Οι Γάλλοι και οι ξένοι ηγέτες και πολιτικοί για την νίκη του Μακρόν

Οι Γάλλοι και οι ξένοι ηγέτες και πολιτικοί για την νίκη του Μακρόν
Supporters of French presidential election candidate for the far-right Front National (FN) party Marine Le Pen watch a TV screen displaying French President elected Emmanuel Macron with an estimated score of more than 65,5 precent, in Paris, on May 7, 2017, after the second round of the French presidential election. / AFP PHOTO / joel SAGET (Photo credit should read JOEL SAGET/AFP/Getty Images)
Supporters of French presidential election candidate for the far-right Front National (FN) party Marine Le Pen watch a TV screen displaying French President elected Emmanuel Macron with an estimated score of more than 65,5 precent, in Paris, on May 7, 2017, after the second round of the French presidential election. / AFP PHOTO / joel SAGET (Photo credit should read JOEL SAGET/AFP/Getty Images)
JOEL SAGET via Getty Images

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας. Αμέσως μετά την νίκη του, οι Γάλλοι και ξένοι ηγέτες και πολιτικοί έσπευσαν να του ευχηθούν.

Ολάντ: Ενωμένοι γύρω από τις αξίες της Δημοκρατίας

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «συνεχάρη θερμά» τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω «από τις αξίες της Δημοκρατίας».

Τραμπ: Ανυπομονώ να συνεργαστούμε

Πολύ «θερμή» η Μέρκελ με τον Μακρόν

Μια «πολύ θερμή» τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Μακρόν.

Μέι: Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

"Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν», έγραψε στο Twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι

«Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν. Μια ελπίδα πλανάται πάνω από την Ευρώπη», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Συγχαρητήρια Πιτέλα για την «καθαρή νίκη» του Μακρόν

Την «καθαρή νίκη» του Εμμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας χαιρέτισε ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο Τζιάνι Πιτέλα τονίζει ότι η νίκη Μακρόν αποτελεί ανακούφιση για τη Γαλλία και την Ευρώπη, καθώς απεφεύχθη το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η νίκη αυτή αφήνει παράλληλα μια «πικρή γεύση», καθώς η ακροδεξιά υποψήφια που είχε στόχο την διάλυση της ΕΕ πήρε πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων.

Γιουνκέρ: Η ιστορία της ΕΕ είναι συνδεδεμένη με εκείνη της Γαλλίας

Συγχαρητήρια επιστολή στο Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκ μέρους και του Κολεγίου των Επιτρόπων. «Γνωρίζω πως η καμπάνια ήταν απαιτητική και δύσκολη. Σε αυτήν συγκρούστηκαν οι ιδέες και τα οράματα της Γαλλίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής προσθέτοντας οτι η ιστορία της δημιουργίας της ΕΕ είναι τόσο «άμεσα συνδεδεμένη» με αυτή της Γαλλίας που η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας ξεπερνάει τη χώρα του.

Τουσκ: Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας μέσω twitter απέστειλε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικων ειδήσεων», έγραψε ο Ντ. Τουσκ.

Μελανσόν: Η νίκη ήταν κατά της Λεπέν και όχι υπέρ του Μακρόν

Ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσό, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Σεγκολέν Ρουαγιάλ: Αλλαγή πολιτικής γενιάς

Η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε πριν από λίγο ότι η διαφαινόμενη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής γενιάς και φέρνει ελπίδα.

Μπαϊρού και Λανγκ μιλούν θετικά για την νίκη

Για τον Φρανσουά Μπαϊρού, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι «θαυμάσιο και απίστευτα σημαντικό».

Ενώ για τον Τζακ Λανγκ, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού των Σοσιαλιστών, η «εκκωφαντική» νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια θετική εξέλιξη «για τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε συνεχάρη σήμερα τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του, ως μια “συμβολική νίκη” κατά των κινήσεων εμπορικού και οικονομικού προστατευτισμού. Επίσης τόνισε ότι η νίκη του Μακρόν, αποτελεί μία πολιτική έκφραση αποδοχής της ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα συνεργασίας του με τον Μακρόν, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι παγκόσμιες προκλήσεις κατά την τρέχουσα περίοδο.

“Θέλω να συνεργαστώ μαζί σας για την παγκόσμια ειρήνη κι ευημερία, σε μια περίοδο διαρκών προκλήσεων στο σημερινό διεθνές σύστημα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άμπε.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη σήμερα τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι η Γαλλία, ήταν η πρώτη μεγάλη χώρα της Δύσης, που ανέπτυξε πλαίσιο διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα. Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος έδωσε έμφαση στη στρατηγική σημασία, αλλά και τη διαρκή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας-Γαλλίας, κατά τα τελευταία χρόνια. Τέλος σχολίασε την διεθνή επιρροή των δύο χωρών, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας-Γαλλίας εξυπηρετεί όχι μόνο τα συμφέροντα των δύο λαών, αλλά και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κι ασφάλεια, τόνισε ο ίδιος.

Τσίπρας: Ανάσα για την Γαλλία η νίκη Μακρόν

Ανάσα για ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτηρίζει τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter. Σημειώνει τη βεβαιότητα του ότι η συνεργασία των δύο θα είναι στενή προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να μην επαναληφθεί ο εφιάλτης της ακροδεξιάς.

Μητσοτάκης: Σήμερα ξεκινά νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία

«Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία», δήλωσε πριν απο λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών.

«Είναι μία νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού», τόνισε .

Το Ποτάμι: Νίκη των πολιτών που υπερασπίζονται την ανοιχτή δημοκρατία

Νίκη των πολιτών που υπερασπίζονται την ανοιχτή δημοκρατία και τις ανοιχτές κοινωνίες είναι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ενός νέου, τολμηρού και προοδευτικού Ευρωπαίου που τοποθετείται πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς, χαρακτηρίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, την εκλογή του νέου Προέδρου της Γαλλίας.

Τα συγχαρητήριά του στον λαό της Γαλλίας και στον νέο πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε ανάρτηση στο τουίτερ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «η νίκη Μακρόν αποτελεί μία σημαντική νίκη για την Ευρώπη».

"Η Ένωση Κεντρώων υποδέχεται με μεγάλη χαρά την εντυπωσιακή νίκη και εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας", δηλώνει σε ανακοινωσή της η ΄Ενωση Κεντρώων, και συμπληρώνει: "Οι Γάλλοι πολίτες συμπεριφέρθηκαν και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με μεγάλη υπευθυνότητα, αποδεικνύοντας περίτρανα το δημοκρατικό τους φρόνημα και το φιλοευρωπαϊκό τους πνεύμα. Απέκλεισαν από το ύπατο αξίωμα τις δυνάμεις του λαϊκισμού, ευρωσκεπτικισμού και φασισμού. Κομβικής σημασίας για τη νίκη Μακρόν, ήταν η υποστήριξη του Φρανσουά Μπαϊρού, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού κόμματος (EDP), στο οποίο ανήκει και έχει την Αντιπροεδρία η Ένωση Κεντρώων. Συγχαίρουμε το νέο Πρόεδρο για την μεγάλη του επιτυχία και ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο του, επ' ωφελεία του γαλλικού λαού και όλης της Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την παραδοσιακή φιλία και συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας".

Δημοφιλή