Πότε ένα κοινωνικό πείραμα φτάνει στο σημείο της παρενόχλησης;

Πότε ένα κοινωνικό πείραμα φτάνει στο σημείο της παρενόχλησης;
shutterstock

Τα κοινωνικά πειράματα έχουν γίνει, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα θα μάθουμε για ένα νέο τέτοιο πείραμα που έγινε σε κάποιο μέρος του κόσμου, όπου μια ομάδα ειδικών (ή και ένας YouTuber, δεν έχει σημασία) θα ζητήσει από άγνωστους ανθρώπους στο δρόμο να συμμετάσχουν στη δράση ή, πολλές φορές, δεν θα τους αποκαλύψουν καν ότι συμμετέχουν σε πείραμα, προκειμένου να δουν την αυθόρμητη αντίδρασή τους.

Κάτι τέτοιο συνέβη στη χρήστη του Reddit, qiba, τις προάλλες στο Λονδίνο. Μόνο που η συγκεκριμένη κοπέλα περνούσε μια αρκετά δύσκολη μέρα και δεν είχε καμία όρεξη να γίνει μέρος ενός κοινωνικού πειράματος. Το αποτέλεσμα, ήταν να γράψει μια ανοιχτή επιστολή προς τον «Αυστραλό τύπο που έκανε ένα “κοινωνικό πείραμα” στην περιοχή του Islington, μιλώντας σε τυχαίες γυναίκες στο πάρκο και ο οποίος με προσέβαλλε όταν του ζήτησε να με αφήσει ήσυχη» -όπως έγραψε η ίδια.

Στην ανοιχτή επιστολή της, την οποία δημοσίευσε στο reddit, η qiba γράφει: «Σου είπα επανειλημμένως πως περνούσα μια πολύ άσχημη μέρα. Σου είπα ακριβώς γιατί. Σου ζήτησα ευγενικά ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ να με αφήσεις μόνη μου και πως δεν έχω καμία υποχρέωση να είμαι γοητευτική ή φιλική απέναντί σου όταν εσύ είσαι αγενής και αγνοείς τις ευγενικά ειπωμένες επιθυμίες μου».

Έγραψε επίσης πως περνούσε μια κακή εβδομάδα και μια «ιδιαίτερα κακή μέρα» η οποία χειροτέρευσε από τον άντρα που την έκανε να «νιώσει χάλια» επειδή αρνήθηκε να πάρει μέρος στο παιχνίδι του.

«Προς όλους όσους κάνουν “κοινωνικά πειράματα” στο Λονδίνο», γράφει η qiba, «ή προσπαθούν να μιλήσουν σε ξένους. Καλά κάνετε, αλλά αρχίστε να καταλαβαίνετε πότε κάποιος δεν ενδιαφέρεται και μην είστε μ@λ@κες. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να παίξει μαζί σας».

Πρόσθεσε μάλιστα και μια υποσημείωση «προς όλους τους άντρες, γενικότερα», σχετικά με το πώς πρέπει να προσεγγίζεις μια γυναίκα σε ένα δημόσιο χώρο: «Απλά να ξέρετε πως αν προσεγγίζετε μια γυναίκα που κάθεται μόνη της σε ένα πάρκο και δεν σας έχει προσκαλέσει με κανένα τρόπο κοντά της, και έπειτα αρνείστε να ακολουθήσετε τις συστηματικές παρακλήσεις της να την αφήσετε ήσυχη, ανάβετε κάθε είδους συναγερμό και, για την ακρίβεια, είστε ελαφρώς απειλητικοί, παρά τις καλές προθέσεις σας».

Δεν είμαστε κατά των κοινωνικών πειραμάτων, αλλά η κοπέλα έχει ένα δίκιο.