Μια Αθήνα σαν ανοιχτό βιβλίο. Συνθήματα αγάπης και μίσους, οργής και ανυπακοής στους τοίχους της πόλης

Μια Αθήνα σαν ανοιχτό βιβλίο. Συνθήματα αγάπης και μίσους, οργής και συμπαράστασης στους τοίχους της πόλης

Από μηνύματα αγάπης έως συνθήματα μίσους. Στίχοι ποιημάτων και τραγουδιών έως μακροσκελή κείμενα για την κοινωνική-οικονομική κατάσταση της χώρας και τοποθετήσεις κατά του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Φράσεις που παρακινούν σε απειθαρχία κατά του συστήματος εξουσίας και τις αρχές και εκφράσεις στήριξης στις πιο ευάλωτες ομάδες όπως του ομοφυλόφιλους και τους πρόσφυγες. Μηνύματα χαράς και θλίψης, οργής και πάθους.

Στους δρόμους της Αθήνας, όπως και στους δρόμους κάθε μεγαλούπολης μπορεί κανείς να βρει και να διαβάσει τα πάντα. Αν και τα γκράφιτι είναι αυτά που συνήθως τραβάνε τα ματιά μας ενώ τα συνθήματα με σπρέι συχνά φαίνεται να «χαλάνε» την αισθητική του χώρου, δεν παύουν να είναι μια έκφραση κατοίκων αυτής της πόλης που συχνά, σε ένα χαλαρό διάβα μέσα στην πολύβουη πρωτεύουσα μπορεί να μας κάνουν να χαμογελάσουμε, να προβληματιστούμε, να οργιστούμε ή να στενοχωρηθούμε.

Η φωτογράφος του πρακτορείου Eurokinissi, Τατιάνα Μπόλαρη συνέλεξε κάποια από αυτά, σε έναν φάκελο υπό τον τίτλο «Οι δρόμοι έχουν τις δικές τους ιστορίες» και σίγουρα ορισμένα τα έχετε προσέξει και εσείς κάποια στιγμή καθώς διασχίζατε τους δρόμους της Αθήνας.

Συνθήματα στους δρόμους της Αθήνας