Τιτανομαχίες στους βυθούς: Φάλαινες όρκες κυνηγούν λευκούς καρχαρίες στα νερά της Νότιας Αφρικής

Τιτανομαχίες στους βυθούς: Φάλαινες όρκες κυνηγούν λευκούς καρχαρίες στα νερά της Νότιας Αφρικής
shutterstock

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας θεωρείται (και δικαίως) ως ένα από τα κορυφαία αρπακτικά του πλανήτη- αλλά, όπως ξέρουμε (ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να ξέρουμε) όλοι, πάντα υπάρχει κάποιος ο οποίος είναι πιο σκληροτράχηλος/ επικίνδυνος/ έξυπνος από εσένα. Στην περίπτωση των λευκών καρχαριών, πρόκειται για τις φάλαινες όρκες, γνωστές και ως «φάλαινες-δολοφόνους»: Ζώα πραγματικά θαύματα της φύσης, πανέμορφα, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά νοήμονα και εξαιρετικοί κυνηγοί/ μαχητές- μεταξύ των κορυφαίων που υπάρχουν στη θάλασσα.

Γενικότερα, αναμετρήσεις ανάμεσα σε όρκες και σε μεγάλους λευκούς έχουν παρατηρηθεί μόνο λίγες φορές (και αποτελούν πραγματικές «τιτανομαχίες»), ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα κατασπαραγμένα πτώματα μεγάλων λευκών ξεβράστηκαν στην ακτή της πόλης Γκανσμπάαϊ στη Νότια Αφρική- τα οποία υποδείκνυαν ότι ήταν αποφάγια που άφησαν πίσω τους φάλαινες- όρκες.

«Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη αναφορά επίθεση όρκας σε λευκό καρχαρία από τη Νότια Αφρική» δήλωσε μέσω email στο Gizmodo η Άλισον Κοκ, θαλάσσια βιολόγος των South African National Parks. «Είναι απίστευτο να σκέφτεται κανείς πως ένας λευκός καρχαρίας τέτοιου μεγέθους (περίπου 5 μέτρων) έγινε στόχος».

Άλλη μία θαλάσσια βιολόγος, η οποία διοργάνωσε την αυτοψία, η Άλισον Τάουνερ, είπε στο Gizmodo πως μπορούσε να σκεφτεί μόνο λίγες άλλες περιπτώσεις όπου φάλαινες-δολοφόνοι επιτέθηκαν σε μεγάλους λευκούς- ενδεικτικά, μια επίθεση αγέλης φαλαινών εναντίον μεγάλων λευκών στην Καλιφόρνια το 1997.

Λίγα πτώματα καρχαριών έχουν εμφανιστεί στην περιοχή γύρω από τις ακτές του Γκανσμπάαϊ στο χρονικό διάστημα από το 2012 και μετά- το ξέβρασμα νεκρών μεγάλων λευκών είναι σπάνιο γεγονός από μόνο του. Ωστόσο, το πρωί της 3ης Μαΐου, κάποιος εντόπισε ένα πτώμα μήκους πέντε μέτρων και βάρους άνω του ενός τόνου. Ακολούθησε αυτοψία, η οποία, όπως είπε η Τάουνερ, διήρκεσε έξι ώρες και είχε αποτέλεσμα να στομώσουν 20 μαχαίρια.

Ωστόσο, στις 4 Μαΐου το πτώμα ενός άλλου, μικρότερου λευκού καρχαρία, από το οποίο έλειπε το συκώτι και η καρδιά, ξεβράστηκε – και την Κυριακή άλλο ένα, με παρεμφερή τραύματα. Σύμφωνα με το blog της εταιρείας Marine Dynamics, που ειδικεύεται σε κλωβούς για καρχαρίες, η απουσία του συκωτιού είναι σημάδι πως ο καρχαρίας έγινε στόχος όρκας. Οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν πόσες όρκες επιτέθηκαν στον καρχαρία. Όσον αφορά στο γιατί επικεντρώθηκαν στο συκώτι, η Τάουνερ υπογραμμίζει πως το συκώτι του καρχαρία περιέχει μεγάλες ποσότητες μιας θρεπτικής ουσίας, του σκουαλενίου.

«Φαίνεται πιο πιθανό ότι οι όρκες ήταν και πάλι ο λόγος του θανάτου, αλλά θα επιβεβαιώσουμε μετά την αυτοψία» έγραψε η Τάουνερ στο blog της εταιρείας. «Προφανώς και είναι πολύ λυπηρό για εμάς- η φύση μπορεί να είναι τόσο αδυσώπητη, και η ακρίβεια για την οποία είναι ικανά αυτά τα μεγάλα ζώα είναι συγκλονιστική- σχεδόν χειρουργική ακρίβεια, καθώς αφαιρούν το πλούσιο σε σκουαλένιο συκώτι από τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες και μετά ξεφορτώνονται το υπόλοιπο κουφάρι».

Δημοφιλή