Συζητήσεις και επενδυτικά σενάρια για τον ΑΔΜΗΕ στη συνάντηση Τσίπρα με την κινεζική State Grid

Συζητήσεις και επενδυτικά σενάρια για τον ΑΔΜΗΕ στη συνάντηση Τσίπρα με την κινεζική State Grid

Συνάντηση με την ηγεσία της κινεζικής εταιρείας State Grid η οποία ειδικεύεται σε εγκεκριμένες από την κυβέρνηση επενδύσεις είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις πρώτες ώρες μετά την άφιξή του στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πορεία του ΑΔΜΗΕ, καθώς ο κινεζικός κολοσσός της ενεργείας συνιστά το στρατηγικό επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, από το Δεκέμβριο του 2016 ενώ συζητήθηκε μια σειρά από πιθανά επενδυτικά σχέδια, για τα οποία η κινεζική εταιρία δείχνει έντονο ενδιαφέρον σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές, τα δίκτυα καθώς και η διασύνδεση των νησιών.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο project του EuroAsia Interconnector, το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά Κρήτη, Κύπρο, Ισραήλ. Ένα project που η κινεζική πλευρά, μέσω της συμμετοχής της στον ΑΔΜΗΕ και το ρόλο που θα έχει αυτός στο συνολικό σχέδιο του EuroAsia Interconnector, εξετάζει τρόπους ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ένα σπουδαίο έργο για ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στη χώρα του μεταξιού ο κ.Τσίπρας κοινοποίησε μέσω twitter τις προθέσεις και τις προσδοκίες του για το επίσημο ταξίδι.

«'Αφιξη στο Πεκίνο για τις εργασίες του Belt And Road Forum. Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας».

Υπό τους ήχους του «Ζορμπά»

Επίσης ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός υπό τους ήχους του «Ζορμπά» στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών Πεκίνου, όπου εγκαινίασε το νέο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. «Γεια σας, καλώς ορίσατε», είπαν στα ελληνικά φοιτητές και φοιτήτριες που κρατούσαν σημαίες των δύο χωρών. Ενώ η πανεπιστημιακή χορωδία τραγούδησε, επίσης στην ελληνική, το «Ένα το χελιδόνι», του Μίκη Θεοδωράκη.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, εισαγωγικά ευχαρίστησε τις αρχές του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών, που είναι, όπως τόνισε, ένα φημισμένο και ιστορικό κινεζικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο χώρες που βρίσκονται μεν γεωγραφικά μακριά, συνδέονται όμως με δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης. Οι δύο χώρες είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών και την ίδια στιγμή ενισχύουν τη μεταξύ τους συνεργασία, με το βλέμμα στο μέλλον. Αντλούν όμως από τις πολιτιστικές παρακαταθήκες, ειδικότερα πώς αυτές μπορούν να ενώνουν και να καταστήσουν, Έλληνες και Κινέζους, προνομιακούς συνομιλητές.

Ο πολιτισμός, η παιδεία και οι επιστήμες, από κοινού με τις επαφές και ανταλλαγές μεταξύ λαών και πολιτών, αποτελούσαν τη βάση του παραδοσιακού Δρόμου του Μεταξιού, που συνέδεε Κίνα και Ευρώπη, με τον ελληνικό χώρο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις σχέσεις αυτές, είπε ο πρωθυπουργός.

China Tsipras

Δημοφιλή