Ο Τίλερσον υπέγραψε συμφωνία που αναγνωρίζει εκείνη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

Ο Τίλερσον υπέγραψε συμφωνία που αναγνωρίζει εκείνη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή
WASHINGTON, DC - MAY 3:U.S. Secretary of State Rex W. Tillerson addresses U.S. Department of State employees in the Dean Acheson Auditorium of the Department of State on Wednesday, May 3, 2017, in Washington, DC. (photo by Jahi Chikwendiu/The Washington Post via Getty Images)
WASHINGTON, DC - MAY 3:U.S. Secretary of State Rex W. Tillerson addresses U.S. Department of State employees in the Dean Acheson Auditorium of the Department of State on Wednesday, May 3, 2017, in Washington, DC. (photo by Jahi Chikwendiu/The Washington Post via Getty Images)
The Washington Post via Getty Images

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον υπέγραψε μια συμφωνία η οποία αναγνωρίζει τη συμφωνία-ορόσημο που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015 για την κλιματική αλλαγή, σε μια συνάντηση των κρατών της περιοχής της Αρκτικής που έλαβε χώρα στην Αλάσκα χθες, Πέμπτη, αλλά τόνισε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα βιαστεί να αποφασίσει είτε να αποχωρήσει από τη συμφωνία είτε να αποδυναμώσει τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ που απορρέουν από αυτήν.

Το συμβούλιο της Αρκτικής συνέρχεται κάθε διετία για να συζητήσει την κλιματική αλλαγή και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βορράς. Η Αρκτική παρουσιάζει ταχύτερη άνοδο θερμοκρασίας από άλλες περιοχές του κόσμου, αναγκάζοντας γηγενείς πληθυσμούς σε ακτές και ποτάμια στην περιοχή να μετακομίσουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα καθώς λιώνουν τα μόνιμα παγωμένα εδάφη (πέρμαφροστ) και οι παγετώνες, και ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών.

Η συμφωνία για την Αρκτική που υπέγραψε ο Τίλερσον με τους υπουργούς Εξωτερικών των άλλων επτά χωρών του συμβουλίου (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ρωσία, ο Καναδάς και η Νορβηγία) περιλαμβάνει μια πολύ σύντομη αναφορά στη Συμφωνία του Παρισιού. Αναφέρει την "έναρξη ισχύος" της συμφωνίας και την εφαρμογή της, και καλεί για παγκόσμια δράση ώστε να μειωθούν οι ρύποι από αέρια του θερμοκηπίου.

Η υπογραφή του Τίλερσον εξέπληξε μια πηγή που πρόσκεινται στο υπουργείο Εξωτερικών. "Είχαμε ακούσει (...) ότι μπορεί να υπάρξει μια σημαντική αμερικανική προσπάθεια να διαγραφούν ή ακόμα και να αφαιρεθούν εντελώς αναφορές στο Παρίσι και την κλιματική αλλαγή", είπε η πηγή που κράτησε την ανωνυμία της.

Ο Τίλερσον πείσθηκε να υπογράψει μετά από ώρες ντιμπέιτ μετά από ένα γεύμα στο οποίο συμμετείχαν όλα τα μέλη την Τετάρτη το βράδυ, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Άντερς Σάμουελσεν στο πρακτορείο Reuters. Οι υπουργοί τόνισαν στον Τίλερσον τα επιχειρηματικά οφέλη και τα πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και τους γηγενείς της Αρκτικής που θα προκύψουν από την ανάληψη δράσης για το κλίμα, είπε ο Σάμουελσον. Ο Τίλερσον, πρώην επικεφαλής της πολυεθνικής πετρελαίου Exxon Mobil είναι ένας από τους συμβούλους του Τραμπ που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού.

Ένας αρχηγός μιας τοπικής φυλής επίσης πίεσε τον Τίλερσον να δράσει σε μια εορταστική εκδήλωση του συμβουλίου την Τετάρτη. "Εμείς οι φυλές σας ζητάμε να αφουγκραστείτε τη γη μας. Μας ζητά να εφαρμόσουμε υποσχέσεις να επιβραδύνουμε την αλλαγή", είπε ο Βίκτορ Τζόζεφ, πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχηγών Τανάνα, προτού παρουσιαστεί επίσημα από τους διοργανωτές ο Τίλερσον.

Δεν είναι σαφές το κατά πόσο η συμφωνία για την Αρκτική - που υπογράφηκε αργά την Τετάρτη και δημοσιοποιήθηκε χθες - μπορεί να επηρεάσει τη γνώμη του Τραμπ.

Ο Τίλερσον δήλωσε στο συμβούλιο ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα της κλιματικής αλλαγής αλλά ότι δεν θα βιαστεί να πάρει θέση για το Παρίσι. "Εκτιμούμε το γεγονός ότι ο καθένας σας εκφράζει μια σημαντική οπτική γωνία. Θα πάρουμε τη σωστή απόφαση για τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο Τίλερσον.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή