#ShitMarch στη Βενεζουέλα. Ή πως οι διαδηλωτές εκτοξεύουν «βόμβες περιττωμάτων» στους αστυνομικούς

#ShitMarch στη Βενεζουέλα. Ή πως οι διαδηλωτές εκτοξεύουν «βόμβες περιττωμάτων» στους αστυνομικούς

Οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και οι βίαιες συγκρούσεις πολιτών με δυνάμεις της αστυνομίας συνεχίζονται για έκτη εβδομάδα στη Βενεζουέλα και πρωτίστως στη πρωτεύουσα του Καράκας ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνει πλησιάζοντας τους 40.

Οι πολίτες επιτίθενται στην αστυνομία με πέτρες και βόμβες μολότοφ και οι αρχές με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κανονάκια νερού και πλαστικές σφαίρες. Αν και το χάος που δημιουργείται από τις συγκρούσεις είναι μεγάλο, κάτι που επιθυμούν οι διαδηλωτές ελπίζοντας έτσι να περάσουν το μήνυμά τους στον Μαδούρο αλλά και πέρα από τα σύνορα της Βενεζουέλας, η υπεροχή της αστυνομίας είναι εμφανής. Αν και δεν μπορεί να καταστείλει πλήρως τις διαδηλώσεις ο αριθμός των νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών αφορά τους διαδηλωτές.

Αναζητώντας λοιπόν έναν τρόπο να απωθούν με μεγαλύτερη επιτυχία τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι διαδηλωτές κατέφυγαν σε έναν νέο «όπλο»-χωρίς φυσικά να εγκαταλείψουν τις πέτρες και τις βόμβες μολότοφ. Πετούν στους αστυνομικούς...βόμβες με περιττώματα! Ούρα και κόπρανα-ανθρώπων και ζώων- τα πρώτα σε μπουκάλια και τα δεύτερα σε μικρές πλαστικές συσκευασίες εκτοξεύθηκαν με σφεντόνες κατά αστυνομικών στην πορεία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται συχνά ως «Shit March». Οι δε διαδηλωτές έχουν δώσει σε αυτές τις «βόμβες» την ονομασία «Poopootovs» (από τις λέξεις poop, δηλαδή κακά και την κατάληξη tovs εκ των molotovs).

Πάνω δε στα μπουκάλια και στις πλαστικές συσκευασίες οι διαδηλωτές γράφουν τα δικά τους μηνύματα, όπως «Ελευθερία», «Για το μέλλον», «Για τη Βενεζουέλα», «Αυτό εδώ, είστε εσείς», «Για τα παιδιά μας», «Ελευθερώστε τη Βενεζουέλα» κα.

Η κίνηση αυτή ωστόσο δίχασε τους διαδηλωτές. Όπως ανέφερε ένας 51χρονος οδοντίατρος στον Guardian «τα παιδιά μας βγαίνουν στους δρόμους μόνο με πέτρες. Αυτό είναι ένα νέο όπλο: τα κόπρανα. Μια ασθενής μου συλλέγει περιττώματα από το παιδί της». Την ίδια στιγμή στο WhatsApp διαδηλωτές ανταλλάσσουν πληροφορίες και μοιράζονται οδηγίες για το πως θα...παρασκευαστούν οι βόμβες poopootovs.

Άλλοι διαδηλωτές όμως έχουν εκφράσει έντονες διαφωνίες επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας σε μια χώρα μάλιστα που αυξάνουν επικίνδυνα τα κρούσματα ελονοσίας και μια σειρά από άλλα σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές ασθένειες και ο κόσμος υποσιτίζεται.

Βενεζουέλα

Δημοφιλή