτυρες μετά από μια ένοπλη επίθεση ή καταστροφή. Κατά καιρούς, βίντεο που ανεβαίνουν στο YouTube παρουσιάζουν τις μεγάλες ομοιότητες ανάμεσα στα πρόσωπα που δίνουν τις μαρτυρίες τους μπροστά σε κάποια τηλεοπτική κάμερα. Τους ονομάζουν «crisis actors» και στα ελληνικά θα μπορούσε κανείς να τους χαρακτηρίσει ψευδομάρτυρες.

Κάποιοι απλώς μοιάζουν, άλλοι όμως φαίνεται να είναι αδιαμφισβήτητα τα ίδια πρόσωπα. Για παράδειγμα, αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι ένας άνδρας που είχε δώσει την μαρτυρία του μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, εμφανίζεται να μιλά και μετά την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων.

Τα περισσότερα περιστατικά έχουν διαψευστεί, καθώς αποδείχτηκε πως ορισμένα πρόσωπα απλώς έμοιαζαν μεταξύ τους. Ορισμένα όμως προκαλούν έκπληξη. Για παράδειγμα πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς γιατί ένας πατέρας ενός παιδιού που χάθηκε σε σχολείο του Κονέκτικατ θα γελούσε υστερικά πριν αρχίσει να κλαίει μπροστά στην κάμερα του CNN;

Ο πατέρας θα μπορούσε ίσως να αισθανόταν αμηχανία πριν μιλήσει στους δημοσιογράφους, όμως η μεγάλη αλλαγή στις εκφράσεις του θυμίζει αρκετά εκείνη ενός ηθοποιού πριν βγει στην σκηνή. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν οι ψευδομάρτυρες των ειδήσεων είναι αληθινοί, εάν υπάρχουν και στην Ελλάδα ή γιατί προσλαμβάνονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Όσον αφορά τους λόγους ύπαρξής τους υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Κάποιοι λένε πως χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ένα γεγονός όπως η εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση θέλει να παρουσιαστούν. Για παράδειγμα, όταν κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι στην Νέα Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, αρκετοί μάρτυρες έκαναν λόγο για εκρήξεις στα θεμέλια των κτιρίων, κάτι το οποίο διαψεύστηκε στην συνέχεια. Οι συνωμοσιολόγοι λένε πως αργότερα χρησιμοποιήθηκαν ψευδομάρτυρες για να παρουσιάσουν τα γεγονότα με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.

Μια δεύτερη, περισσότερο παράλογη εξήγηση είναι ότι οι ψευδομάρτυρες χρησιμοποιούνται στην μετάδοση γεγονότων που δεν συνέβησαν ποτέ. Κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, όμως, σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου, η αμερικανική κυβέρνηση σκηνοθετεί συχνά ένοπλες επιθέσεις για να επιβάλει περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων. Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούν άπειρες θεωρίες που θέλουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις των ΗΠΑ στην πραγματικότητα προωθούν τις πωλήσεις όπλων, παρά το αντίθετο.

Μια τρίτη, ίσως πιο λογική εξήγηση θέλει τους ψευδομάρτυρες να χρησιμοποιούνται μόνο στις περιπτώσεις που τα τηλεοπτικά δίκτυα δεν μπορούν να βρουν κάποιον πραγματικό μάρτυρα να τους μιλήσει, ώστε να βγάλουν πρώτοι την αποκλειστικότητα.

Δημοφιλή