ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/05/2017 05:58 EEST | Updated 10/05/2017 05:59 EEST

Επιστολή Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ με διαμαρτυρίες για την Τουρκία

PRAKASH SINGH via Getty Images
Cyprus' President Nicos Anastasiades holds a joint press conference and exchange of agreements after a delegation level meeting with Indian Prime Minister Narendra Modi in New Delhi on April 28, 2017.President Anastasiades is on a state visit to India from April 25-29. / AFP PHOTO / PRAKASH SINGH (Photo credit should read PRAKASH SINGH/AFP/Getty Images)

Τετρασέλιδη επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ επέδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, στην επικεφαλής του γραφείου του γενικού γραμματέα, Μαρία Λουίζα Βιότι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, από την Νέα Υόρκη, στην επιστολή γίνεται σύντομη αξιολόγηση των όσων επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες, ενώ σημειώνονται οι υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά τη Γενεύη. Τονίζοντας, επίσης, οι παράλογες απαιτήσεις, οι οποίες αλλοιώνουν τον στόχο για βιώσιμη και λειτουργική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην συμπεριφορά της Τουρκίας και την πρόκληση έντασης, με την έκδοση NAVTEX, την παράνομη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών και άλλες ενέργειες, που στοχεύουν στην παρεμπόδιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά του να συνεχίσει με ειλικρινή διάθεση τις διαπραγματεύσεις, για διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, καθιστά, ωστόσο, σαφές πως θα πρέπει να πηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, πριν από νέα συνάντηση στη Γενεύη, κάτι που, όπως σημειώνει, αναμένεται ότι θα αξιολογήσουν οι δύο ηγέτες στην συνάντησή τους, στις 17 Μαΐου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post