7 τρόποι για να κερδίσετε μία αναβάθμιση στην πρώτη θέση του αεροπλάνου

Thoughtful beauty looks out of a planes cabin window while holding champagne appreciatively
Thoughtful beauty looks out of a planes cabin window while holding champagne appreciatively

Εάν έχετε κάνει πολύωρα ταξίδια στην οικονομική θέση αεροπλάνων σίγουρα θα έχετε ευχηθεί κάποια στιγμή, να μπορούσατε να ταξιδέψετε με τους τυχερούς που κάθονται αναπαυτικά και απολαμβάνουν επιπλέον προνομίων στην πρώτη θέση. Το κόστος ωστόσο είναι συχνά αποθαρρυντικό.

Υπάρχει όμως και κάτι που λέγεται «αναβάθμιση» θέσης και υπάρχουν 7 κανόνες που θα πρέπει να θυμάστε εάν θέλετε να βρεθείτε σε αυτές τις μπροστινές θέσεις.

1.Δημοπρασία...θέσεων

Μέσω της ιστοσελίδας PlusGrade οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αναβάθμιση στην πρώτη θέση. Οι δημοπρασίες για τις κενές θέσεις αφορούν άτομα που έχουν ήδη κλείσει εισιτήριο για συγκεκριμένη πτήση και η διαδικασία «κλείνει» 72 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα απογείωσης (αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις από εταιρεία σε εταιρεία). Η δε αναβάθμιση μπορεί να αφορά όλες τα αεροπλάνα στα οποία έχετε κλείσει θέση σε περίπτωση που για να φτάσετε στον τελικό προορισμό σας πρέπει πάρετε διαδοχικές πτήσεις. Μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών που μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία είναι οι Lufthansa, Air Canada, Air China, Singapore Airlines, Etihad Airways, Cathay Pacific, Virgin Australia, Air New Zealand, Qantas.

2.Το ντύσιμο μετράει

Στην περίπτωση που υπάρχουν κενά στην πρώτη θέση, οι αεροσυνοδοί μπορεί να επιλέξουν κάποιους επιβάτες και να τους προτείνουν αναβάθμιση θέσης. Για να επιλεγεί όμως ένας επιβάτης θα πρέπει να είναι καλοντυμένος- ακόμη και εάν αυτοί που βρίσκονται ήδη στην πρώτη θέση δεν είναι- γι' αυτό εάν θέλετε να έχετε οποιαδήποτε πιθανότητα μην βάλετε...φόρμες για να είστε πιο άνετα στο ταξίδι.

3.Η ευγένεια αποζημιώνει

Ποτέ μην σκεφτείτε πως επειδή πληρώνετε έχετε και το δικαίωμα να μιλάτε απότομα, προσβλητικά ή να γκρινιάζετε διαρκώς άνευ λόγου. Ένα χαμόγελο, μια ευχάριστη κουβεντούλα με τον/την υπάλληλο στο check in ή όταν μπείτε στο αεροπλάνο δεν κοστίζει τίποτα. Και που ξέρετε μπορεί να αποζημιωθείτε κάνοντας ένα πολύ πιο άνετο ταξίδι απ' ό,τι νομίζατε.

4.Η τύχη του μοναχικού ταξιδιώτη

Σύμφωνα με τον επενδυτή Jonathan Marks, που έχει αναγάγει σε χόμπι τη δωρεάν αναβάθμιση θέσης σε αεροπορικές πτήσεις, το να ταξιδεύει κανείς μόνος- ή έστω να μην έχει πρόβλημα να χωριστεί από το ή τα άτομα που τον συνοδεύουν- είναι εισιτήριο για την πρώτη θέση.

5.Αλκοόλ...Όχι, όχι και πάλι όχι

Μην εμφανίζεστε ποτέ μεθυσμένος στο αεροπλάνο. Όχι μόνο δεν θα έχετε καμία πιθανότητα να κερδίσετε αναβάθμιση της θέσης σας αλλά μπορεί να μην σας επιτραπεί καν να ταξιδέψετε.

6.Το σωστό timing

Σε γενικές γραμμές οι πτήσεις είναι γεμάτες. Υπάρχουν όμως και κάποιες μέρες που συνήθως παρουσιάζουν χαμηλότερη ζήτηση όπως πχ οι Τρίτες και οι Τετάρτες και τότε υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις για να μεταπηδήσετε από την οικονομική στην πρώτη και κατ' επέκταση το προσωπικό του αεροσκάφους είναι γενναιόδωρο. Και φυσικά μην ξεχνάτε πως εάν δεν ταξιδέψετε εξαιτίας υπεράριθμων επιβατών οι πιθανότητες να ταξιδέψετε πρώτη θέση στην πτήση που θα σας προτείνει η αεροπορική εταιρεία, είναι μεγάλες.

7.Η πίστη ανταμείβει

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες στις μέρες μας παρέχουν στους ταξιδιώτες μια κάρτα στην οποία πιστώνονται πόντοι κάθε φορά που ταξιδεύετε ενώ τηρούνται στοιχεία για τη συχνότητα που εμφανίζεται το όνομά σας σε πτήσεις τους. Και συχνά η ανταμοιβή σας, εάν κάνετε συχνά τα ταξίδια σας με μία εταιρεία είναι κάποια emails που μπορεί να σας ενημερώνουν για ειδικές τιμές και διάφορες ευκαιρίες.