Μακρόν-Μέρκελ δηλώνουν ανοιχτοί σε αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Θα χαράξουν «οδικό χάρτη» εμβάθυνσης της ΕΕ

Μακρόν-Μέρκελ δηλώνουν ανοιχτοί σε αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών
German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron arrive at a ceremony at the Chancellery in Berlin, Germany, May 15, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch
German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron arrive at a ceremony at the Chancellery in Berlin, Germany, May 15, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch
Fabrizio Bensch / Reuters

Το πρώτο τους τετ α τετ είχαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά την εκλογή του δεύτερου, και στο μενού ήταν το μέλλον της ΕΕ.

Μάλιστα, οι δύο ηγέτες δήλωσαν «ανοιχτοί» στην ιδέα μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να μεταρρυθμιστεί κατά κύριο λόγο η λειτουργία της ευρωζώνης.

«Δεν υπάρχουν ταμπού»

«Από γερμανική άποψη, είναι δυνατόν να αλλάξουμε τις συνθήκες αν αυτό έχει νόημα» είπε η Μέρκελ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Θα ήμουν έτοιμη για κάτι τέτοιο αλλά πρώτα θα εργαστούμε πάνω στο τι θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε», πρόσθεσε. Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του είπε ότι «δεν υπάρχουν ταμπού» όσον αφορά αυτήν την ιδέα. «Χαίρομαι που μπορούμε να εργαστούμε μαζί για έναν κοινό οδικό χάρτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Στο παρελθόν, η αλλαγή των συνθηκών ήταν ταμπού για τη Γαλλία. Πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε δε ότι η ΕΕ δεν υπερασπίζεται κατάλληλα τους εργαζόμενούς της. Ζήτησε η ΕΕ να μην είναι αφελής σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο και να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της.

Ο δύο ηγέτες συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν μεσοπρόθεσμο «οδικό χάρτη» με αντικείμενο την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για να καταστεί πιο ανθεκτική η ευρωζώνη απέναντι στις κρίσεις.

«Η Γερμανία θα τα πάει καλά μακροπρόθεσμα μόνο αν η Ευρώπη τα πάει καλά και η Ευρώπη θα τα πάει καλά μόνο αν υπάρχει μια ισχυρή Γαλλία» είπε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα συζητήσουν βασικά θέματα σε μια συνάντηση που θα έχουν τον Ιούλιο. Ο Μακρόν επίσης υπογράμμισε ότι ποτέ δεν υπερασπίστηκε την ιδέα των ευρωομολόγων ή της αμοιβαιότητας του υπάρχοντος χρέους στην Ευρωζώνη.

Μέρκελ Μακρόν

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή