Μετακόμιση στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων και ανάληψη καθηκόντων για τον Μακρόν

Μετακόμιση στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων και ανάληψη καθηκόντων για τον Μακρόν
YOAN VALAT via Getty Images

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε σήμερα, Κυριακή τα προεδρικά του καθήκοντα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, μετά την προεδρική εκλογή του στις 7 Μαΐου.

Μετά την άφιξή του στο προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν είχε ιδιωτική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνάντηση αυτή, ενημερώθηκε για κρατικά θέματα, ενώ του επιδόθηκαν και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

Ήδη ο Μακρόν διόρισε τον Αλεξίς Κολέ στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, την κορυφαία θέση της προεδρίας. Ο Κολέ, ένας 44χρονος απόφοιτος της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, ήταν προσωπάρχης του Μακρόν όταν ο νυν πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί. Ο δε Φιλιπ Ετιέν, 61 ετών, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο και επίσης απόφοιτος της ENA, διορίσθηκε στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου ενώ τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί και το όνομα του νέου πρωθυπουργού και η νέα κυβέρνηση να ανακοινωθεί την Τρίτη.

Επίσης από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου αναμένεται να είναι η επίσκεψη στις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό-πιθανότατα το Μάλι- περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επέμβαση στο Μαλί το 2013, προκειμένου να εκδιώξουν ενόπλους που συνδέονταν με την αλ Κάιντα και είχαν καταλάβει τις βόρειες περιοχές του, το 2012. Από τότε, έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες στην γύρω περιοχή, ενώ από αυτούς, περίπου 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Μαλί.

Στο διάγγελμά του ο Μακρόν υποσχέθηκε να εργαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στην γαλλική κοινωνία, όπως φάνηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία και τόνισε: «Πρέπει να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και τη διχόνοια που υπάρχουν στην κοινωνία μας». Όπως συμπλήρωσε «Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται τη Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη».

Αλλαγή φρουράς

Ο νεώτερος πρόεδρος που έχουν εκλέξει ποτέ οι Γάλλοι, ηλικίας 39 ετών, περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί επιθεωρώντας ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο προκάτοχός του στο πλατύσκαλο του προεδρικού μεγάρου.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μια χειραψία μερικών δευτερολέπτων. Ο Φρανσουά Ολάντ, χαμογελαστός, έβαλε για λίγο το χέρι του στον ώμο του διαδόχου του. Στη συνέχεια οι δυο τους πέρασαν στο προεδρικό γραφείο -το χρυσό σαλόνι του πρώτου ορόφου- για μια συνομιλία που θα διαρκέσει μισή ώρα.

Παραδοσιακά στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ο απερχόμενος παραδίδει μερικά κρατικά απόρρητα στον διάδοχό του, αρχίζοντας από τους περίφημους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.

Μετά τη συνομιλία αυτή, όλα θα εξελιχθούν πολύ γρήγορα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα συνοδεύσει τον προκάτοχό του μέχρι το αυτοκίνητό του. Μετά θα μεταβεί στο σαλόνι των πρεσβευτών όπου θα του απονεμηθεί ο μεγαλόσταυρος της Λεγεώνας της Τιμής και στη συνέχεια θα περάσει στην αίθουσα των γιορτών όπου ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, ο Λοράν Φαμπιούς, θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Η νέα πρώτη κυρία, η Μπριζίτ Μακρόν, ντυμένη με φόρεμα και σακάκι χρώματος μπλε της λεβάντας, είχε φθάσει λίγα λεπτά νωρίτερα από τον σύζυγό της στην αυλή του προεδρικού μεγάρου.

Εκατοντάδες φωτογράφοι και εικονολήπτες που ήταν ανεπτυγμένοι στην αυλή και μέχρι και τις σκεπές του προεδρικού μεγάρου, απαθανάτισαν κάτω από έναν απειλητικό ουρανό αυτή την επίσημη στιγμή της μεταβίβασης της εξουσίας.

Περίπου 400 δημοσιογράφοι, γάλλοι και ξένοι, έχουν ζητήσει διαπίστευση για να παρακολουθήσουν την παράδοση της προεδρίας στον νέο πρόεδρο από τον απερχόμενο προκάτοχό του, τον Φρανσουά Ολάντ ενώ 1.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν περιφερειακά του προεδρικού μεγάρου για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την παράδοση της εξουσίας.

Macon Hollande

Δημοφιλή