Λαγκάρντ: Αν ο Σόιμπλε δεν κάνει πίσω, το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο πρόγραμμα

Λαγκάρντ: Αν ο Σόιμπλε δεν κάνει πίσω, το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο πρόγραμμα
Andrea Bonneti

Απόλυτη ταύτιση διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road».

Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι απαραίτητη ώστε να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Στη συζήτηση η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν ο Σόιμπλε επιμείνει αφενός στο ότι δε χρειάζεται ελάφρυνση χρέους και αφετέρου αν δεν δεχτεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, τότε το Ταμείο θα φύγει από το πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΝΤ:

«Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα στο Πεκίνο, στο περιθώριο της διάσκεψης για την εμπορική και οικονομική πρωτοβουλία "Μία Ζώνη –Ένας δρόμος".

Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την πρόοδο που γίνεται στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, την σημασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και την υποστήριξη από τους άλλους εταίρους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους»

.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αντέτεινε τότε ότι σε μια τέτοια περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφιστούν μέσα στη βδομάδα, δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019-2020.

«Παρά τις γνωστές διαφωνίες σε μέτρα πολιτικής, στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ουσιαστική απομείωση χρέους είναι προϋπόθεση για οριστική έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας

Δημοφιλή