Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ ίσως στείλει «μερικές χιλιάδες» επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ ίσως στείλει «μερικές χιλιάδες» επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν
Silhouette of soldiers and helicopters during a military mission at dusk.
Silhouette of soldiers and helicopters during a military mission at dusk.
guvendemir via Getty Images

Το ενδεχόμενο αποστολής «μερικών χιλιάδων» επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, για να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στη μάχη κατά των Ταλιμπάν, εξετάζει το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Λάβαμε αίτημα από τις στρατιωτικές μας αρχές για την ενίσχυση της στρατιωτικής μας παρουσίας στο Αφγανιστάν με μερικές χιλιάδες άνδρες», δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε στη Ντάουνινγκ Στριτ με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Εξετάζουμε το αίτημα. Θα λάβουμε απόφαση για το επίπεδο και τον στόχο της αποστολής τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε. «Όμως δεν σκοπεύουμε να επιστρέψουμε σε μια μάχιμη επιχείρηση στο Αφγανιστάν», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

«Θα πρόκειται για μια αποστολή εκπαίδευσης, υποστήριξης και παροχής συμβουλών, διότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στην τρομοκρατία, το καλύτερο όπλο που έχουμε ενάντια στην τρομοκρατία είναι να εκπαιδεύσουμε τις τοπικές δυνάμεις ενάντια στην τρομοκρατία», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Το θέμα της αποστολής ενισχύσεων στο Αφγανιστάν θα συζητηθεί στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

«Θα εξετάσουμε επίσης τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να ενισχύσει τις προσπάθειές του στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, κυρίως υποστηρίζοντας τον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους», επεσήμανε.

Η Δανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είναι ανοικτή στην αποστολή ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, την ώρα που πολλοί αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σύντομα την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη χώρα.

Το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε επισήμως τη μάχιμη αποστολή του στο Αφγανιστάν στο τέλος του 2014 και πλέον διατηρεί στη χώρα μια δύναμη περίπου 13.300 ανδρών, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι Αμερικανοί. Στόχος της είναι να εκπαιδεύει και να συμβουλεύει τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν. Όμως οι Ταλιμπάν τον τελευταίο καιρό έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους, προκαλώντας μεγάλες απώλειες μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και των αμάχων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δημοφιλή