ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/05/2017 03:19 EEST | Updated 08/05/2017 10:03 EEST

Αρραβώνα σε χώρο δεξιώσεων γιόρταζαν οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» : Πώς στήθηκε η επιχείρηση με ΕΚΑΜ

Eurokinissi

Στον… ύπνο έπιασε η Αστυνομία τους ληστές των χρηματοκιβωτίων κατά τη βραδινή επιχείρηση της περασμένης Πέμπτης στη δυτική Αττική.

Μέλη της συμμορίας γιόρταζαν σε χώρο δεξιώσεων όταν ξαφνικά είδαν μπροστά τους πάνοπλους αστυνομικούς. Η επιχείρηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη 1.00 τα ξημερώματα αλλά επισπεύστηκε όταν οι αστυνομικοί που είχαν γίνει «σκιές» των υπόπτων ενημέρωσαν τους αρμόδιους αξιωματικούς ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν συγκεντρωθεί σε χώρο δεξιώσεων της δυτικής Αττικής. Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έκριναν ότι θα ήταν πιο αποτελεσματική τακτική να συλληφθούν πολλά μέλη μαζί, ενώ νωρίτερα έγινε προσπάθεια να γίνει μακροσκοπικός έλεγχος για το κατά πόσο έχουν πάνω τους οπλισμό.

Όπως έγινε γνωστό, τα μέλη της σπείρας βρίσκονταν στον χώρο για...αρραβώνα, καθώς ένας από αυτούς αρραβωνιαζόταν την κοπέλα του- και αυτή ήταν η ευκαιρία που επιζητούσαν οι αστυνομικοί, καθώς τα μέλη είχαν συγκεντρωθεί όλα μαζί σε εκείνο το σημείο. Ο αρραβώνας τελικά ακυρώθηκε, λόγω της επέμβασης των αστυνομικών, με το μέλος της οργάνωσης, αντί να αρραβωνιαστεί, να καταλήγει στη ΓΑΔΑ.

Αστυνομική πηγή σχολιάζει ότι αν η επιχείρηση γινόταν στις 1.00 τα ξημερώματα θα ενείχε περισσότερους κινδύνους, καθώς οι ληστές συνήθιζαν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, γεγονός θα αύξανε σημαντικά τις αντιδράσεις τους. Στη «σύναξη» της περασμένης Πέμπτης δεν συμμετείχε ένα από τα αρχηγικά μέλη με καταγωγή από τη Ρωσία, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε φύγει για την πατρίδα του (εκεί ζουν οι γονείς του) λόγω αιφνίδιου θανάτου συγγενικού του προσώπου. «Τον ήξεραν όλοι με το ψευδώνυμό του. Ο λόγος του μετρούσε στην οργάνωση», λέει χαρακτηριστικά καλά πληροφορημένη πηγή.

Η Αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα, στο σύνολό τους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με εξαίρεση έναν 26χρονο Αλβανό, και προχώρησε σε 20 προσαγωγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά κατάφεραν να διαφύγουν της σύλληψης πέντε άτομα, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί από την Ασφάλεια και αναζητούνται. Εκτιμάται πως η λεία αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα θα συνεχιστεί για την ταυτοποίηση και άλλων προσώπων, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν νέες κατηγορίες για άτομα που προσήχθησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και αφέθησαν ελεύθερα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η δράση αρκετών μελών της οργάνωσης ξεκίνησε πέντε χρόνια πριν. Η «δεξαμενή» των ληστών που έμπαιναν και έβγαιναν στη συμμορία ήταν μεγάλη και άλλαζε ανάλογα με το ποιοι συλλαμβάνονταν και ποιοι αποφυλακίζονταν κάθε φορά.

Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση αναφέρουν ότι τα μέλη της συμμορίας ήταν «επαγγελματίες». Συνήθιζαν να φοράνε γάντια, πάντα είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ ήταν «δεμένοι» μεταξύ τους σαν οικογένεια. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να έπαιρναν πληροφορίες για τους στόχους τους από διανομείς καφέ και φαγητού, οι οποίοι έμπαιναν να αφήσουν παραγγελίες σε εταιρίες και πληροφορούσαν τους ληστές για το που βρίσκεται ο χώρος του λογιστηρίου ή του χρηματοκιβωτίου. Επίσης, οι δράστες συνήθιζαν να καθαρίζουν καλά τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν στις ενέργειές τους σε πλυντήρια της δυτικής Αττικής για να μην αφήνουν ίχνη.