Ληστές χρηματοκιβωτίων: Φύλακας είχε σκοτώσει μέλος τους αλλά συνέχιζαν

Ληστές χρηματοκιβωτίων: Φύλακας είχε σκοτώσει μέλος τους αλλά συνέχιζαν
Eurokinissi

Μέτρα προφύλαξης που καθιστούσαν δύσκολη την ταυτοποίησή τους λάμβαναν οι περιβόητοι «ληστές των χρηματοκιβωτίων».

Μιλούσαν με «πακιστανικά» κινητά τηλέφωνα (δηλωμένα σε ανύπαρκτα πρόσωπα), φορούσαν πάντα κουκούλες (συνεπώς αχρήστευαν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας), έκαιγαν τα οχήματα διαφυγής και άλλαζαν διαρκώς τη σύνθεση των ομάδων τους. Τα παραπάνω στοιχεία συνετέλεσαν στο να μην μπορεί να σκιαγραφηθεί εύκολα το προφίλ τους και ο τρόπος δράσης τους.

Κάποια από τα μέλη της οργάνωσης είχαν πιο έντονη δραστηριότητα στο Μενίδι και κάποια στον Ασπρόπυργο.

Η ομάδα του Ασπροπύργου φαίνεται ότι συνέχισε τη δράση της ακόμα και μετά το θανάσιμο τραυματισμό μέλους της. Στις 28 Ιανουαρίου 2017 ένας από τους ληστές πυροβολήθηκε από φύλακα εργοστασίου παρασκευής τσιμέντου στα Άνω Λιόσια. Οι δράστες, οι οποίοι επιχείρησαν να ξηλώσουν το χρηματοκιβώτιο της εταιρίας, είχαν διαφύγει τότε με κλεμμένο αυτοκίνητο που βρέθηκε καμένο στον Ασπρόπυργο. Αρχικά είχαν πάρει μαζί τους τον τραυματία συνεργό τους αλλά όταν κατάλαβαν ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση τον παρέδωσαν σε μία γυναίκα, η οποία τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Στις 12 Ιανουαρίου 2017 ο ληστής απεβίωσε στο Αττικό Νοσοκομείο αλλά οι συνεργοί του απ’ ότι φαίνεται συνέχισαν τις επιθέσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, ότι ένας από τους κατηγορουμένους είχε πέσει στα χέρια της Αστυνομίας στις 9 Ιανουαρίου 2008 μαζί με ακόμα τέσσερα άτομα για επεισόδια και πλιάτσικο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Συνολικά συνελήφθησαν 15 άτομα και εξιχνιάστηκαν 145 επιθέσεις (58 ληστείες σε εταιρείες και οικίες, τέσσερις απόπειρες ληστειών, 52 διαρρήξεις εταιριών, έξι απόπειρες διαρρήξεων, 24 κλοπές οχημάτων και 27 εμπρησμοί). Ανάμεσα στα χτυπήματά τους δεν περιλαμβάνεται η εισβολή του περασμένου Δεκεμβρίου στις κεντρικές εγκαταστάσεις τις εταιρίες «Υφαντής» στην Κηφισιά, όπου οι δράστες δεν είχαν διστάσει να πυροβολήσουν με καλάσνικοφ μέλη της επιχειρηματικής οικογένειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εκείνη την περίπτωση είχε δράσει άλλη συμμορία. Θα εξεταστεί, ωστόσο, το κατά πόσο μπορεί κάποιος από τους «ληστές των χρηματοκιβωτίων» να είχε συνεργαστεί μαζί της. Μέχρι στιγμής, πάντως δεν έχει προκύψει εργαστηριακά κάτι τέτοιο.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν στο μέλλον νέες επιθέσεις ληστών που ξηλώνουν χρηματοκιβώτια, αρμόδιες πηγές της ΓΑΔΑ απαντούσαν ότι υπάρχουν και άλλες συμμορίες στην Αττική που δρουν με τον ίδιο τρόπο, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

10.000.000 ευρώ η λεία

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής κ. Χρήστος Παπαζαφείρης, το οικονομικό όφελος που είχαν αποκομίσει τα μέλη της οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.

Οι περιβόητοι ληστές είχαν σχεδόν πάντα μαζί τους ασύρματους για να ακούνε τα σήματα του επιχειρησιακού κέντρου της ΓΑΔΑ και να αποφεύγουν τυχόν απρόοπτες «συναντήσεις» με αστυνομικούς. Μάλιστα, μετασκεύαζαν τους ασύρματους τοποθετώντας καλύτερες κεραίες για να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια σήματος. Σε κάποιες επιθέσεις τους είχαν μαζί τους καρφιά για να εμποδίσουν τυχόν καταδίωξη από οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. Στην περίπτωση της ληστεία που έγινε στις 1 Μαΐου 2017 σε σταθμό διοδίων της Αττικής Οδού στο Μενίδι οι δράστες ακολούθησαν αυτή την τακτική, καθώς βρέθηκαν στο οδόστρωμα καρφιά.

Ορμητήριο τους θεωρείται από την Αστυνομία το στρατόπεδο Καποτά, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ενέργειά τους. Εκεί υπήρχαν κοντέινερ που χρησιμοποιούσαν ως «καβάτζες», αφού εκεί έκρυβαν μέσα διαρρηκτικά εργαλεία και κλοπιμαία. Στην επιχείρηση της περασμένης Πέμπτης κλιμάκιο αστυνομικών συνέλαβε στο συγκεκριμένο σημείο έναν από τους κατηγορουμένους με περιπετειώδη τρόπο. Στη θέα των αστυνομικών ο ληστής άρχισε να τρέχει και όταν τον πλησίασαν άρχισε να τους χτυπάει με δύναμη με τα χέρια του.

Δημοφιλή