ΔΙΕΘΝΕΣ
15/05/2017 15:27 EEST | Updated 15/05/2017 15:28 EEST

Η γυναίκα που παρίστανε τον άνδρα, μέχρι που κατηγορήθηκε για βιασμό

gevende via Getty Images

Την συγκλονιστική ιστορία της Πίλι Χουσείν, μιας γυναίκας από την Τανζανία που βρήκε την επιτυχία παριστάνοντας τον άνδρα, διηγείται το BBC.

Η Πίλι μεγάλωσε σε μια αγροτική οικογένεια, με τον πατέρα της να της συμπεριφέρεται σαν να ήταν αγόρι και να της αναθέτει από μικρή ηλικία εργασίες που θεωρούνταν «ανδρικές». Η Πίλι, ένα από τα 38 παιδιά ενός κτηνοτρόφου, δεν πήγε ποτέ σχολείο και πρόσεχε τα ζώα της φάρμας στην οποία ζούσαν.

Όταν έφτασε σε ηλικία γάμου, την πάντρεψαν με έναν άνδρα που αποδείχτηκε ιδιαίτερα βίαιος. Στην ηλικία των 31, η ίδια κατάφερε να αποδράσει και βρέθηκε σύντομα σε ένα μικρό χωριό στο υψηλότερο βουνό της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο. Εκεί, σύντομα κατάλαβε πως για να επιβιώσει θα έπρεπε να αλλάξει ταυτότητα και να παριστάνει τον άνδρα.

Φορώντας ανδρικά ρούχα, αλλάζοντας την φωνή της και επιδεικνύοντας μια στερεοτυπική αρσενική συμπεριφορά, κατάφερε να βρει δουλειά σαν εργάτης σε ορυχείο. Στόχος της ήταν να βρει ένα εντυπωσιακό ορυκτό, πιο σπάνιο και από το διαμάντι, που θα την βοηθούσε να αγοράσει το δικό της ορυχείο.

«Με φώναζαν θείο Χουσείν», λέει.

Η Πίλι εργαζόταν σκληρά επί δέκα και δώδεκα ώρες την μέρα, χωρίς να παραπονιέται ποτέ. Κανείς δεν είχε καταλάβει ότι ήταν γυναίκα, μέχρι που ένα αναπάντεχο γεγονός την ανάγκασε να αποκαλύψει το μυστικό της.

Την εποχή που μόλις είχε κλείσει ένα χρόνο στο ορυχείο, μια ντόπια γυναίκα κατήγγειλε στις αρχές πως είχε πέσει θύμα βιασμού από ένα εργάτη. Όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να ανακρίνουν όσους εργάζονταν στο ορυχείο, κάποιοι -πιθανότατα για να γλιτώσουν- άρχισαν να κατηγορούν τον «θείο Χουσείν», λέγοντας πως αυτός ευθύνεται για τον βιασμό.

Όταν η Πίλι οδηγήθηκε στο τμήμα, κατάλαβε πως ο μοναδικός τρόπος για να αποδείξει την αθωότητά της ήταν να αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα. Το θύμα βιασμού είχε καταγγείλει πως δέχτηκε επίθεση από έναν άνδρα, ο οποίος είχε καταφέρει να διεισδύσει με τα γεννητικά του όργανα στον κόλπο της.

Η Πίλι τότε ζήτησε να εξεταστεί από γυναίκες αστυνομικούς, οι οποίες διαπίστωσαν προς έκπληξή τους πως απέναντί τους είχαν μια γυναίκα, η οποία ήταν αδύνατο να έχει βιάσει με διείσδυση το θύμα.

Ευτυχώς για την ίδια, την ίδια περίοδο η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είχε ανακαλύψει ένα μεγάλο, ακατέργαστο κομμάτι τανζανίτη – το σπάνιο ορυκτό που έψαχνε εδώ και καιρό. Πουλώντας τον τανζανίτη δεν χρειάστηκε να κατέβει ποτέ ξανά στα έγκατα της γης. Αντ' αυτού, άνοιξε το δικό της ορυχείο και κατάφερε να εξασφαλίσει τους γονείς, τα παιδιά και τα εγγόνια της.