Αυστρία: Νέες πλειοψηφίες αναζητά ο σοσιαλιστής Καγκελάριος μετά τα τελεσίγραφα του συντηρητικού Κουρτς

Αυστρία: Νέες πλειοψηφίες αναζητά ο σοσιαλιστής Καγκελάριος μετά τα τελεσίγραφα του συντηρητικού Κουρτς
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz addresses a news conference in Vienna, Austria, May 12, 2017. REUTERS/Leonhard Foeger
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz addresses a news conference in Vienna, Austria, May 12, 2017. REUTERS/Leonhard Foeger
Leonhard Foeger / Reuters

Με στόχο τη συνέχιση του έργου της κυβέρνησής του έως τη λήξη της θητείας της παρούσας αυστριακής Βουλής τον Σεπτέμβριο του 2018, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν βρίσκεται σε αναζήτηση νέων πλειοψηφιών στη Βουλή, έπειτα από τη σαφή απαίτηση για πρόωρες εκλογές που διατύπωσε σήμερα το μεσημέρι ο εκκολαπτόμενος για νέος αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να διαδεχθεί την Κυριακή, έπειτα από απόφαση της διοικούσας επιτροπής του κόμματός του, τον παραιτηθέντα προχθές από όλα τα αξιώματά του, έως τώρα αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριο στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, τον Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Την παραίτηση Μιτερλένερ φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες οι "σκληροπυρηνικοί" του κόμματος οι οποίοι προωθούν τον ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για "άκρατο λαϊκισμό", 30χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του Λαϊκού Κόμματος σε πρόωρες εκλογές.

"Δεν θέλουμε πρόωρες εκλογές και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πετύχουμε ουσιαστικές πολιτικές λύσεις στη Βουλή, ακόμη και αν είναι αναγκαία μία αλλαγή πλειοψηφίας, ή ακόμη και με σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας", τονίζει ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο φύλλο του Σαββάτου της εφημερίδας, Die Presse.

Ο καγκελάριος Κερν, ο οποίος είχε προτείνει ήδη μετά την παραίτηση Μιτερλένερ στον πιθανολογούμενο διάδοχο του, τον Σεμπάστιαν Κουρτς, τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό και στο Λαϊκό Κόμμα, προειδοποιεί με κάθε σαφήνεια πως μία εγκατάλειψη του κυβερνητικού συνασπισμού από το Λαϊκό Κόμμα, θα σημάνει το τέλος για μία συνεργασία τους για πάρα πολύ μεγάλο χρόνο.

Ανώτερο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών που δεν κατονομάζεται, φέρεται να δήλωσε στην Die Presse ότι εκ μέρους του Κρίστιαν Κερν ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του, μετά την απόρριψη το μεσημέρι από τον Σεμπάστιαν Κουρτς της πρότασης για συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας.

Σαφέστατη προειδοποίηση προς το Λαϊκό Κόμμα και στον μελλοντικό αρχηγό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, να μην επιδιώξουν, με την απαίτηση για πρόωρες εκλογές, να "πνίξουν" την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το "σκάνδαλο των αεροσκαφών Eurofighter", η οποία θα διαλυόταν σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, απεύθυνε απόψε ο πρόεδρος της επιτροπής, ο βουλευτής των Πράσινων Πέτερ Πιλτς, τονίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση θα δημοσιοποιούσε ο ίδιος προσωπικά όλα τα έγγραφα.

Στο σκάνδαλο φέρεται να ενέχεται το Λαϊκό Κόμμα και ο τότε αρχηγός του και καγκελάριος της δεξιάς-ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού (2000-2006) με το Κόμμα των Ελευθέρων του τότε αρχηγού του, Γεργκ Χάιντερ.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πέτερ Πιλτς, όποιος στο Λαϊκό Κόμμα θεωρεί τις προειδοποιήσεις του ως απειλή, έχει καταλάβει σωστά, καθώς ο ίδιος έχει στη διάθεση του υπερβολικά πολλά έγγραφα, τα οποία αφορούν και άλλες αγορές στρατιωτικού υλικού από την εποχή που ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ διατελούσε υπουργός Οικονομικών, και όλα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι.

Έντονη κριτική στη στάση του υπουργού Εξωτερικών άσκησε απόψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέας Σίντερ, επισημαίνοντας πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς με τις σημερινές δηλώσεις του αποκάλυψε ότι το μόνιμο μπλοκάρισμα του κυβερνητικού έργου τους τελευταίους μήνες από την πλευρά του Λαϊκού Κόμματος, είχε ως στόχο την πρόκληση πρόωρων εκλογών.

Σε δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι στη Βιέννη, ο Κουρτς είχε θέσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών ως προϋπόθεση για να αναλάβει την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος και να διαδεχθεί τον παραιτηθέντα προχθές από όλα τα αξιώματα του, τον έως τώρα αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριο, Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Δύο ημέρες μετά την παραίτηση Μιτερλένερ, ο υπουργός Εξωτερικών έσπασε μόλις σήμερα τη σιωπή του ως προς τις μελλοντικές κινήσεις του, καθώς προωθείται εδώ και καιρό από τους "σκληροπυρηνικούς" του Λαϊκού Κόμματος για να αναλάβει την αρχηγία του.

Η απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές συνδέεται με τον κίνδυνο που ο ίδιος θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή μία φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το φθινόπωρο του 2018.

Ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνον "δεύτερος" στην κυβέρνηση συνασπισμού ως αντικαγκελάριος στη θέση του Ράινχολντ Μιτερλένερ, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θα είναι προφανώς και ο κύριος αντίπαλός του στις επόμενες εκλογές.

Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς -- ο οποίος επικρίνεται από τους αντιπάλους για "άκρατο λαϊκισμό", με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς -- εκλαμβάνεται από τους "σκληροπυρηνικούς" του Λαϊκού Κόμματος ως το "μέλλον" του που θα το οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από 30 %, ζητά ήδη εδώ και πολύ καιρό -- και ζήτησε και σήμερα επιτακτικά -- πρόωρες εκλογές στις οποίες το ίδιο θα διεκδικήσει την ανάληψη σχηματισμού κυβέρνησης και το αξίωμα του καγκελάριου από τον αρχηγό του, τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος θεωρείται ως η σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή