Al Monitor: Στον «πυρετό» του χρυσού η Τουρκία. Τι κρύβεται πίσω από το εμπόριο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Al Monitor: Στον «πυρετό» του χρυσού η Τουρκία. Τι κρύβεται πίσω από το εμπόριο με τα ΗΑΕ
A employee works on 1 kg. gold bars in Ahlatci Metal Refinery in the central Anatolian city of Corum, Turkey, May 11, 2017. Picture taken May 11, 2017. REUTERS/Umit Bektas
A employee works on 1 kg. gold bars in Ahlatci Metal Refinery in the central Anatolian city of Corum, Turkey, May 11, 2017. Picture taken May 11, 2017. REUTERS/Umit Bektas
Umit Bektas / Reuters

Στο εμπόριο χρυσού ανάμεσα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρεται άρθρο του «Al Monitor». Και αυτό γιατί, ενώ τα τουρκικά συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται, τα αποθέματα χρυσού της χώρας αυξήθηκαν κατά 50 τόνους από την αρχή του χρόνου.

«Ένα ενδιαφέρον μοτίβο παρατηρείται εντωμεταξύ στο εμπόριο χρυσού της Τουρκίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θυμίζοντάς μας την συμφωνία για ανταλλαγή πετρελαίου για χρυσό με το Ιράν που συνεχίζει να στοιχειώνει την Άγκυρα», αναφέρει το άρθρο.

Το επίμαχο ζήτημα του χρυσού έχει επιστρέψει στην οικονομική ατζέντα της Τουρκίας και, όπως τονίζει το άρθρο, οι αριθμοί εισαγωγών και εξαγωγών εγείρουν άπειρα ερωτήματα. Σε δύσκολες οικονομικά περιόδους, οι τουρκικές κυβερνήσεις προσπαθούν συνήθως να πείσουν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα χρυσά νομίσματα που αρκετοί -όπως και στην Ελλάδα- κρύβουν κάτω από το στρώμα τους ή σε άλλα σημεία του σπιτιού τους.

Εκτιμάται πως ο χρυσός που έχουν οι Τούρκοι στα σπίτια τους αγγίζει τα 100 δισ. δολάρια, με την τουρκική κυβέρνηση να ανακοινώνει πρόσφατα σχέδια για έκδοση ομολόγων με ρήτρα χρυσού, ώστε να βγει ο χρυσός των νοικοκυριών στην αγορά.

Τον Δεκέμβριο, όταν ο Ερντογάν έκανε για πρώτη φορά έκκληση στους πολίτες να αγοράζουν χρυσό και όχι δολάρια, οι εισαγωγές του πολύτιμου μετάλλου είχαν ξεπεράσει τους 36 τόνους. Τότε, υπήρχε ανησυχία ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα προκαλούσαν νέα βουτιά στο εθνικό νόμισμα.

Δημοφιλή