Brigitte Πολέμη: «Η ζωή σήμερα καθορίζεται από τα likes»

Brigitte Πολέμη: «Η ζωή σήμερα καθορίζεται από τα likes»

Αίσθηση προκαλεί η νέα, πρωτότυπη δουλειά της διεθνούς καλλιτέχνιδας Brigitte Πολέμη, η οποία παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, που εγκαινιάζεται στις 16 Μαΐου στο Μουσείο Μπουζιάνη, κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο «#iFollow». Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνομιλία με την Documenta 14 και στο πλαίσιο του ανοίγματος του Μουσείου Μπουζιάνη στη σύγχρονη Τέχνη.

Τα έργα της μιλούν στην εποχή μας και εμπνέονται από τα μέσα της. Η Brigitte Πολέμη με το δικό της μοναδικό τρόπο αγγίζει θέματα του σύγχρονου τρόπου ζωής και καλεί τον κόσμο να αναθεωρήσει την καθημερινότητά του. Η συνεχώς αυξανόμενη ενασχόληση των νέων σήμερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανάγκη τους για ταύτιση μέσα από τα «likes» και η σύνδεσή τους μέσα από τα «follows» της δίνουν την έμπνευση για τον τίτλο της έκθεσης «#iFollow».

Με όλα της τα έργα προσεγγίζει το θέμα της παγκοσμιοποίησης, της έλλειψης ταυτότητας και της «ετικέτας» που οδηγούν τους νέους της εποχής να κινούνται σαν μηχανές, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, απόντες από το «εδώ και τώρα» καταλήγοντας να υποφέρουν μέσα στην καθημερινότητα.

Μια πολυπολιτισμική καλλιτέχνις που γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας, έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην πατρίδα της μητέρας της, την Πολωνία, μετακόμισε στη συνέχεια στην πατρίδα του πατέρα της το Λίβανο και μετά το ξέσπασμα του πολέμου ήρθε στην Ελλάδα.

Στα 17 της χρόνια έφυγε για σπουδές στη Νέα Υόρκη όπου και ανακάλυψε την αγάπη της για την ζωγραφική. Το 1992 μετακόμισε στο Λονδίνο για να εξερευνήσει τον κόσμο των Καλών Τεχνών και το 2004 αποφοίτησε από το Chelsea School of Art. Tα τελευταία δέκα χρόνια έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με Έλληνα και μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Η δουλειά της παρουσιάστηκε σε εκθέσεις στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Θέλοντας να εξελίξει τις τεχνικές της, αλλά και να εισάγει τις νέες τεχνολογίες στην τέχνη, ανακάλυψε την ψηφιακή ζωγραφική πάνω σε φωτογραφία, ενώ εφάρμοσε πρώτη στην Ελλάδα την εκτύπωση σε διαφορετικές στρώσεις plexi- glass, προσδίδοντας έτσι στα έργα της μία τρισδιάστατη αίσθηση, βάθος και μοντέρνο αποτέλεσμα.

Βασική της έμπνευση αποτελεί η επαφή της με τον άνθρωπο, η καθημερινότητα αλλά και η συνεχής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεχωρίσει, να βρει τον εαυτό του και την ευτυχία.

Στην παρακάτω συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην HuffPost η διεθνής εικαστικός μας μιλάει για τον τρόπο δουλειάς της, για τα μηνύματα που στέλνει μέσα από την έκθεση της, για την σωστή χρήση των social media.

«#iFollow» είναι ο δικός μου τρόπος να πω:«Σταμάτα, Σκέψου, Νιώσε, Αγάπα και Συνδέσου», λέει η Brigitte Πολέμη, και μας αποκαλύπτει την πηγή έμπνευσης της για την έκθεση της στο Μουσείο Μπουζιάνη. «Η έκθεση «#iFollow» αποτελεί ένα συνεχώς εξελισσόμενο σύνολο έργων που ξεκίνησα να αναπτύσσω μετά την κρίση του 2008, όταν όλα άρχισαν να αλλάζουν γύρω μας. Δυστυχώς, ήρθανε τα πάνω κάτω για τους περισσότερους σε όλο τον κόσμο. Άρχισα να αμφισβητώ το σύστημα στο οποίο ζούμε, να διαφωνώ και τελικά κατέληξα να αναθεωρήσω πολλές εώς τότε παγιωμένες αντιλήψεις. Έτσι εμπνεύστηκα για τα έργα μου, θέλοντας να πω σε όλους ότι καλό είναι να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που θέλουμε να ζούμε και τι είναι πραγματικά σημαντικό».

Στα έργα σας πολύ συχνά οι άνθρωποι εμφανίζονται να φορούν το ίδιο κοστούμι. Τι θέλετε να δηλώσετε με αυτή σας την επιλογή;

Η αγγλική λέξη «suit», κοστούμι στα ελληνικά, προέρχεται από τη λατινική λέξη «sequi» που σημαίνει ακολουθώ», λέει η Brigitte Πολέμη με αφορμή την έκθεση της και συνεχίζει: «Τα τελευταία 300 χρόνια το κοστούμι αντιπροσωπεύει τη «στολή» του «επιτυχημένου». Μια επιτυχία που ακολουθούμε τυφλά, που δεν έχουμε συχνά επιλέξει και που συχνά ορίζεται από άλλους. Μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι φορώντας το κοστούμι και κάνοντας ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει αποκτούμε κύρος, «ανεβαίνουμε κοινωνική τάξη» και γινόμαστε αποδεκτοί. Το κοστούμι είναι σαν να λέει: «Γίνε σαν και εμάς και θα πετύχεις». Κάπως έτσι καταλήξαμε να φαινόμαστε όλοι ίδιοι, χωρίς ταυτότητα, δημιουργικότητα και ελευθερία, αντίγραφα ο ένας του άλλου! Έχουμε εθιστεί στην υπερκατανάλωση, κυνηγώντας όλο και περισσότερα χρήματα, δύναμη-εξουσία, με αποτέλεσμα η απληστία και η ματαιοδοξία να κυβερνούν τη ζωή μας. Η σημερινή τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας έχουν δώσει διακεκριμένες θέσεις στη μοναξιά, στον απομονωμένο ναρκισσισμό, αναζητώντας επιβεβαίωση μέσα από τα «likes», τους «followers» και τα «friend requests», από ανθρώπους που τελικά δεν γνωρίζουμε και δεν θα γνωρίσουμε ποτέ.

Με τον τίτλο «#iFollow» θέλετε να δώσετε ένα μήνυμα ότι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να ακολουθούν και όχι να ηγούνται;

Πιστεύω ότι ο τρόπος που ζούμε και εργαζόμαστε μας αφήνει πολύ λίγο χρόνο να σκεφτούμε και να καταλάβουμε τις πραγματικές μας ανάγκες. Αντιθέτως, μας ωθεί να ακολουθούμε όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς με στόχο να κρατάμε τη θέση μας ως αποδεκτά μέλη του συνόλου. Είμαστε δε τόσο απασχολημένοι με αυτό τον αγώνα δρόμου, που δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε τι θέλουμε και τι δε θέλουμε.

Είναι η πρώτη σας έκθεση στην Ελλάδα; Πως νοιώθετε γι αυτό; Γενικά μιλήστε μας για την Ελλάδα και τη σχέση σας με τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Είναι η πρώτη μου ατομική στην Ελλάδα και η πρώτη μου έκθεση σε Μουσείο, ενώ έχω συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές. Είναι μεγάλη μου τιμή να παρουσιάσω τη δουλειά μου στο Μουσείο Μπουζιάνη. Έχω ζήσει στην Αμερική, στη Βόρεια Ευρώπη, στην Ευρώπη, και στη Μέση Ανατολή και για μένα η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα στη γη και δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσα να ζήσω οπουδήποτε αλλού. Όσο για τους ανθρώπους, τους σέβομαι πολύ κυρίως για τον τρόπο που προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Έχω πολλούς φίλους Έλληνες άλλωστε και γι’ αυτό έμαθα να μιλάω ελληνικά.

Ζωγραφίζοντας ανθρώπους που φορούν το ίδιο κοστούμι την ίδια στολή στην ουσία θέλετε να πείτε πως σήμερα οι άνθρωποι είναι κοπάδι;

Κατά κάποιον τρόπο ναι, αλλά χωρίς να παρερμηνευτώ. Προσπαθώ να περάσω ένα μήνυμα, να βάλω μία σκέψη ώστε να αρχίσουμε να αμφισβητούμε το σύστημα που έχουμε δημιουργήσει που καθορίζεται από τις πολυτέλειες της σημερινής κοινωνίας, χάνοντας πολλές φορές τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα σ’ αυτό.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να δώσετε στους νέους μέσα από την έκθεση;

Να μην ακολουθούν κανέναν άλλο, να εμπιστεύονται το ένστικτό τους, να είναι ο εαυτός τους και αν αμφισβητούν, να εξετάζουν, να επανεξετάζουν και να αναθεωρούν τα πάντα. Να σχεδιάσουν τα δικό τους «κοστούμι» κομμένο και ραμμένο στα δικά τους μέτρα, για τη δική τους ευτυχία και μόνο και κανενός άλλου.

Πως πιστεύετε πρέπει να γίνεται η χρήση των social media ώστε να είναι γόνιμη και εποικοδομητική ή ακόμα και δημιουργική;

Τα social media για να είναι γόνιμα και εποικοδομητικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Θα πρέπει να συμπληρώνουν την επικοινωνία και τη ζωή μας και όχι να την καθορίζουν. Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε ένα φαινόμενο όπου η ζωή καθορίζεται από τα “likes” και έχουμε ξεχάσει την πραγματική και ουσιαστική επαφή.

Εσείς χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως;

Ναι βέβαια τα χρησιμοποιώ, κυρίως για τη δουλειά μου, να έρθω σε επαφή με φίλους και συγγενείς αλλά δεν απορροφούν και δεν καθορίζουν τη ζωή μου.

*Η έκθεση «#iFollow» υποστηρίζει το κοινωφελές Ίδρυμα «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ», που παρέχει υπηρεσίες ειδικής εκπαίδευσης και θεραπείας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και εφήβους με αναπτυξιακή ανωριμότητα, νοητικές αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Επίσης παρέχει επαγγελματική κατάρτιση και εργασιακή αποκατάσταση σε ενήλικες νέους. και υποστηρίζει το οικογενειακό περιβάλλον τους και παρεμβαίνει όταν είναι αναγκαίο.

Επιμέλεια έκθεσης: Φοίβος Κυπραίος/ Αναστασία Πιλιτσίδη

Project coordinator/ Συντονισμός: Σίσσυ Χλωμίσιου

Εγκαίνια: Τρίτη 16 Μαΐου, ώρα 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 16/05/2017 – 16/07/2017

Μουσείο Μπουζιάνη

Οδός Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη (Μετρό: στάση Άγιος Ιωάννης)

Ώρες Λειτουργίας: Πεμ - Παρ - Σαβ - Κυρ 12:00 - 19:00

Τηλ: 210 90 28 455

Δημοφιλή